Asumistuet, aikansa elänyt tukimuoto!

Suomessa, viimeisten väkilukuarvioiden mukaan on 5,5 milj. kansalaista, joista työvoiman ulkopuolisia lähes 1,5 milj. , joihin voidaan lukea lapset, vanhukset ja eläkeläiset.

Palkansaajia v. 2017 tammikuussa oli 2,1 milj., ja yrittäjiä 314.000.

Työttömiä tammikuussa v. 2017 oli 242.000 ja piilotyöttömiä 162.000. Työttömyysaste käytettävissä olevasta työvoimasta on 9,2 %.

KELA:n asumistukien piirissä v. 2016 oli 860.000 henkilöä. Asumistukia maksettiin tuolloin yht. 1919 miljoonaa (1,9 miljardia) euroa, joka on 11 % enemmän kuin v. 2015.

Yleisen asumistuen osuus 1,9 miljardista oli 1,1 miljardia, eli kasvua vuodesta 2015  –  18 %. 

Yleisen asumistuen ruokakuntia v. 2016 oli 267.400 (56 %).

Eläkkeensaajan asumistuen piirissä v. 2016 oli 201.900 (29%) ruokakuntaa ja opintotuen asumistukien piirissä 149.00 (14 %) ruokakuntaa.

Kaikki tiedot löytyvät www.tilastokeskus.fi – sivuilta.

Tässä on siis korutonta kertomaa siitä, miten Suomessa Kela maksaa asumisesta etuuksia, joille ei ole selkeää rakennepohjaa. Lait lienevät laaditut aikana, jolloin maassamme ei ollut alisuhdannetta, ei ollut pakolaiskriisiä, eikä ymmärrystä, että asuntosijoittajat tulevat hyödyntämään valtion lepsut tukilait.

Asumisen ylikustannusten subventoiminen valtion harteille on hyödytöntä ja vaatii ehdottomasti uudenlaista ajattelua.

Ei ole tarkoituksenmukaista, että kansalaisten asumisesta hyötyjien määrä kasvaa ja asumistukimenot nielevät yhä useamman palkansaajan ja yrittäjän tuloista leijonan osan veroina, eli subventioina sijoittajille ja muille pelaajille.

Yle:n Ykkösaamussa la 25.2. Maatalous-, ympäristö- ja asuntoministeri (tittelit tässä järjestyksessä) Kimmo Tiilikainen vastasi toimittaja Haapalan kysymykseen asumistuista: ainoa vaihtoehto, jonka hän tunnistaa, on asumisneliöhintaleikkuri, jota hän tulee esittämään työryhmän selvitysten perustalta. Vuokrasääntely ei ministeri Tiilaikaisen mukaan ole vaihtoehto, jota  Kelan uusi pääjohtaja Elli Aaltonen toi huolessaan kohonneista asumistukimenoista esille.

Näyttää siltä, että poliittisten valtasuhteiden kautta valitut päättäjät eivät ehdi paneutua riittävästi valtakunnan kokonaiskuvaan. Kukin puolue edistää omiensa päämääriä, mutta valtakunnan, eli koko kansan tarpeet unohtuvat, vaikka sillä on eniten merkitystä kokonaishallinnan kannalta.

Asumistuet voidaan lakkauttaa, kun asumisen hinnat lasketaan tasolle, jonka niin eläkeläiset, työläiset, opiskelijat tai satunnaisesti tukea tarvitsevat, pystyvät omasta lompakostaan maksamaan.

Ylipäätään, tukijärjestelmien hyväksikäyttäjiä on paljon. Väärinkäyttäjiä on liikaa.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu