Demokratian sudenkuopat – ehdokasasettelu ja vaalirahoitus!

Eduskuntavaalit ovat jo ovella ja ehdokasasetteluja laaditaan kiivaaseen tahtiin.

Puolueet ovat tarkalla korvalla ja silmällä seuranneet tulevien vaalien vallankäytön mahdollisuuksia ja teesejä lentelee, kuin perhosia usvaniityillä.

”Demokratia (kreikan sanoista demos, ’tavallinen kansa’ ja kratos, ’valta, hallita’[1]) eli kansanvalta on kansan valtaan perustuva valtiojärjestys. Demokratian perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa.”  Lähde: WP

Demokraattisesti valtaa käyttävien valtioiden sisällä on valitettavasti havaittavissa myös epädemokraattista vallankäyttöä.

Pitkään toimineet puolueet ovat organisoituneet siten, että jo vallassa olevalle peruskaartille varmistetaan uudelleen valinta puoluekoneistossa, jolloin uudet yrittäjät sivuutetaan, vaikka heidän mukana oloaan äänten tuojina pidetään arvokkaana.

Kyse on suosituimmuudesta, joka tarkoittaa, että puolue, eri äänestysalueilla, keskittää vähintään yhdelle/kahdelle ehdokkaalleen äänikertymää.

Tuolloin, uudet, vahvat ja osaavat, ehdolla olevat, joutuvat pettymään. Monelle, uusehdokkaalle tieto tulee yllätyksenä ja aiheuttaa tarpeetonta mielipahaa. Seurauksena voi olla myös, että kiinnostus vaaliehdokkuudesta sammuu.

* * * *

Vaalirahoitusta on yritetty suitsia ja saatukin osittain hallintaan. Siitä huolimatta ehdokkaat, jotka tarvitsevat ulkoista rahaa valituksi tulemiselleen, myös sitä saavat, vaikkakin pieninä annoksina, mutta kuitenkin.

”Onnenkantamoisena” voisin pitää  vaalikampanjan pitänyttä, jonka vaalibudjetti oli lähes nolla, mutta tuli silti valituksi.

Valtakeskittymiä olisi kuitenkin tarkkailtava ja vakavimpina pidän kansanedustajien lobbauksia erilaisissa hallintoelimissä, joissa heitä taloudellisesti palkitaan.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu