HVK (Huoltovarmuuskeskus) turvautui lopulta varmuustoimittajiin!

HVK:n ja UPM:n yhteistyö takasi, että Kiinasta ostetut suojaimet ovat edullisia, laadukkaita ja vastuullisesti tuotettuja. Hankkeen logistiikasta vastasi Maersk!

* * *

Pandemian saavuttua Suomeen, elimme suojavarusteiden suhteen epämääräisten toimittajien varassa.

Vaikka ministeri Aino-Kaisa Pekonen hymyhuulin vakuutti, miten maamme on varautunut suojavarusteisiin, niin tuskin hän edes ymmärsi sanomaansa.

* * *

Hyvässä muistissamme on, miten HVK:n suojavarusteiden, kuten maskien tilaukset, annettiin huijaritoimittajille, joille ehdittiin toimittaa lähes 10 miljoonaa ennakkomaksuna.

Kun asia tuli julkisuuteen, liikemies Sarmaste oli jo ehtinyt kehaista, että tuntee Huoltovarmuuskeskuksen johtajia.

Liikemies Onni Sarmaste ehti  toimittaa Kiinasta tilaamiaan kasvomaskeja, jotka eivät täyttäneet niille edellytettyjä kriteerejä.

Eli, eivät olleet terveydenhuollon tarpeisiin sopivia. Maskit jaettiin sitten eri alueiden laitoksille, joista niistäkin palaute oli, että aiheuttivat osalle työntekijöistä allergisia reaktioita.

Sarmaste kuitenkin ehti käyttää miljoonia, ostamalla luxusautoja sekä itselleen, että hyville kumppaneilleen.

* * *

HVK:n johtaja joutui jättämään tehtävänsä.

Tutkimusten edettyä, myös kaksi muuta johtajaa irtisanottiin.

Kauneusyrittäjä Tiina Jylhälle, virolaispankkiin lähetetyt rahat jäädytettiin, sillä summat näyttivät huolestuttavan suurilta.

* * *

Oikeudenkäynnit ja muut selvitykset ovat vielä kesken, mutta on hyvä tässä vaiheessa todeta, miten valtion ylläpitämän Huoltovarmuuskeskuksen toimintaa valvotaan.

Kun budjetoitua rahaa on paljon ja johtotehtäviin nimitetyt, saavat toteuttaa omia visioitaan, niin ainakin korona paljasti jotain valtionhallinnassa olevasta pelistä, josta voimme kiittää pandemiaa.

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu