Miksi vuokra-asuntojen ylitarjonta ei laske hintoja?

Maahamme on kehittynyt vuokra-asuntojen ylituotanto, joka näkyy nyt mm. Saton ilmoituksissa. joissa luvataan 50 %:n alennus ensimmäisen kuukauden vuokrasta.

Kiinteistösijoittajat innostuivat suomalaisesta, valtion asumistuki -järjestelmästä, joka korvaa asukkaan vuokrasta leijonan osan.

Erityisesti pk-seudulle, on rakennettu massiivisen paljon pieniä, n. 20-25 m2 asuntoja, joiden vuokrat ovat suhteellisen kohtuullisia pienituloisille, mutta asumisolot, kuin rotanloukoissa.

Tällä hetkellä, vuokra-asuntojen tarjonta ylittää kysynnän.

Vuokraturvan omistajaa/johtaja, Timo Metsoa, haastatellaan usein, mutta hänen  ideologiansa perustuu omistamiseen.

Vuokralla-asujat ovat hänen kategoriassaan tarpeellisia rahantuojia, mutta asukkaina häirikköjä.

* * * *

Asuin itse vajaan vuoden Vuokraturvan välittäjän kautta, yksityisomisteisessa asunnossa.

Näytössä, asuntoa esitellyt, ’unohti’ sanoa, että asunnon omistajan tavarat ovat varastossa ja asunnon kaapeissa on omistajan tavaroita.

Hän ei tietenkään avannut varastoa eikä kaappeja, vaan perusti asunnon saamisen siihen, että kolmen kilpailijan kysynnän perusteella joku heistä  sen ottaa.

Kun lopulta onnistuin saamaan vanhat pyykinpesukoneet ja muutkin roinat omieni alta pois, jouduin omin varoin pyytämään sorttiaseman palveluja.

Asunto, johon halusin muuttaa, oli sen hetken toiveissani paikka, jossa olisi piha koirilleni ja tilaa liikkua metsissä.

* * * *

Asunnossa oli meneillään kylpyhuoneremontti. Saksassa asuva vuokranantaja soitti, että voisinko tehdä sähkösopimuksen puolestaan, kun hän ei ulkomailla asuvana voi sähkösopimusta saada. Muutoin kylpyhuoneremontti ei toteutuisi. Tuon tiedon vuokranantaja ilmaisi vasta, kun olin jo tehnyt vuokrasopimuksen.

Olin siis pakotettu tekemään sähkösopimuksen nimissäni.

Asunnossa ilmeni puutteita, joista pyysin vuokranantajaltani selvitystä. Hän kieltäytyi ja alkoi olla jo aggressiivinen.

Myös, asuntoa välittänyt, Vuokraturvan esittelijä, toimi irtisanoutumiseni vaiheissa uhkaavana.

Kun asuntonäyttö oli sovittu, hän vei kotini avaimet. Onnekseni minulla oli vara-avain, että pääsin kotiini.

Selvitettyäni asiaa Kuluttajasuojan viranomaisten kanssa, Vuokraturvan välittäjä oli toiminut väärin ja näin ollen joutuu vastaamaan teostaan.

Vielä, en ole jaksanut lähteä selvittämään mennyttä, mutta on tärkeää, että vuokralaisia hyväksikäyttävät yritykset joutuvat vastuuseen.

* * * * *

Samaan aikaan, kun asuntoministerimme Krista Mikkonen (Vihr.) etsii keinoja, miten saada turvetuotantomme alas ja valtio takaamaan sähköautoja, on hän unohtanut, miten vuokralla-asumisen kalleus on vakavin syy kansalaisten velkaantumiseen ja valtion (Kelan) tukien räjähdysmäiseen kasvuun.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu