Suomalaiset Ruotsissa – siirtolaisuus suurinta v. 1970!

Suomalaisten kiihkein maastamuutto Ruotsiin tapahtui v. 1970, jolloin Suomesta lähti n. 42.000 kansalaista etsimään toimeentuloaan sieltä, mistä sen voisi parhaiten saada. Kohteeksi löytyi Ruotsi, joka tarjosi mm. liukuhihnatyötä autotehtailleen. Työ oli sopivaa sekä miehille että naisille.

Erityisesti pohjoisesta Suomesta lähdettiin etsimään selviytymiskeinoja naapurimaasta. Ruotsin korkea sosiaaliturva saattoi myös houkuttaa, sillä tuolloin Suomi oli vielä sosiaaliturvan suhteen 'kehitysvaltio'!

Vähitellen muuttotarve aleni ja oli enää 1973 vain 10.000 muuttajaa vuodessa. Tosin vielä v. 1975, suomalaisia muutti Ruotsiin yli 15.000/vuosi.

– – –

Ruotsi on suhtautunut suomalaisiin siirtolaisiin kaksijakoisesti. Suomalaiset  tulivat työhön, eivät sosiaaliturvan varaan. Tosin,  monet suomalaisperheet, joutuivat turvautumaan myös sosiaalitukeen.

Yritykset tarvitsivat tunnollisia suomalaisia liukuhihnatyöhön, sairaaloihin siivoojiksi ja monien sellaisten töiden tekijöiksi, jotka ruotsalaisia ei enää kiinnostanut. Koska yhteiskunnan on kuitenkin pyörittävä, niin kristityt suomalaiset olivat hyvä varareservi. Suomalaiset, kielitaidottomina, tekivät niitä töitä, joita ruotsalaiset eivät enää suostuneet tekemään.

Ruotsalaiset eivät olleet kovinkaan ystävällisiä suomalaisia kohtaan. Suomalaisia pidettiin moukkina ja kännääjinä.

Muistamme hyvin Slussenin sillan alla -asuvat suomalaiset 'spurgut'.

Alkoholi vei miehiä ja naisiakin, vauhdilla. Sopeutumattomuus yhteiskunnan normeihin, kielitaidottomuus ja suomalaisuuden häpeänleima, tuhosi monien mielenterveyden.

Arvottomuuden kokemus ja tulevaisuuden keinottomuus, suitsivat myös monien suomalaisperheiden lapset huumeiden tielle.

– – –

Suomalaissiirtolaiset ovat tehneet kovaa työtä, saadakseen lapsilleen suomenkielisiä kouluja. 

Siirtolaisena ei ole helppoa, mutta se on myös valinta.

– – –

Ruotsidemokraatit arvostavat suomalaisia. Suomalaiset ovat jo saavuttaneet paikkansa ja Suomea, yhteiskuntana ei enää halveksuta.

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu