’Helmi’ tasavallan presidentti Niinistön haastattelusta!

On hienoa, että Ylen ykkösaamun haastattelussa, presidentti Niinistö rohkaistui toteamaan turvapaikkaa tarvitsevien lasten ja tyttöjen heikon aseman pakolaisleireillä.

Kun toimittaja Vaaherkumpu tarkisti, että vainko tyttöjä haettaisiin, niin presidentti oikein totesi, että tasapuolisesti. Kuitenkin muistaen, että vuoden 2015 turvapaikanhakijajoukossa oli pääsääntöisesti nuoret miehet, jotka paremmin pystyivät vaeltamaan pitkät matkat kohteisiinsa.

EU:n maahanmuuttopolitiikka tarvitsee selkeytystä. Nythän toimitaan vetoomusten perustalta, joka on huono lähtökohta oikeudenmukaisuuden näkökulmasta.

Humanitääriset kriisit toistuvat lähtömaidensa pakolaisten kohdalla, Tuskin kukaan käsittää, miten mereltä saapuvat kansojen joukot, elävät olosuhteissa, joissa on vain minimipalvelut kymmenilletuhansille.

Vaikka Ylen toimittaja on tehnyt empiirisiä reportaaseja leiriolosuhteista, voimme täällä meillä vain kauhistella lämpöisten kotisohviemme suojissa. Auttaminen on monisyinen asia, jota yksittäiset kansalaiset eivät pysty toteuttamaan, vaikka halua olisikin.

Siksi, meidän ei pidä syyllistyä siitä, että maat, joissa ihmisillä on hätä, jättävät kansalaisensa oman onnensa nojaan.

Muutoksen on tapahduttava järjestelmässä, joka ainakin tällä hetkellä on hyvin ontuva.

Miten pitkään Eurooppaan pyrkiviä turvapaikanhakijoita on mahdollista ottaa vastaan?

Kun Britannia otti ja lähti EU:sta, sen velvollisuudet turvapaikanhakijoiden suhteen päättyivät.

EU:n 27 jäljellä olevaa maata käy nyt budjettineuvotteluja, jotka viimeksi päättyivät epäsopuun. Rahanjaolla ovat kaikki maat, eikä kukaan luovu omistaan.

Kun katselee EU:n huippukokouksissa olevia päättäjiä, jotka hymyvireisinä, poskisuudelmin ja halauksin kohtaavat, tulee mieleen, mitä maakohtaisten edustajien mielissä liikkuu.

Mistä ovat eniten huolissaan? Pakolaisleirit eivät liene ensisijainen murhe, joskin sitäkin joutuvat aika ajoin pohtimaan.

Mietin, miten tärkeintä on lopulta raha – ei kansojen hätä. Vaikka YK osaltaan nostaa esiin ongelmia ja antaa suosituksia, ne ovat vain suosituksia, eikä niitä ole pakko noudattaa.

Mutta, tuo presidentti Niinistön aamun ’helmi’ – lasten ja tyttöjen heikosta asemasta, ansaitsee kiitoksen.

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu