AY-liike ja luokkayhteiskunnan vahvistuminen!

Kuuntelin juuri  (18.11.) Yle Puheen Kulttuuricoktailia (klo 16.00 – 17.00), jossa sosiologi Anu-Hanna Anttila ja näyttelijä Niina Lahtinen keskustelivat luokkayhteiskunnan paluusta. Keskustelusta nousi vahva tarve kirjoittaa jokunen sana. Itsekin aikanaan sosiologiaa, sosiaalipsykologiaa ja psykologiaa opiskelleena, tunnistan hyvin ajassamme myyräntyötä tekevän prosessin. Luokkayhteiskunta on jo enemmän läsnä kuin ¨vuosisata sitten.

Myös päivän Hesarissa (18.11.) HS:n Berliinin kirjeenvaihtaja, toimittaja Anna-Liina Kauhanen, murtaa mielikuvaamme vahvan talouden Saksasta, jossa mm. Berliinissä puoli miljoonaa asukasta elää köyhyydessä.

Aloitan kuitenkin Suomesta, jossa toistamiseen nousee keskusteluun asumisen kalleus. Suomalainen työväestö elää tällä hetkellä äärirajoillaan. Palkan riittävyys joutuu tuon tuostakin vaakalaudalle, sillä asuminen haukkaa nettopalkasta leijonanosan.

Valtio subventoi asumista lähes kahdella miljardilla vuodessa. On luonnotonta, että valtio kustantaa AY-liikkeelle miljoonaosingot vuokralla-asuvien työntekijöiden rahastuksen ohella.

AY-liike rakennutti aikanaan ns. kohtuuhintaisia asuntoja työväestölle mm. ARA:n turvin (VVO), mutta kuinkas sitten kävikään. Vuokratasoa on hinattu ylös vuosi vuodelta mittasuhteisiin, jotka eivät enää kestä päivänvaloa.

Kun voittoa alkoi tulla laariin, houkutus ylläpitää rahavirtaa jatkui ja jatkuu. On selvä, että asuntojen rakennuttamisen kautta saatavaa hyötyä ovat käyttäneet myös monet muut, valtion tuella talojaan rakennuttaneet.

Olisi korkea aika, että mm. SDP ryhdistäytyy ja näyttää 'närhen munat'! Ryhtiliike tarkoittaa, että avaavat asuntomarkkinoiden kuprut. Mitä nopeammin, sen parempi.

Kallis asuminen on johtanut siihen, että duunarin leipä on kuiva, jonka puremiseen omat hampaat eivät enää pysty.  Leivän päällys valuu osinkoina ammattiyhdistysliikkeiden hallintoelinten kuolaavaan suuhun.

Kansanedustaja Sari Tanuksen avaus siitä, että mm. VVO voisi laskea vuokria 500 eurolla ja silti voittoa jäisi 8 %. Yhtään vastaantuloa, yhtään reaktiota, yhtään puolustautumista ei ammattiyhdistyliikkeiden tai asuntoministeri Kimmo Tiilikaisen taholta kuulunut.

Sosiologi Anu-Hanna Anttila kuvasi hyvin nykytilannetta, jossa pääministeri Juha Sipilän johdolla hallitus on rakennemuutosflowssa. Luokkayhteiskunnan ilmiö on ollut jo pitkään ajassamme, mutta valtaapitävien taholta asia vaiennetaan tehokkaasti.

EX-pääministerimme Jyrki Katainen vallassa ollessaan vaikeni visusti luokkayhteiskunnastamme ja manipuloi samaan aikaan valtiovaraiministerinä toiminutta SDP:n Jutta Urpilaista. Heidän keskinäinen allianssinsa tuhosi duunarin elämän.

Toisaalta suomalainen keskustelukulttuuri on heikohko. Positiivista mielipiteenvaihtoa olisi hyvä toteuttaa myös täällä Puheenvuorossa. Valitettavan usein kannanotot koetaan itseen kohdistuvina joko moitteina tai myötäsukaisina. Todennäköisesti edellämainitusta myös 'mielensäpahoittajan' menestys on saanut hyvän jalansijan.

Sitten Saksaan ja Berliiniin, jossa HS:n 18.11.2016 (Ulkomaat A28) kertoo 500.000 berliiniläisen elävän köyhyydessä. Ruokakaupan tuulikaapissa annetaan käyttöohje kaupassa kävijöille. Jokainen voi ostaa yhden tuotteen yli oman tarpeen ja antaa sen Berliner Tafel -järjestön ruoka-apukeräykseen kaupan ovella.

Myös berliiniläisen kirkon sisäpihalle kerääntyy jono jo 2 tuntia ennen 1 euron maksavien ruokakassien jakoa. Tarkoittaa paikallista leipäjonoa.

On selvää, että kansallemme manipuloitu mielikuva loistavasti taloutensa hoitaneesta Saksasta saa kolauksen. Asumisen kalleudesta ei artikkelissa puhuta.

Lopuksi totean, että AY -liikeiden merkitys suomalaisessa yhteiskunnassa on ollut arvokas ja perustunut luottamukseen.

Nyt on pakko todeta, että eräs kuolemansynneistä, AHNEUS, tuhoaa luottamuksen.

Nyt, kun ansiosidonnainen työttömyysturvakin kapenee, on selvää, että on vain ajan kysymys, voivatko ay-liikkeeseen turvansa luoneet duunarit enää ylläpitää johtajiensa yltäkylläistä elämää.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu