Asumisen hinnan alentamisella kahden miljardin säästöt!

Niin makaa kuin petaa – suomalainen toimintamalli asumisen tukemisesta verovaroilla lienee jo tiensä päässä.

Kansalaiset, joiden elintason ylläpitäminen edellyttää niin vuokra- kuin omistusasumisen tukemisen valtion verorahoilla, on vähintäänkin arvelluttavaa.

Syy ei suinkaan ole kansalaisissa, vaan järjestelmässä, joka on luonut mahdollisuuden vuokrien ja omistusasumisen yhtiövastikkeiden vs. lainanlyhennysten hyödyntämisen nykyisellä tavalla.

Nyt on tullut selväksi, että valtion tuella (ARA) rakennettujen vuokra-asuntojen tulisi olla vuokratasoltaan vapaarahoitteisia asuntoja reilusti alempihintaisia, mutta on havaittu, että VVO, SATO, Asuntosäätiö  ja kaikki muut valtion tukea saaneet rakennuttajat, ovat perineet jopa suurempia vuokria kuin yksityiset vuokranantajat.

Nuorisosäätiön (keskusta) toiminta ei edellenkään ole kristallinkirkasta. 

Myös Espoon Asunnot Oy on perinyt vuokraa yli 14 euroa/m2 mm. Kuurinkallion asunnoistaan. Silti ovat ilmoittaneet, että Espoon Asuntojen korkein vuokra on max. 12.00 euroa/m2.

Vuokraa ei korotettu muutamaan vuoteen paitsi kikkailemalla. Viimeisin korotus tehtiin nostamalla korjausvastiketta 100 %. Tiedot löytyvät Espoon Asunnot Oy:n arkistoista.

Näyttää siltä, että hyväksikäyttäjät ovat löytäneet valtion vuotavan seulan, joka mahdollistaa nykyisenkaltaisen,  valtion verovarojen lypsämisen.

VVO luopui yli kahdesksastatuhannesta  (8000) valtion rahoitustuella rakennetuista asunnoistaan, jotka myi Y-säätiölle. En nyt puutu siihen, mihin myyntitulot käytettiin, joka tapauksessa haiskahti hätäratkaisulta, kun puhetta alettiin pitää AY -liikkeen härskistä valtion varojen hyödyntämisestä.

Asumisen hinnat on mahdollista alentaa. Asumisen hintojen on tultava alas niin paljon, että asumistuesta hyötyjät saadaan kuriin.

Jos asuntoministeri Tiilikaisella on omat verkot kalarikkaissa vesissä, ei hän ole valmis luopumaan saaliistaan.

Ylen Ykkösaamun puheenvuorossaan, la 26.2., hän tulee ehdottamaan neliövuokrakattoa, joka tarkoittaa mm. pääkaupunkiseudulla, että yksiöissä asuvat joutuvat pikimmiten jättämään kotinsa, sillä vuokrat pienissä asunnoissa ylittävät 20 euroa/m2 suvereenisti.

Tämänkaltainen arvolataus on tyypillistä ministerille, joka ei ole perehtnyt lainkaan ihmisten asumisolosuhteisiin. 

Tiilikainen ei kannattanut vuokrasääntelyä, jolla vuokrien taso laskettaisiin kansalaisten maksukykyä vastaavalle tasolle.

Vuokrasääntely on ainoa keino, joka pysäyttää miljardien asumistukien valumisen ahneiden taskuun.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu