Lemmikki- ja tuotantoeläinten kohtaama väkivalta
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.iltalehti.fi%2Fkotimaa%2Fa%2F1616ef7e-c69e-457b-8cb0-0243f501508e%3Ffbclid%3DIwAR302FM65–CtcOR2jGx8tdSVDccFr4qlKlOxog2yKjoW9jI0msENuXhg0o&h=AT3d8Js9Op3B6K1oeOqNEHY9ncDhzy6e3QW_pKBs6h0wxhp7c8ZUooP6GWaTBtCBmtKjxsGoaSw-A9mXm8cxN6WngCWRog-TfgpswSjc3V_tEHRhV0wtMkLPruU0DczQFA&__tn__=%2CmH-R&c[0]=AT0IvEl-hCaARiXDgaQ8wfBl83GLa-JDnr0YDZWsP08iZva_q_3nXqYmzmvaKYd_BUQppL0tXDigXSqZphibAaqaKeIml8OTDA5D6I5zk5wiUj_uujCjp2hC_6XDgGMm3LFK_tztimeiTvkAgKKmacXrow6CmXxXrtfjavs6cDeWQwocrbq1
Korona-aika ei ole ainoa poikkeuksellinen ajankohta, jolloin heikoimmat tahtovat jäädä jalkoihin.
Suurin osa ihmisistä, jotka ovat ottaneet lemmikkejä yksinäisyytensä paikkaajiksi, ovat vastuullisia ja huolehtivat rakkaistaan hyvin.
Tuotantoeläimistä toimeentulonsa saavat, ovat enimmäkseen vastuullisia, mutta ikävä on todeta, miten saamme lukea tiloista, joilla eläimet taistelevat hengestään tai osa on jo kuollut janoon ja nälkään.
Sitten on se osa ihmisistä, joiden mielestä eläinten tehtävänä on toimia täydellisinä, ihmisen pahan olon lievittäjinä ja hiljaisina kanssaeläjinä, toteuttavat väkivaltaa, josta ei uskalleta puhua.
Pelkästään se, että koira on yksin tunteja pienissä asunnoissa, ilman ruokaa ja vettä, täyttää väkivallan merkit.
Koira, joka alistetaan yksinäisyyteen, masentuu. Kissa pärjää pidempään, mutta virikkeettömässä, ahtaassa asunnossa, saa paniikkikohtauksia.
Ihminen, joka elää omaa ahdistustaan, tuskin edes huomaa, miten eläin kärsii.
Kun ulkoilut ovat minimissään, pakolliset pissa/kakka -lenkit, kuten kaikki muut, eläimen kannalta merkittävät toimet, jäävät tekemättä.
Kun koira ilmaisee tunteitaan haukkumalla, sitä lyödään. Jos koira ilmaisee nälkäänsä, sille heitetään makkaranpalan kanta tai huudetaan, että ei tässä ihmisellekään ole ruokaa.
Kunnalliset eläintenvalvontajärjestelmät, ovat yhtä heikossa hapessa, kuten lastensuojelukin.
Kunnissa voi olla vain yksi eläinlääkäri, joka joutuu vastaamaan sekä lemmikkien että tuotantoeläinten valvonnasta.
Naapurit saattavat tehdä ilmoituksia räikeistä heitteillejätöistä, mutta useimmiten ihmiset vaikenevat naapurivihan pelossa.
Eläimet ovat lainsuojattomia ja usein siinä vaiheessa, kun huostaanotto tulee välttämättömäksi, eläinten kärsimys on saattanut kestää kuukausia.
Siksi on äärimmäisen tärkeää, että kunnat huolehtivat riittävän eläinsuojeluhenkilöstön palkkaamisesta.
Erityisen tärkeää on myös, että yksityiset kansalaiset uskaltavat puuttua naapureissaan näkemäänsä eläinten kaltoinkohteluun.
Sivistysyhteiskunnassa, jota Suomikin edustaa, ei voida katsoa ohi, miten tuntevat ja viisaat lemmikit ja tuotantoeläimet ovat osa meitä ja meidän hyvinvointiamme.
> Tuotantoeläimistä toimeentulonsa saavat, ovat enimmäkseen vastuullisia
Miksi sitten kaupassa vain muutama prosentti maidosta on ”vapaan lehmän maitoa”?
Ilmoita asiaton viesti
Maidontuottaja tilat ovat pääsääntöisesti siirtyneet parsinavetoista vapaan liikkuvuuden navettoihin.
Ongelmana on, että investoinnit maksavat, tilalliset velkaantuvat, eikä maidosta saatava tuottajahinta tahdo riittää elinkeinon harjoittamisesta syntyviin kuluihin.
Vapaan lehmän maitoa tuskin voidaan mainostaa, ennen kuin on määritelty, mitä sillä tarkoitetaan.
Samalla tavoin, kun puhumme vapaan kanan munista, kukaan ei oikeasti tiedä, miten vapaita nuo kanat ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Sitä en väitä, että ostajiin asti tarkasteltuna yhteiskunta kannustaisi, tai juuri edes mahdollistaisi, vastuullisten toimijoiden taloudellista menestymistä.
Ilmoita asiaton viesti
Jos yhteiskunta on yhtä kuin valtio ja kunnat (päättäjät), niin kansalaisten aktiivisuus voi painostaa päättäjiä eläinten oikeuksien toteutumiseen.
Lakeja ollaan muuttamassa suuntaan, joka on eläinten parhaaksi, mutta muutokset ovat liian hitaita.
Eläimiä on lähes tähän saakka kohdeltu esineinä. Ehkä tuo asenne elää vielä eläimiä kaltoinkohtelevien käytöksessä/toiminnassa. Jotkut perustelevat kaltoinkohtelunsa oikeutta myös taloudellisena oikeutenaan (tuotantoeläimet/kettutarhaajat).
Ilmoita asiaton viesti
En väitä enkä oleta, että enemmistö kansalaisista välittäisi tuotantoeläinten hyvinvoinnista kovin suuresti. Muutoin supermarketin jättimäisessä maitohyllyssä olisi Vapaan Lehmän maitoa enemmän myynnissä, koska joku muukin ostaisi niitä kuin minä. Maidon ja kananmunien valikoimasta marketin hyllyssä voi tehdä johtopäätöksiä, mitä kansa haluaa ostaa: sitä myydään ja siinä suhteessa, mikä menee kaupaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Totuus lienee juuri tuossa, että kansan enemmistöllä ei ole riittävästi kriisitietoutta tuotantoeläinten asemasta. Monet eivät myöskään halua tietää, sillä se saattaisi ahdistaa liikaa.
On selvää, että kysynnän kasvu tarjoaa erilaisille vaihtoehdoille tilaa. Yleensä kauppiaat pyrkivät pitämään hyllyillään tuotteita, jotka myyvät.
En tiedä, millaisia sopimuksia esim. isoilla toimijoilla, kuten SOK ja Kesko, on tuottajien kanssa. Hinnat kuitenkin määräytyvät pitkälti sopimuskeskeisesti.
Kun pari vuotta sitten kauppoihin tuli nyhtökauratuotteisto, niin se sai paljon julkisuutta mediassa. Alkuun tuotteet loppuivat kauppojen myyntilaareista, mutta nykyisin tuotetta kyllä löytyy, kysyntä lienee kuitenkin jo normalisoitunut tasolle, joka takaa niitä ostavien tarpeet.
Medialla on merkittävä rooli siinä, miten tietoisuutta eläinten kohtelusta saadaan eteenpäin. Uskoisin, että nuoret ovat jo nyt valveutuneempia kuin vanhempansa.
Stressilihaa, maitoa ja munia kaupoissa varmasti riittää vielä pitkään.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmasto ahdistaa, mutta eläinten kohtelu ei. Skolstrejk för djur!
Ilmoita asiaton viesti
Noin se menee, valitettavasti! Ilmasto on nyt in, kettutytöt out!
Ilmoita asiaton viesti
En ole tuottaja mutta muistan kun uutisoitiin että olikos lehmien tai sikojen karsinoihin piti tehdä kaksi senttiä lisää tilaa.
Tarkkaan oli pystytty määrittämään eläimen onnellisuuden raja, kustannus tuotantotilojen muutosta oli osassa tiloista raju. Betoniin valetut tai raudasta hitsatut seinät eivät itsestään paikkojaan muuta..
Vastuullisen, jaksavan tuottajan ja lemmikinpitäjän eläimet ja tilat eläimille ovat kunnossa mutta ongelmat ovatkin juuri silloin kun se ihminen ei enää kykene suoriutumaan velvoitteistaan eläintä kohtaan.
Tuotantoeläimiä ja tuottajia sekä tuotantotiloja sekä tuotteita valvotaan erittäin tarkasti ja säännöllisesti.
Tuotantotiloissa ongelmat kärjistyvät erittäin nopeasti, viikoissa, jopa päivissä.
Yrittäjän sairastuminen, avioero tms on yritykselle kuin yritykselle tuhoisaa aina mutta eläinten hoitotyön määrä ei vähene eikä sitä voi vähentää, jos ennen navetassa meni yrittäjäpariskunnalta esim se bormi eli 2*3.5h päivässä niin yksinään siinä menee tuplat eli 2*7h vuorokaudessa. Tiedän tapauksen kun ruumisauto haki tapaturmassa menehtyneen maatalousyrittäjän niin teurasauto haki eläimet seuraavana päivänä..
Lemmikkejä, lemmikkien hoitajia ei valvota oikeastaan mitenkään, tiloja ei kontrolloida, mitään pätevyyttä ei vaadita .
Ilmoita asiaton viesti
Hyvä Ari, kun tuot esille tuotantoeläinten kohdalla tapahtuvan kontrollin.
Isot eläimet eivät pärjää todellakaan kauaa, jos hoitovastuussa olevat sairastuvat ja varajärjestelmiä ei ole.
Tuota mietinkin, että eikö isoilla tiloilla ole mitään hälyjärjestelmää, jos omat voimat pettävät?
Ilmoita asiaton viesti
Maatilan työt on niin moninaiset ettei korvaavaa yrittäjää tahdo löytyä.
Tiedän tapauksen jossa isolla tilalla nuoren isännän kuollessa kyläyhteisö ja viljeliägolleegat kuukausien ajan talkoilla pyörittivät tilan alasajoa mutta se vaatii yhteisöltä paljon. Joka päivä, seitsämänä päivänä viikossa, 10-15 tuntia talkootöitä..
Maatalouden kannattavuus on niin huonoa ettei palkkatyövoimaa ole mahdollista käyttää eikä ammattimaista työvoimaa ole olemassa. Jokaisen tilan konekanta ja rakennukset on erilaisia, koulutus kestää viikkoja, kuukausia kaikkiin koneisiin ja laitteisiin..
Myyminen sopivan ostajankin löytyessä on kuukausien paperityö, maatila on myös monesti yrittäjäperheen koti ja jopa monen sukupolven koti.
Ilmoita asiaton viesti
Jos haluaa tuottaa eläimille tuskaa, kurjuutta, puolison menetyksiä, väkivaltaa, kuolemaa, niin se on ihan sallittua Suomessakin. Tämän päivän metsästys kuuluu nautintoon, ei siis omaan selviytymiseen.
Määrättyinä vuoden aikoina et ole vastuussa eläinten kohtaloista mitenkään – voit luvan kera haavoittaa tai tappaa. Moni metsästäjä ampuu myös matkalla tapaamansa kissat, koska arvioi niiden olevan villikissoja.
Ilmoita asiaton viesti
Jouni, nuo kertomasi ovat valitettavasti tätä päivää.
On välttämätöntä, että eläinten oikeuksista puhutaan kodeissa, kouluissa ja yhdistyksissä.
Eläinten turvattomuus liittyy paljolti tietämättömyyteen.
Kun eläin itse ei ole somessa tai kirjoita kirjoja tai runoja, niin se tehtävä on ihmisillä. Meillä kädellisillä, jotka olemme osa samaa lajityyppiä, kuin kaikki luonnon meille antamat, hienot eläimet.
* * *
Ohessa runo kirjastani ’Aika maalaa ihmisen’!
Jos koira kirjoittaisi
Pienen yksiön hämärässä
nukun tunnista toiseen
omistajani työssä tai juhlimassa
en millään totu moiseen
menoon ihmisten
vaikka heitä kunnioitan
Silti kerran jokaisen
kun kuulen avaimen kääntyvän
juoksen ovelle iloiten
Pari silitystä päähäni saan
ja ulkoilun pikaisen
en ehtinyt edes kakkaamaan
hädin tuskin pissani tein
Ja jälleen nukutaan
minua nukuta ei ollenkaan
mietin miksi synnyin koiraksi
olenko sovittamassa
menneet tekoni
Samat nappulat jokaisena aamuna
ne eivät mulle tahdo maistua
silti jotain on syötävä
muuten loppuisi tämäkin elämä
Kiitos, kun jaksoit lukea
nämä moitteen sanani
jospa joku kertoisi
miten koirasta saadaan
ihmisen paras kaveri
Ilmoita asiaton viesti