Minna Canth, tyttöjen koulutuksen edistäjä

 

Ulrika Wilhelmina Johnson syntyi Tampereen köyhälistöalueella 19.3.1844. Sittemmin aikuistuttuaan Wilhelminasta seurasi nimimuotoja kuten Mina ja lopulta Minna.

Lahjakkaana lapsena Minna tunnisti vahempiensa taustojen merkityksen tuotannossaan. Hänen äitinsä tuli köyhistä oloista. Äitinsä kotiapulaiseksi ajautuminen lienee ollut Minnan mielestä kouluja käymättömälle nuorelle tytölle, nöyryyttävin alistusmuoto.

Vaikka Minna itse sai käydä kouluja, hän koki äitinsä kohtalon yhä monen aikalaisensa tytön kohtalona. Tästä syystä, hän todennäköisesti halusi vahvistaa tyttöjen koulunkäynnin mahdollisuuksia sosioekonomisesta perhetaustastaan huolimatta.

Suomen historian käännekohdissa, myös oma äitini, joka syntyi 1917 työläisperheeseen, oli aikansa uhri. Hänen isänsä surmattiin v. 1918 kansalaissodan kiivaimpina vuosina. Isänsä olïsi halunnut tyttärestään koulutetun, mutta kohtalo päätti toisin.

Niinpä, äitini, jonka mieliaineita koulussa oli historia, ei päässyt koskaan opiskelemaan, vaan ajautui uskonnolliseen yhteisöön, jossa tapasi isäni.

Ylisukupolvinen tragedia toistuu omassa elämässäni.

Opettajani halusivat, että menen oppikouluun. Isäni saattoikin minut pääsykokeisiin. Muistan hänen sitkeän tupakanhajuisen hengityksensä, kun hän rohkaisi minua kokeen alkaessa.

Tuli sitten päivä, jolloin kansakoulun opettajani ilmoitti luokalle, että Mirjami sitten lähtee joukostamme oppimaan kirkonkylälle.

Tiedon saatuaan, vanhempani miettivät yön yli. Kun tieto opettajille saapui, että en pääsekään lähtemään, olin järkyttynyt, häpeissäni ja onneton.

Minulle lopulta kerrottiin, että perheellämme ei ole varaa lähettää tyttöä asumaan kirkonkylälle viikoiksi (ei ollut vielä tieyhteyttä). Olinhan hyvä apu pienempien sisarusteni hoitajana.

Halusin arkeologiksi. Olin tutkija jo lapsena.

Sittemmin olen kirjoittanut ylioppilaaksi v. 1982 (32 vuotiaana), suorittanut avoimen yliopiston kursseja psykologiassa, sosiologiassa ja soiaalipsykologiassa sekä kielissä, ja opiskellut 5 -vuotta kognitiivisen terapeutin tehtäviin.

Tyttöjen koulutus on nykyisin maassamme vahvaa ja mahdollistavaa. Synnyin kenties väärään aikaan, väärällä paikkakunnalla, koulutusta vähättelevässä ilmapiirissä.

Tuntematta syvemmin Minna Canthin suhdetta äitiinsä, voisin tunnistaa silti oman äitini uskonnollisen viitekehyksen.

Tytöt ovat parasta lastenhoitaja-aatelia. Kenties äitini katkeruus omasta menetyksestään, kenties uskonnollinen vähättely tyttöjen koulunkäynnistä, koitui myös minun kohtalokseni.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu