KELA, simputtaa, syyllistää, epäilee!

Tämä tarinani on tosi. Jos et jaksa lukea, olen pahoillani. Jos jaksat, onnittelen.

En hae sääliä, haen loogisuutta, jota en millään pysty Kelasta tunnistamaan.

Toisin kuin Yhdysvaltain presidenttiehdokas Hillary Clinton 69 v., jolle presidenttiys on vielä mahdollisuus, minulle suomalaisena työläisnaisena, työurani ehdoteltiin päättyväksi hyvissä ajoin ennen 68 vuoden ikää. Niinpä lopulta suostuin jäämään eläkkeelle ennen kuin lopullinen niitti, 68 v. täyttyi.

Tiesin, että eläkkeeni on pieni, niin pieni, että sillä ei yksinkertaisesti tule toimeen pääkaupunkiseudulla. Mutta, onneksi Kela tulee vastaan, eläkkeensaajan asumistuen muodossa, näin ymmärsin.

Hain asumistukea, joka laskettiinkin bruttotuloistani. Koska minulla ei ollut asuntolainaa, jossa olisi korkokuluja, mitään alennuksia ei siten tullut. Eläkkeeni verojen jälkeen on noin 1230 euroa/kk. Asumiseni kokonaiskulu on 732 euroa/kk. Asumistuen jälkeen maksettavaa jää vielä lähes 500 euroa. Se on yli 40 % nettotulosta, joka on liikaa.

Olin siis Kelan asumistuen nauttijana ollut helmi-maaliskuun, kunnes sainkin töitä 7 h/vko seuraavat 7 kuukautta.

Koska minulla ei ollut tietoa, joudunko irtisanomaan eläkkeensaajan asumistukeni tulojeni takia, en sitä tehnyt. Kela ei ollut missään kohtaa informoinut, missä rajoissa tulot tunnistetaan. 

Vuoden 2016 tammikuun puolivälin jälkeen sain työtä 20 h/vko samaisessa työpaikassa virkamääräyksellä 11.1. – 30.6.2016. Sen jälkeen kävelin Kelan toimistolle ja kysyin vaikuttaako ko. työni asumistukeni maksatukseen.

Kyllä, vaikutti. Eläkkeensaajan asumistukeni lopetettiin.

Määräaikaisen työni päätyttyä hain uudelleen luonnollisesti eläkkeensaajan asumistukea. Toimitin Kelalle kaikki palkkatositteeni tuolta ajalta ja myös v. 2015 palkkakuitit. 

Kelan postilaatikkoon jättämäni liitteet olivat kadonneet. Tänään minulle näytettiin netillä tositteet, joissa en havainnut toimittamiani.

Eilen, 13.7.2016 sain Kelalta kirjeen, jossa ilmoitetaan v. 2015 tuloni olleen x -euroa. Tulot näyttävät suurilta, sillä v. 2015 tammikuussa olin edelleen yli 10 -vuotta kestäneessä työsuhteessani, josta minulle maksettiin normaali palkka ja lomarahat. 

Syyllistäminen: olet syyllistynyt salaamaan tietojasi.

Simputus; Minua pyydetään lähettämään v. 2015 palkkalaskelmat kuukausittain kaikista työpaikoista. Vuoden 2015 tulojeni ei pidä vaikuttaa vuoden 2016 eläkepäätökseeni, jota oltiin jo eväämässä.

Epäily: Tuo ihminen on tehnyt töitä. Tuo ihminen on rikollinen, koska hän on tehnyt töitä ja maksanut veroja.

Seuraavaksi; minulta vaaditaan työnantajan todistus, että olen lopettanut työni. Ei siten riitä työnantajani viranhaltijapäätös, jossa työni päättymispäivä 30.6.2016. Todisteen Kelaaan olin jo toimittanut.

Kirjeen saatuani soitin välittömästi työnantajalleni ja pyysin todistusta, että en enää saa palkkaa enkä ole listoilla.  Palkanlaskija teki todistuksen, jonka hain tänä aamuna. 

Mietin, jos olisin avuton, kyvytön ja minulla ei olisi nettiyhteyksiä, saati tulostinta, jolla onnekseni sain v. 2015 palkkatodisteet uudelleen Kelalle – miten minun olisi käynyt.

Kela kirjeensä lopussa uhkailee. Jos en lähetä liitteitä 22.7. mennessä eläkkeensaajan asumistukihakemukseni hylätään.

Minä, joka sekä vapaa-ajallani että työssäni olen pitänyt  huolta, että ihmiset voivat hyvin, joudun viranomaisten (Kela) taholta simputetuksi, epäillyksi ja  syyllistetyksi, ihmettelen, olenko edes tämän maan eteen työtäni tehneenä, arvokas kansalainen.

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu