Suomalaisten suunterveydenhoito retuperällä

Ylen 2.1. esitetty Akuutti keskittyi suomalaisten suunterveydenhuoltoon, joka on jäänyt yleisterveydenhuollon ''pikkuserkuksi'. 

Sen sijaan, että hampaiden kunnosta huolehdittaisiin sen vaatimalla tasolla, v. 2015 supistettiin mm. yksityisestä hammashoidosta saatavaa Kela korvausta. Kts. Kelan sivut – hammashoidon korvaukset.

Samaan aikaan julkiselle hammashoidon puolelle jonot ovat jopa puoli vuotta alueesta riippuen. Julkiselle puolelle pääsee päivystykseen, jos täyttää laaditut kriteerit kiireellisyydestä. Päivystyksessäkin joutuu odottamaan useita tunteja, eikä aina odotuskaan pelasta, sillä päivystysaika on kiinteä. Näistä voi lukea kunkin kunnan tai kaupungin terveys- ja sosiaalipalveluista.

Viikko sitten olin Vantaan Tikkurilassa hammaspäivystyksessä, kun Myyrmäki, jossa asun, oli myös päivystyksen osalta tukossa. Vastaani tuli ikäihminen rollaattorilla. Hän minulle loihe puhumaan, miten piti tulla päivystykseen neljän hampaan paikkaukseen samalla käynnillä, syöpäleikkaus on lähipäivinä.

Monet lähtevät mm. proteettista palvelua hakemaan ulkomailta, joissa hintataso on Suomea huomattavasti halvempi. Eikä tässäkään tapauksessa tarvitse välttämättä lähteä Euroopan ulkopuolelle.

On suorastaan outoa, että meillä suun ja hampaiden terveyttä pidetään vähäpätöisempänä kuin muuta terveydenhuoltoa. Kuitenkin hampaiden on oltava kunnossa, mikäli on tulossa leikkausta vaativia hoitotoimia.

Hyvinkin monet sairauden voivat olla seurausta hampaissa olevista sairauksista. Kuitenkaan noiden sairauksien ja oireilujen syitä ei hevin tunnisteta suusta lähteviksi.

Hyvin monet, liian monet, kamppailevat huonojen hampaidensa kanssa, kun ei ole varaa maksaa ylisuuria hammashoitomaksuja. Myös kunnallisen hoidon maksut voivat olla pienituloisille ylivoimaisia.

Jos olisin päättäjä, lähtisin pikimmiten ehdottamaan lakia, joka velvoittaisi kansalaiset tietyin vuosin käymään tarkistuttamassa suunsa kunnon. Samaan tapaan kuin on mm. naisten rintasyöpäseulonta mammografialla.

Olen vakuuttunut siitä, että suun pakollinen terveystarkistus toisi huomattavan määrän rahaa takaisin yhteiseen pottiin kuin tarkistuksiin satsatut eurot.

Hammashoidon kulukorvausten tulisi kulkea samalla viivalla muun terveydenhuollon kanssa.

Mitä mahtaakaan tapahtua SOTE:n uudistuslinjassa? Kuuluuko hampaiden huolto myös samalla valintojen viivalla kuin yleisterveyden? Nyt tuo uudistus pitää ehdottomasti sisällyttää SOTE:een myös suunterveyden huollon osalta.

Tämän lisäksi kansalaisten olisi helpompi hymyillä eikä vieruskaverin tarvitsisi kääntää päätään, kun innokas keskustelija hönkäilee pahaa hajua suustaan.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu