Eläkeläiset eivät ole homogeeninen kansanosa
Puhe eläkeläisistä on usein vähättelevää.
Eläkkeelle pääsystä on tullut entistä kyseenalaisempaa.
Ikä on joka tapauksessa useimmiten syy, että virassaolosta on pakko lähteä eläkkeelle, vaikka voimia jaksamiseen olisikin.
Itse olisin jaksanut tehdä työtäni asiantuntijana eläkeikäänikin pidempään, mutta pakkohan se oli lähteä, kun laki niin edellytti.
Tosin, jo aiemminkin, kun lähenin eläkeikääni, työyhteisössäni käytiin keskusteluja, että miten olisi, jos vähitellen päättäisit lähteä eläkkeelle.
Joku työyhteisöstä huusi, että nuoremmille on annettava tilaa. Tuli toki myöhemmin pyytämään anteeksi möläytystään.
Eläkkeellä olevat eivät ole homogeeninen kansanosa.
Suomessa on eläkeläisiä, joiden eläketuloilla elää ruhtinaallisesti. Enemmistö lienee kuitenkin heitä, jotka sinnittelevät minimituloilla.
Itse kuulun jälkimmäisin syystä, että yhdeksänkymmentäluvun yritysten alasajossa menetin kaiken ja vähän enemmänkin.
Jälkiviisaus ei ole itselleni vaihtoehto, mutta joskus on hyvä myös kertoa, miksi.
Eläkeläisten kirjo on tosiaan melkoinen, kun ajattelee että lapsenakin saa vanhemman kuoltua perhe-eläkettä, vaikka yleensä lapseneläke meneekin elossa olevan lähivanhemman käyttöön. Itse tulisin ihan hyvin toimeen työkyvyttömyyseläkkeellä, jos minun ei tarvitsisi maksaa elatusmaksuja. Toisaalta mitään kummoista elintasoa en voi mitenkään pitää eläkkeen varassa sittenkään. Luin netissä artikkelin, jonka mukaan työkyvyttömyyseläkkeen määrä on ainoastaan 35 prosenttia palkasta! Itse olen tavallaan onnekas, että sain tehdä parikymppisenä töitä ennen vaikeaa sairastumistani. En vaihtaisi roolia Kela takuueläkeläisten kanssa kuitenkaan. Jännä ilmiön olen huomannut pienelläkin eläketulolla olleena jo vuodesta 2005, että rahan tullessa helposti sitä ei oikein jaksa yrittää mitään lisätöiden tekoa. Toistaiseksi voimassa olevalla eläkkeellä olen ollut vuoden 2008 lopusta. Toisin sanoen pieni ja varma toimeentulo passivoi ainakin omalla kohdallani ja se voi johtua myös siitä, että en luota omiin kykyihini enää pärjätä juuri missään töissä.
Omakohtainen blogimerkintäni työkyvyttömyyseläkkeistä:
https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/kimmohoikkala/vuonna-2018-keskimaarainen-tyokyvyttomyyselake-oli-35-prosenttia-keskiansiosta/
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Kimmo toteat, niin meillä maksetaan eläkkeitä monilla eri foorumeilla. Hyvä, että toimeentulo on vakaata, vaikka elatusmaksut vievätkin osan tuloistasi. Lapset kuitenkin kasvavat ja maksuvelvoite loppuu aikanaan.
Säännöllinen, mutta riittämätön eläke kylläkin passivoi myös siitä syystä, että itsensä kehittämiseen ja virkistämiseen ei tahdo jäädä rahaa.
Ilmoita asiaton viesti
Ruhtinaallisella eläkkeellä on aniharva Suomessa. Naisten eläkkeistä 0,4% jättää käteen yli 3.000€ ja miesten 2,3%.
Eihän tuo vastaa kuin ammatti-ihmisen tavallista palkkaa.
Siitä on tilasto samaa mieltä, että 80% työeläkkeistä on todella pieniä eli köyhyysrajalla liikutaan ansion osalta. Se raja on 60% keskiansioiden tasosta tai alle.
Ilmoita asiaton viesti
Juuri noin!
Mietinkin, miten suuri kansanosa sinnittelee pienillä työeläkkeillä, mutta äänestää siitä huolimatta puolueita, joiden tavoitteena on pitää eläkkeet pieninä.
Eläkkeensaajien asemaa ei kyetä korjaamaan, ennen kuin pankkien ja eläkeyhtiöiden tiukka vastustus murretaan.
Viimeistään nyt, kuntavaalien alla olisi hyvä tuoda esiin eläkeläisten heikko asema. Kuntapäättäjätkin osaltaan pystyvät vaikuttamaan mm. verojen ja asumisolojen kautta, että pieneläkeläiset voisivat käyttää enemmän tuloaan kulutukseen ja palveluihin.
Ilmoita asiaton viesti
Mitä ovat ne puolueet, jotka haluavat pitää eläkkeet pieninä? En ole tietoinen tästä, mutta ainakin vasemmiston taholta on ollut halua leikata eläkkeitä ja joidenkin ehdotusten mukaan asettaa katto tuonne 3000 euron bruton tienoille.
Ilmoita asiaton viesti
En nyt tarkkaan osaa sanoa, mitkä puolueet, mutta ainakin puolueita lobbaa Tela (johtaja Suvi-Anne Siimes) ja varmaan muutkin työeläkeyhtiöt.
Siimes hyökkäsi rajusti aiemmin Kimmo Kiljusen ehdotukseen eläkevarantojen käyttämisestä pienten eläkkeiden kohentamiseen.
Vastustus on kova. Kuka osaa sanoa, missä on totuus!
Ilmoita asiaton viesti
”80% työeläkkeistä on todella pieniä eli köyhyysrajalla liikutaan ansion osalta. Se raja on 60% keskiansioiden tasosta tai alle.”
Tuo ongelma ratkeaa ajan myötä itsekseen, sillä eläkeläisväestön osuuden kasvaminen aiheuttaa matemaattisesti laskettuna tuon köyhyysrajan euromääräisen tason alenemisen, kun keskiansio sitä kautta alenee. Silloin pienempi osuus eläkeläisistä on enää köyhyysrajan alapuolella. Problem solved!
Ilmoita asiaton viesti
Jos eläkkeestä jää yli pari tuhatta puhtaana käteen, kyllä sillä pärjää. Se on enemmän kuin pienipalkkaisten koko palkka. Lisäksi monella eläkeläiselä on myös muita tuloja. Pienet eläkkeet ovat oma kategoriansa. Sen varassa joutuvat useimmat eläkeläiset kituuttamaan. Kituuttajien joukko kasvaa sitä mukaa, kun nykyiset pätkätyöläisen eläkkeelle siirtyvät.
Ilmoita asiaton viesti