Historia toistuu – milloin opitaan?

Historioitsija, toimittaja ja kirjailija Anne Applebaum (58 v.) on kirjoittanut kirjan GULAG – vankileirien saariston historia, joka ilmestyi v. 2003.

Kirjan on suomentanut Antero Helasvuo ja kustantanut Siltala.

Nyt suomenkielisenä luettavana.

Applebaum on juutalaisen perheen tytär, jonka elämä alkoi nykyisen Valko-Venäjän alueelta. Hänen toinen kotimaansa on Puola. Hän on sekä Yhdysvaltain että Puolan kansalainen. Appelbaumin puoliso on puolalainen europarlamentaarikko ja entinen ulkoministeri Radoslaw Sikorski.

* * * * *

Gulag (Glavnoje upravlenije lagerei) on lyhenne leirien keskushallinnosta ja tarkoittaa Neuvostoliiton yleistä sortojärjestelmää.

Kuten HS:n artikkelissa todetaan, sortohistoriaa ei ole käsitelty Venäjällä, vaikka NL alkoikin sallia 1980 -luvun lopulla historioitsijoille luvan arkistoihin, jolloin selviytyneiden muistelmia julkaistiin.

Putinin aloitettua v. 2000 -luvun alussa, Neuvostoliiton aikaisten sortoleirien tutkinta lopetettiin ja NL historiaa alettiin kuvata myönteisenä, Venäjän vallan riemuvoittona.

V. 1989 perustettu Memorial, joka alkoi kerätä uhreista luetteloja ja ilmituoda leireillä tapahtuneita rikoksia, lopetettiin Putinin tahdosta.

Putinin sisäpiiri nosti historian merkittävämmäksi NL;n puolustustaistelun Natsi-Saksaa vastaan. Sen sijaan jätettiin kertomatta, että NL itse hyökkäsi lähialueilleen ja pakotti valtaansa.

Applebaumin mukaan Putin toistaa sekä Stalinin ajatusmalleja ja keinoja, joita toteuttaa miehittämillään alueilla Ukrainassa samaan tapaan, kuin NL valtaamillaan alueilla mm. silloisessa Suomen Karjalassa.

Tuhotaan kulttuuri ja kieli, opetus ja historia.

Vankileirillä, piikkilangan ulkopuolista maailmaa kutsuttiin ’isoksi vyöhykkeeksi’ ja leiriä ’pieneksi vyöhykkeeksi’. Sillä viestittiin, että molemmat toimivat aste-erolla vankilan tavoin.

Omalle kansalleen Putinin Venäjästä on tullut iso vankila, jossa vaiennettu ja manipuloitu kansa pysyy hiljaisena tai pakenee.

Lähdeaineisto; Helsingin Sanomat 16.10.2022

* * * *

Ps. Historian tuntemus on avain ymmärrykseen. Koskaan ei ole myöhäistä oppia seulomaan jyvät akanoista.

On korkea aika viimeistään Ukrainaan tapahtuneen hyökkäyksen taustoista ymmärtää, miten ohuen langan varassa, suhteessa Putinin Venäjään, olemme eläneet.

Onneksemme, olemme nyt lähempänä länttä, vaikka Putinin kaverimaat Turkki ja Unkari vielä jarruttavat Naton täysjäsenyyttämme.

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu