EVA (Elinkeinoelämän valtuuskunta) suosittaa, että eläkeläiset ja työttömät poistuvat pk-seudun asunnoista.

Maassamme käy nyt kova pohdinta siitä, miten pääkaupunkiseutujen eläkeläisten ja työttömien asumiseen liittyviä oikeuksia voitaisiin rajoittaa.

EVA:n teettämä ’pamfletti’, eli tutkimus siitä, miten eläkeläisiä ja työttömiä voitaisiin siirtää pois ’ahkeria työläisiä’ varten tarvittavista asunnoista.

Tutkimus on moniulotteinen ja vertailee mm. ara-asunnoissa (valtion tukemat) asuvien edullisempaa asumista yksityisiltä vuokrattuihin asuntoihin verrattuina.

Tästä syntyy selvä eriarvoisuus, johon vain ara-asunnoissa asuvilla on varaa, yksityisiltä vuokrattuihin verrattuna.

On selvä, että monet mm. Hekan (Helsingin kaupungin asunnot) asunnon saatuaan, eivät muuta pois, vaikka tulonsa olisivat nousseet ja maksukykynsä vahvistunut.

Parhaillaan Helsingin paraatipaikoilta Heka -asunnon saaneet voivat myös siirtää asumisoikeutensa lähipiirilleen. Näin ollen asunnot eivät vapaudu koskaan niitä tarvitseville.

EVA:n tutkimuksen tarkoitus lienee se, että mm. Helsingin kaupungin olisi aiheellista selvittää, miten asumisoikeudet jatkuvat vuosikymmenistä toisiin, ja samaan aikaan pääkaupunkiseudulle muuttaville työntekijöille, kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja ei löydy.

Asuntoja vapautuu n. 3000 vuosivauhdilla ja hakijoita on n. 23.000. Suhde on kestämätön.

  • – –

Mutta, että eläkeläisten ja työttömien tulisi poistua, on jo oma kysymyksensä.

EVA:n tutkimus osoittaa, että puhutaan yleisellä tasolla. Yksittäiset henkilöhistoriat ovat luku sinänsä.

  • – –

Asumiseen  liittyvät ratkaisut ovat kummallisia. Samaan aikaan, kun politiikan päättäjissä on yhä enemmän osallisia asumisesta saataviin tuloihinsa, sitä vähemmän he ovat halukkaita muuttamaan vallitsevaa käytäntöä.

Sato, VVO, Asuntosäätiö, Lumo etc. ovat vetäneet asuntojensa vuokrat niin korkeiksi, että pienituloisimmat voivat niistä selviytyä vain valtion asumistuen avulla.

Veronmaksajat maksavat yhä suuremman osan pienituloisten asumiskuluista.

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu