Go, duunari, go!

Vaalien läheisyys sähköistää ilmapiirin. Teiden varsille alkaa ilmestyä toinen toistaan laadukkaampia naamamainoksia. Paperilehtien sivut täyttyvät yksittäisten ehdokkaiden erillis- tai yhteismainoksista.

FB -sivustot ovat onnistuneet kauppaamaan mainostilaa, jota on helppo hyödyntää. Ei kuitenkaan maksutta.

Lehtitalot kiittävät vaaleista. Niitä voisi olla useamminkin, sillä eurot kilisevät sinfoniaa muutoin heikohkoa tulosta tekeville. Mainoslehtisten suunnittelijat ja painotalot ovat niin ikään kuittaamassa kunnon tiliä.

Suomessa puoluetuet takaavat, että eduskunnassa enemmistönä istuneet puolueet, istuvat rahakirstujen päällä. Verovaroista maksettavat puoluetuet eriarvoistavat mahdollisuudet näkyvyyteen. 

Tämä on nähtävissä tv-mainoksissa, joita vain puoluetukea nauttivat, pystyvät ehdokkaidensa puolesta maksamaan.

Raha on valtaa. Ja rahalla voi myös ostaa – valtaa!

Toisaalta, sponsirirahallakin ratsastetaan. 

– – –

Markkinoilla kuhisee puolueiden mainosten jakajia, ehdokkaista tukijoukkoihin, kuin ensimmäisten auringonsäteiden lämmittämässä muurahaispesässä.

Kun kaikille tapahtumapaikoille on mahdotonta jalkautua, on tukijoukoilla merkittävä rooli.

Oma agendansa on tuotava esiin. Onko se puolueen ideologiasta lähtöistä, vai puhtaasti kotitekoista? Molempia kenties, mutta joku este vapaudelle siinä kuitenkin on, kuten eduskunnassakin.

Puolueen vastainen napin painallus, Soinin sanoin,  saattaa johtaa 'harjaamiseen'.

Mitä se harjaaminen sitten onkaan, en tiedä. 

– – –

Tyttäreni lapset 10 v. ja 8 v. ihmettelivät, miksi minulla ei ole naamamainosta, joita he ovat nähneet koulumatkansa varrella. Kerroin, että on minulla, yhteismainoksessa, jonka voi nähdä vaalijulistessa. 

Niin onnekas en ole, että joku maksaisi minulle ison naamajulisteen. Mutta, tytöt tekevät hyvää vaalityötä. Kavereilleen he ylpeänä kertovat, että mummi on ehdokas. Mummi on idoli, jonka he haluaisivat eduskuntaan. Se on mukavaa kuultavaa.

Nuorempi heistä toivoi, että sitten, kun olet siellä eduskunnassa, niin päätä, että kouluissa saadaan yhtenä päivänä jälkiruoka. Ja, minähän tietenkin päätän, jos ja kun. 

– – –

Kielenkäytössä näyttää olevan sekä vaalitaistelu- että -kamppailu!

Molemmat kuulostavat rajuilta ja ilmituovat pitkälti tunnelman, joka taisteluun tai kamppailuun liitetään.

Paikkoja eduskunnassa on 200, hakijoita yli 2000.

– – –

Demokratiassa, valtaa jaetaan tasapuolisesti kansan äänillä. Taistelun tai kamppailun aiheuttaa ehdokkaiden epätasa-arvoiset lähtökohdat. 

Hämmästykseni oli suuri, kun aamun Hesarissa esiteltiin eduskuntapuolueiden puheenjohtajista Tähtiliikkeen Paavo Väyrynen, joka ei saanut tilaa Ylen puheenjohtajatenteissä.

Hienoa, että Hesari tunnustaa eduskuntapuolueen puheenjohtajan, mutta verovaroin maksettu Yle ei.

– – –

Pieni Suomi on hieno maa, jossa asuu liian monta onnetonta.

Raha ei tee onnelliseksi, mutta helpottaa selviytymistä.

Nämä eduskuntavaalit saattaa tuoda ratkaisun siihen, että suurin osa kansastamme voi nauttia tulevasta kesästä ahdistumatta. Iloita kevään ensimmäisistä muuttolinnuista, kukista, perhosista ja vuodenajoistamme, jotka pitävät meidät realisteina.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu