Huipputuloiset ja demokratia – miten valta jaetaan!
Euroopan komission poistuva puheenjohtaja Claude Juncker on todennut: ’Me kaikki tiedämme, mitä politiikassa pitää tehdä, mutta emme tiedä, kuinka tulla valituksi sen jälkeen’!
Ongelman aiheuttavat äänestäjät, jotka uskovat demokratiaan.
Suomessa, enin osa huipputuloisista kuuluu yhteiskunnan eliittiin. Heillä on myös merkittäviä rooleja poliittisessa päätöksenteossa.
Useinhan kansalaiset elävät hetkessä. He eivät jaksa tutkia tarkemmin, miten maata hallitaan, millaisia kytköksiä poliittisesti valitulla kansanedustuslaitoksella on huipputuloisiin.
Kansa uskoo pääasiassa siihen, mitä heille kerrotaan. Mitä puolueet markkinatoreilla tuovat esille.
Äänioikeutta ei enää arvosteta siinä määrin, kuin pitäisi.
Demokratia on menettänyt terävimmän kärkensä mentaalimanipulaatiolle.
Nyt, jos koskaan, olisi aika selkiyttää kansallemme, miten maatamme hallitaan.
Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan tutkimus Suomen huipputuloisista paljastaa, että ’Ruususen unen’ jatkuminen voi johtaa demokratian halveksuntaan.
Äänestyskäyttäytyminen on ollut alenevaa, puolueiden merkitys vallankäytössä on nähty vähäisenä ja vaikuttaminen olemattomana.
Populismi ei ole vain perussuomalaista nousukasmaista uhoa, se on myös kaikkien muiden puolueiden yritystä populistiseen kosiskeluun.
Tiedostavina kansalaisina, olemme ymmärtäneet, että valtaa pitävät, eivät ole vain eduskuntaan valitut kansanedustajat ja heistä valitut ministerit, vaan maamme ’huipputuloiset ’, jotka vaikuttavat myös suomalaisten elinoloihin, koulutukseen, turvallisuuteen ja taloudellisiin ratkaisuihin.
Tällä hetkellä, maamme kansasta lähes puoli miljoonaa on luottotiedotonta, niin on hyvä kysyä, miksi!?
Ilmoita asiaton viesti
Suomalaisen demokratian todellinen ongelma on nähdäkseni siinä, että valta-asemissa päättäjät alkavat lähes poikkeuksetta muistuttaa joltain osin toisiaan näennäisistä ideologia- ja mielipide-eroista huolimatta. Hyvä veli -kerhot ja nykyisin myös hyvä sisar -kerhot voivat edelleen hyvin, josta esimerkkinä läpinäkyvyyden puute päätöksenteossa, vaikka siitä on puhuttu viimeiset kymmenen vuotta. Myös konsensus on voimissaan, jolloin aito ja pureva kritiikki puuttuu politiikasta. Ja kaiken kukkuraksi poliittinen valta pyrkii maksimoimaan poliittisten henkilöiden joukon, josta aiheutuu yhteiskunnallemme tarpeettomia kuluja.
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin sanottu, Kimmo! Paras esimerkki, on nykyisen Sitran yliasiamiehen valinta. Jyrki Kataista pidettiin, nimenomaan kokoomuslaisten hallituksen jäsenten taholta, ehdottomana valintana, vaikka tarjolla on myös paremmin tulevaisuusvisioihin perehtynyt, Turun yliopiston professori.
No, hallintoneuvosto pistikin nyt haun poikki, hetkeksi. Onneksi jokin stoppi saatiin ilmiselvään valintaan. Olisikin hyvä, jos lopulta saataisiin ’suojatyöpaikka’ -käytäntö poikki.
Ilmoita asiaton viesti
Itse pidän Jyrki Kataista ihan hyvänä valintana, koska onhan hänellä talousosaamista ja laaja suhdeverkosto.
Ilmoita asiaton viesti