Liisan hyvät ja huonot – Hyssälä Ylen Ykkösaamussa!

Toimittaja Sakari Kilpelä oli saanut Kelan pääjohtaja Liisa Hyssälän Ykkösaamu -haastateltavakseen. Kilpelä lienee enemmän radiopuolella, mutta nyt hänen habituksensa näyttäytyi kokonaisena, ei vain äänenä.

Alkuun havaitsin, että haastateltavaksi asettui muodonmuutoksen kokenut, tyylikäs ja arvovaltainen lady, joka otti tilan hallintaansa. Toimittaja Kilpelällä oli vaikeuksia pysyä peruslukemilla. 

Ammattitoimittajan tavoin, kysymykset olivat laaditut ennakkoon, joten struktuuri pelasti, mutta häkeltymistä ja myötäelämistä haastateltavaan tapahtui. Erityisesti haastattelun lopussa, jossa suupielet värähtelivät molemmilla.

Sitten Kelan pääjohtaja Hyssälään. Hänen ulkoinen habituksensa oli viesti, että täältä pesee. Tanakkaa tekstiä kansalaisyhteiskunnan etuuksien hyväksikäyttäjistä. Myös syrjäytyneistä nuorista ja hieman myös vanhuksista.

Varhaisen puuttumisen eetos nousi lähes kaikissa yhteyksissä. Kun Suomessa on tällä hetkellä n. 70.000 nuorta, jotka eivät ole koulutuksissa eivätkä työelämässä, Liisa Hyssälän mielestä varhainen puuttuminen olisi ollut ratkaisu heidän tilanteeseensa. Mene ja tiedä.

Hyssälä kuuluttikin järjestöjä ottamaan viestin siitä, miten järjestöt voisivat ryhtyä toimiin – saavathan ne n. 400 miljoonaa vuosittain Raha-automaattiyhdistyksen tukia toimintaansa.

Tähän on todettava, että itse perustin kahden sosiaalialan työntekijän kanssa v. 1998 Syrjäytymisen ehkäisyn tuki ry:n, jolle haimme RAY:n rahaa 2x, mutta palaute oli, että emme voi myöntää yhdistyksellenne tukea.

Tiesin jo tuolloin, että jo pitkään toimineilla yhdistyksillä on omat edeskäyvänsä RAY:ssa, joten uusien aloittelijoiden on lähes mahdotonta saada tukea toiminnalleen.

Kun tänä päivänä puhutaan syrjäytyneistä nuorista, meidän yhdistyksemme toiminta oli kohdennettu juuri tuota nuorten joukkoa varten, jotka jo 18 -vuotta sitten olisivat olleet potentiaaleja tuettavia.

Varhainen puuttuminen on useimmiten ainoa keino päästä sukeltamaan nuoren mielen syövereihin. Kannustus ja rinnalla kulkeminen ovat parasta lääkettä.

Liisan huonot viestit ovat hyvin julmia. Korkealta pitäisi nähdä kauas, mutta oma asema ja hyvä toimeentulo sammuttaa näköalat. Liisa tuijotti vain numeroihin, jotka, kieltämättä, ovat karua luettavaa. Valtion rahanhakijoita on enemmän kuin budjetoidut varat riittävät.

Liisalta saattoi unohtua maahanmuuttajien tarpeet ja työttömiksi jääneet. On selvää, että viimeisen vuoden aikana Kela -tukien maksatus on noussut sen 20 %. 

Liisan mielestä jokaisen kansalaisen olisi tultava toimeen niin, että Kelan tuet kävisivät tarpeettomiksi. Tosin hän myöntää, että kaikkein heikoimmat, kuten vajaakuntoiset, on jätettävä yhteiskunnan huolenpidon piiriin.

Tiedän, että Virossa, eläkeläisten toimeentulo on vielä heikompaa kuin Suomessa. Silti, asumiskulut eivät häädä ihmisiä kodeistaan. Pelkästään ruuan ostamiseen, eläkeläiset saattavat joutua  tekemään lisätöitä.

Kun itse jäin eläkkeelle v. 2015 helmikuussa, hain luonnollisesti eläkkeensaajan asumistukea, sillä asumiskuluni, vaikkakin kaupungin ARA:n  rahoituksella tehdyssä talossa, olisi ollut 60 %:a eläkkeeni nettotulosta.

Sain kuitenkin kutsun takaisin entiselle työnantajalleni ja tietenkin otin työn vastaan iloisena.  Vaikka veroprosenttini 7 h tunnin työstäni/vko oli 20 %, sain silti vermätkyjä n. 200 euroa.

Kannustinloukko  eläkkeellejääneen työllistymiseen tarkoitti myös sitä, että nyt minulta peritään lähes 2000 euroa asumistukea. En tiennyt, että vain 7 h/viikossa työtä, olisi ollut syy asumistuen uudelleenarvioinnille/lakkauttamiselle.

Vaikka ammattitaitoani tarvittaisiin, en enää voi tehdä terapiatyötä perheiden ja yksilöiden auttamiseksi, sillä talouteni romahtaa välittömästi niin vero- kuin takaisinperintämaksuihin.

Saatan jopa tietää, että yhteiskunnan tukien väärinkäyttäjien kirjo on moninainen. On huijaamista ja valehtelua. Sitä on ja paljon. Mutta juuri ne, jotka osaavat/pystyvät pelaamaan ovat aina voittajia.

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu