Vuosimaksun periminen kirjastonkäytöstä on väärin!

Kirjastolaitoksemme on yhteiskunnan sydän. Se sykkii niin ajassa kuin menneisyydessäkin. Siellä voi tuntea olonsa turvalliseksi ja sieltä saa aina tarvitsemaansa tietoa.

Asun Vantaan Myyrmäessä, jossa on toimiva kirjasto. Välittömästi ovesta sisääntullessa vasemmalla näkyy lehtisali, joka on jatkuvasti täynnä lehtiensä äärelle pysähtyneitä lukijoita. Tunnelma on harras, jokainen noudattaa toisen kunnioittamisen sääntöä.

Kirjastossa on mahdollista lukea päivän lehdet maakunnittain, kuten myös uusimmat tiede- kulttuuri- aikakaus- harraste- ja monet muut lehdet. Ulkomaisia lehtiä on myös tarjolla, kuten sisustukseen tai ruokaan liittyviä.

Kirjasto itsessään ei ole kansalaisten kohtaamispaikka, sillä ilmapiiri ei salli puheensorinaa. Silti, jokainen kirjastokävijä löytää paikassa yhteisyyttä, jota voisi tunnistaa vertaiskokemukseksi.

Harvalla eläkeläisellä tai työttömällä on varaa tilata kotiinsa päivän lehtiä. Kun on aikaa, voi kirjastossa rauhassa lukea uutiset, ilmoitukset ja sieltä saa myös tarvittaessa kopiointipalvelua.

Aiemmin, varatuista kirjoista joutui maksamaan 50 centtiä, nyt maksua ei ole, vaan tilaamansa kirjan voi noutaa aakkosellisesta varaushyllystä. Hyvä!

Vaalikonekyselyssä ollut väittämä, että kirjastojen palveluista voisi periä vuosimaksun, on hyvä heräte. Sitä lienee jo pohdittu.

Missään tapauksessa en vuosimaksuun tai muihinkaan maksuihin suostu, sillä kirjasto, jos mikä, on eräs niistä viimeisistä mohikaaneista, joita on suojeltava maksuilta.

Itse olen kirjaston suurkuluttaja. En siksi, että väheksyisin kirjojen ostamista, vaan siksi, että en tarvitse kotiini seinien täyttämiä kirjahyllyjä. Viime muutossani vein Kierrätyskeskukseen paljon kirjoja, joita vieläkin kaipaan, mutta oli välttämätöntä siirtyä eteenpäin.

Toisaalta, nykyisin, olen siinä määrin tunnustanut itselleni vähävaraisuuteni, että turhaan selittelen. Kirjat ovat kalliita. Ostan niitä silti, lapsenlapsilleni joululahjoiksi. Joskus jopa itselleni!

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu