Havaintoja keskipäivän lähijunassa!

Sovin tapaamisen isoveljeni kanssa Helsingin rautatieasemalle, meillä oli yhteisiä asioita setvittävänä. Veljeni käy iältään jo alun kahdeksaakymppiä, joten hän varoo autoilua muualla kuin tutuilla reiteillään. Niinpä ehdotin, että porhalletaan molemmat mukavilla lähijunilla pääkaupungin ytimeen.

Nousin junaan Kauniaisista, joka on lähin juna-asemani. Aurinko oli säästeliäs, varjossa oli viileää. Yökylmän kellastamat ja joidenkin puiden osalta raukean ruskeat puut viestivät kesähyvästejä.

Kauniaisten aseman tuhopoltettu ja uudenlaiseksi restaroitu asemarakennus tyylittää maisemaa, mutta sisälle ei ole asiaa. Hieman palelen kesäberberini sisällä. 

Lähijuna Helsinkiin saapuu raiteelle 2. 

Nousen ensimmäiseen vaunuun, joka on lähes viimeistä paikkaa myöten täynnä. Kello on 11.10. 

Haen penkin pään, jonka havaitsen tyhjäksi. Penkin keskellä istuu mies, joka ei siirry, vaikka hänellä olisi tilaa ikkunanviereen saakka. Mies ei ole kantasuomalainen. Vastapäätäni istuu, niinikään laajan reviirin vallannut mies, ei kantasuomalainen. Hän näyttää vakavailmeiseltä, pyyhkii sormellaan kännykän näyttöä. 

Vastapäisellä penkillä, ikkunan vieressä istuu myös, ei kantasuomalainen, hyvin nuori mies. Hän vilkuilee väliin minuun. Ei keskustele kännykän kanssa. Minä luen Metro lehteä, tai olen lukevinani.

Käytävän toisen puolen täyttävät somalinaiset, jotka puhuvat, puhuvat ja puhuvat. 

Keran asemalta kyytiin nousee turvapaikanhakijamiehiä – enimmäkseen nuorukaisia. Kaikilla heillä kommunikaatioväline kädessään. Ovat melko vaitonaisia.

Seuraavilta asemilta nousee edelleen uusia, ei kantasuomalaisia. Heistä monet näyttävät tuntevan junassa jo istuvat.

Kuuntelen ympärilläni kieltä, jota en ymmärrä. Olen Suomessa, lähijunassa Kauniaisista Helsinkiin, enkä ymmärrä, mitä kieltä kanssamatkustajat puhuvat.

On keskipäivän aatto. Lähijuna on täynnä ihmisiä, jotka tuskin ovat lounastauolla. 

Työttömiä kantasuomalaisia en jostain syystä näe liikenteessä.

Missä he ovat?

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu