Miksi SOK ja Kesko torpedoivat maatalousyrittäjien toimeentuloa?

Isot kauppaketjut, kuten SOK ja Kesko, ovat tehneet valtavat voitot koronakriisin kupeessa.

Karanteeniin pakotetut kansalaiset ovat ostaneet ruokaa, jota ei ole saanut työpaikka-, eikä koululaisten ruoka-aterioina.

Hyödyn rahastajina, isot kauppaketjut, eivät ole kuitenkaan tarjonneet tuottajille korotettua hintaa maito- ja maidonjalostetuotteista.

Koronakriisi aiheuttaa maassamme elintarvikepulan.

Kansainväliset logistiikkaketjut eivät enää kykene toimimaan, tai kansalliset protektionismit pysäyttävät ruuan ulosviennin.

Maatilayrittäjät ovat olleet jo vuosia kriisissä. EU:n tuet ovat takkuilleet ja nyt niitä ei enää edes myönnetä, kuin suuromistajien tiloille, joilla ei edes ole tuotantoa.

Vaikka nyt tilanne näyttää vielä rauhalliselta, kauppojen hyllyillä on ruokaa, mutta syksy tuo muutoksen.

Ekonomisti Tuomas Malinen on piirtänyt skenaariot, joihin on uskominen.  https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/tmalinen/suomi-tuuliajoilla-kohti-kriisia/?fbclid=IwAR2U08eDnO_PoURp1km9UTvncNSJm25uJBjCfNs0hqlJbmnvBna_np67d_0

Vaikka elämme nyt pienten rajoitusten purkamisen  alkua, niin loppua ei vielä ole nähty.

Elintarvikeomavaraisuus on kaiken a ja o.

Meillä ei ole varaa päästää ruuantuotantoamme nollapisteeseen, eli siihen, että elintarvikesäännöstely käynnistyy.

 

 

 

 

 

 

MirjamiParant1

Kansakoulupohjalta ylioppilaaksi v. 1982. Opintoja avoimessa yliopistossa mm. psykologian cumu ja sosiologian appro. Yliopiston kieliopintoja mm. ranska ja englanti. Kognitiivisen psykoterapian laaja opintokokonaisuus 2015. Paras saavutus: kaksi lasta, neljä lastenlasta. Harrastan kirjoittamista, monisanaisuuden iloa!

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu