Miksi ääriryhmien ideologiat ovat tuhoisia mielenterveyden ongelmista kärsiville?

On heinäkuu, vuosi 2011!

Norjassa koetaan historiansa dramaattisimpia hetkiä!

Aamupäivällä Oslon hallintokorttelissa räjähtää itsetehty pommi, jonka seurauksena kuolee kahdeksan ihmistä.

Seuraavaksi, klo 17.17 , valepoliisiksi naamioitunut mies aloittaa ammuskelun Utoyan saarella, jossa 16-18 -vuotiaat Norjan Työväenpuolueen nuorisojärjestö AUF:n jäsenet,  pitivät kesäkokoustaan.

Räjäyttäjä ja ampuja on mielenterveysongelmista kärsinyt, äärioikeistolaiseksi itsensä tunnistanut Anders Behring Breivik, jonka tavoitteena oli tuhota Työväenpuolueen monikulttuurisuutta ajava politiikka, joka tuhoaisi Norjan alkuperäisen väestön.

Mies onnistui  72 minuutin aikana tappamaan 69 nuorta, joiden mahdollisuudet eloonjäämiseen olivat vähäiset.

Breivikiä aluksi tutkineet psykiatrit tunnistivat, että mies sairasti paranoidista skitsofreniaa. Hänellä oli harhakuvitelmia ja hän eli omissa maailmoissaan. He ehdottivat syyntakeettomuutta ja psykiatrista hoitoa.

Toisessa vaiheessa, Breivikin mielentilaa tutkittiin useiden viikkojen ajan. Hänen kirjoituksiaan verrattiin Gates of Vienna nettisivuston maahanmuuttovastaisen Document.no -sivuston teksteihin, joiden hän ilmaisi vaikuttaneen ajatteluunsa.

Jälkimmäisen tutkimuksen perusteella ampuja kärsi epäsosiaalisesta persoonallisuushäiriöstä, jossa ilmeni myös narsistisia piirteitä. Hänellä oli itsestään ja voimistaan suuruuskäsityksiä.

Jälkimmäisen tutkimuksen perusteella päätettiin, että mies ei ollut psykoosissa ja näin ollen hän sai 21 -vuoden tuomion.

Mielenterveysongelmaiset eivät ole aina psykoosissa. Usein saattaa myös unohtua, että he ovat hyvinkin valveilla, joka mahdollisesti hämää kanssaihmisiä.

Mielenterveyden häiriöt eivät ole leikin asia.

Pakkomielteisyys ja omien voimien yliarviointi väkivaltatilanteissa on ilmeisen olennaista.

Usein mentaalisairauksista kärsivät eivät tunnista sairauttaan.

Kun sairauden tunto puuttuu, hoito on heidän mielestään tarpeetonta. Siitä syystä, niin läheiset, kuin terveydenhuollon henkilöstökin, ovat avainasemassa, miten häiriökäyttäytyminen voidaan tunnistaa.

Breivikin kohdalla tilanne on ollut tunnistamaton. Usein, epäsosiaaliset henkilöt vetäytyvät hiljaisuuteen, jolloin oletetaan, että eipä huolta.

Ehkäpä olisikin hyvä olla hereillä hiljaisten kohdalla. Samoin toimitaan onnettomuustilanteissa. Hiljaiset hoidetaan ensin.

Tässä kohdin, en malta olla hiljaa Q-anon manipulaatiosta, jonka lonkerot ovat ulottuneet useille mantereille.

Salaliittoteoriat ovat erittäin koukuttavia henkilöille, joilla on oman henkilökohtaisen elämänsä kanssa vaikeuksia.

Ääriryhmien naamioitunut viestintä, niin oikeistolaisten kuin vasemmistolaisten, on erityisen vaarallista henkilöille, jotka ’rakastuvat’ herkästi itseään tukeviin ajatusmalleihin.

Breivikistä kertova lähde: HS Kuukausiliite 7/21 Nro 592

 

 

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu