Väkivallan monet muodot!

Puhuttaessa väkivallasta, ensimmäisenä tulee mieleen fyysinen kiinnikäyminen. Väkivaltaa ilmenee kuitenkin enemmän henkisenä julmuutena, jonka jäljet eivät näy iholla.

Suurin osa väkivallasta tapahtuu kodin seinien sisällä. Tätä on vaikea uskoa, mutta siltä se kuulostaa, kun tiedostaa ihmisten ahdingon. Alistaminen, uhkailu, kontrollointi ja vähättely. Näillä keinoilla toinen puoliso  voidaan alistaa ja nujertaminen voi lopulta viedä hengen.

Henkisen väkivallan uhrina voi olla myös lapsi, joka ei miellytä.  Narsistinen äiti tai isä, voi toimia yhden lapsensa suhteen kohtuuttomasti. Häntä vähätellään, häntä käytetään työvoimana tai häntä ei kutsuta perheen yhteisiin menoihin. Lapsi uskoo olevansa huonompi kuin toiset ja alistuu. Valitettavasti parisuhteen ns. terveempi osapuoli ei uskalla asettua puolisoaan vastaan, vaan antaa tämän kohdella lastaan julmasti. Tällöin saatamme puhua vastanarsismista.

Ongelmana on useimmiten se, että vaikeuksista ei uskalleta puhua. Kulissit suojaavat tiettyyn rajaan saakka. Mutta ne kulissit ovat vain sen hankalan ihmisen suojelua. Ihmisen, joka saattaa olla hyvässä asemassa. Joka tuo perheelle elannon ja hyvinvointia, mutta tuhoaa perheenjäsenensä sisäisesti.

Henkistä väkivaltaa tapahtuu myös työpaikoilla. Työpaikat ovat kuitenkin siinä mielessä paremmin suojattuja kuin kodit, sillä siellä on lakisääteinen työsuojeluvelvoite.

Suomalainen yhteiskunta on päällisin puolin hyvin toimiva ja apua saa tarvittaessa.

Toinen puoli yhteiskunnasta on toimimaton. Kansalaisten eriarvoistuminen yhteisistä ei näy kaduilla, se näkyy kodeissa ja lastensuojelussa.

Olin kuulevinani tänään pääministeri Sipilän sanovan, että mahdollinen hyvän tulokehityksen jakovara käytettäisiin yhteiskunnan heikompiosaisten auttamiseen.

Nyt on kuitenkin pitkä taival siihen, että poliitikot tunnistaisivat realiteetit.

Toivoa olisi silti hyvä ylläpitää.

Fyysistä väkivaltaa käyttävät enimmäkseen miehet, mutta myös naiset. Naiset eivät ole aina uhreja.

Uhreja ovat lapset, jotka traumatisoituvat vanhempiensa ahdingosta, joka kotioloissa voi näkyä alistamisena, heittelijättönä tai kaltoinkohteluna.

Mustasukkaisuus, mielenterveysongelmat, päihdeongelmat, taloudelliset huolet – kaikki nämä voidaan tunnistaa niin fyysisen kuin henkisenkin väkivallan taustoilta.

Taloudelliset huolet voivat olla myös laukaiseva triggeri väkivaltaiselle käytökselle. On hyvä huomata myös, että mustasukkaisuus on eräs mt-ongelman ilmenemä.

Tästä syystä, erityisesti, olisi välttämätöntä, että poliittiset puolueet kannatusluvuistansa huolimatta alkaisivat huolehtia siitä, että kansalaisten eriarvoistaminen loppuu.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu