Miksi vuokranantajat mahdollistavat ’haamuasukkaiden’ asumisen?
https://yle.fi/uutiset/18-214114
Väestötietojärjestelmä on luotu palvelemaan kansalaisia, jotka omaehtoisesti ilmoittavat muuttonsa ja samalla uuden osoitteensa postin tietojärjestelmään.
Sen sijaan vuokranantajalla ei ole vastuuta, jos ja kun lähtenyt vuokralainen jättää muuttoilmoituksensa tekemättä.
Vuokaralaisen vastuulle on jätetty selvittää, asuuko vuokraamassaan asunnossa vielä yksi tai useampi, aiempi ’haamuvuokralainen’.
Asunnon vuokraajalle ei kerrota, että on mahdollista, että asuntoon muuttaja joutuu selvittämään, onko edellinen/edelliset vuokralaiset hoitaneet muuttoilmoituksensa asiallisesti.
Jos eivät, vuokraaja joutuu itse tekemään valituksen väestötietojärjestelmään!
Vuokranantaja hakee pikimmiten uuden asukkaan, joka tyytyväisenä asettuu hyväksi kokemaansa asuntoon, kunnes alkaa tapahtua kummia.
Entisten asukkaiden kirjeitä alkaa tipahdella postilaatikkoon. Alkuun se ei kummastuta, sillä maistraatissa saattaa olla ruuhkaa. Mutta, kun kirjeitä alkaa tulla aina vaan, useimmat myös epäilyttäviltä haiskahtavia, siinähän jo mietityttää, miten tämä on mahdollista.
Kunnes totuus paljastuu. Asunnossa onkin asunut vuosia ’haamuasukas’, jonka tietojen poistaminen asunnosta on jätetty uuden vuokralaisen tehtäväksi.
Uudelle asukkaalle tuleekin shokkina, kun parhaaseen etätyöaikaan ovella seisovat poliisit, jotka tivaavat ’haamuhenkilön’ läsnäoloa.
Aluksi uusi asukas pelästyy, olettaen, että poliisit tuovat jonkun läheisen kuolin viestiä.
Kun keskustelu alkaa saada sävyjä, että nykyinen asukas piilottelee ’rikollista’ kyse on jo lähes uhkailusta.
Etätyötä tekevä kansalainen joutuu mitä omituisempaan tilanteeseen, sillä hänen kotinsa on nyt myös hänen työpaikkansa.
Poliisit tyytyvät lopulta asukkaan selvitykseen, mutta järkytys on ilmassa ja kokouksen jatkaminen etätiimin jäsenten kanssa vähintäänkin kiusallista, jopa ahdistavaa.
On selvää, että nykyinen lainsäädäntö on muutettava.
Jokainen meistä tietää, että kaikkien kansalaisten elämäntavat ja toimintamallit eivät ole kohdillaan.
Nykyinen laki mahdollistaa erityisesti rikollisille hyväksikäyttöväylän.
Nykyinen laki sallii myös, että kuka tahansa voi ilmoittaa osoitteekseen täysin tuntemattoman henkilön osoitteen.
Vastuu selvittelystä on jätetty yksittäisen kansalaisen harteille, vaikka ko. kansalainen ei ole tietoinen hyväksikäytöstään.
Lainsuojaton ihminen saattaa joutua monenlaisten selkkausten keskiöön, tietämättään.
MOT
Jutun linkki ei toiminut.
Käsittääkseni yleisin ”haamuasumisen” muoto on esim. yksinhuoltaja vuokraa edullisen kämpän jossa hänen virallinen kotinsa ja osoitteensa on. Tällöin hän saa monenlaiset korotukset tukiin asuen silti seurustelukumppaninsa luona. Tilanteita etujen hyväksikäyttöön voi olla muitakin.
”Nykyinen laki sallii myös, että kuka tahansa voi ilmoittaa osoitteekseen täysin tuntemattoman henkilön osoitteen.”
Tämä kuulostaa osittain absurdilta. Tarkoittaako tämä, että voi virallisesti heittää osoitteekseen minkä tahansa, vaikka presidentin kesäpaikan osoitteen. Puhelinmyyjille sanotaan paljon hassuja asioita, mutta usein viranomaisille väärien tietojen antaminen ei ole lain sallimaa.
Ilmoita asiaton viesti
Harmi, linkki lienee jo vanhentunut!
Joka tapauksessa, aihe on tuore.
Hyväksikäyttäjiä on moneen lähtöön, mutta lainsäädännön olettaisin olevan ajantasainen.
Tärkeintä on, ettei uusi asukas joudu kohtamaan haastemiesten tai poliisien ovien koputtelua.
Ei voi olla niin, että uuden asukkaan vastuulla on, onko edellinen asukas huolehtinut muuttamiseensa liittyvät viralliset toimet.
Vuokranantajien vastuun on ulotuttava myös siihen, onko vuokrattava asuntonsa vapaa edellisistä asukkaista.
Oma kokemukseni on, kun Vuokraturvan välittäjän kautta vuokrasin pienen ok-asunnon, jota esiteltiin pimeän turvin. Asuntoesittelijä jätti näyttämättä varaston, joka oli täynnä vuokranantajan omia kodinkoneita ja muuta roinaa. Kodin kaapeissa oli hyllyt täynnä omistajan tavaroita. Vuokrasopimus piti päättää puhelimessa, sillä halukkaita oli ollut useita.
Olin luottanut, että asiat ovat hoidossa, mutta ilmenikin, että vuokranantaja, joka asui Saksassa, velvoittikin minut kylpyhuoneremonttinsa onnistumiseksi ottamaan sähkösopimuksen nimiini. Siinä vaiheessa ajattelin, että voin näin tehdä, vaikka jäi kuitenkin kaihertamaan, olinko tullut huijatuksi myös Vuokraturvan välittäjän taholta.
Pian asuntoon muutettuani, postilaatikkooni alkoi tulla kirjeitä entisiltä asukkailta, jotka eivät ilmeisimmin olleet koskaan poismuuttaneet. Palautin kirjeitä postille viestillä, että ei asu tässä osoitteessa. Näin palvelin tietämättäni järjestelmää, joka auttoi väärinkäyttäjiä.
Kysyttyäni vuokranantajalta, tietääkö hän, kuinka monen entisen asukkaan osoite on vielä nykyisessä osoitteessani, ja pitääkö minun vastata heidän posteistaan, hän totesi lakonisesti, heitä kirjeet roskiin. En heittänyt.
Ilmoita asiaton viesti
Tässä on linkki vastaavanlaiseen juttuun:
https://yle.fi/uutiset/3-12012895
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos linkistä! Juuri tuo oli myös oma linkkini, joka ei auennut tässä yhteydessä.
Eli tuota väärinkäytöstä näyttää esiintyvän, mutta asialle ei ole saatu oikaisua.
Ilmeisesti myöskään muuttoilmoituksen laiminlyönti ei johda rangaistavuuteen.
Toivottavasti järjestelmä korjataan pikimmiten, ennen kuin mitään vakavampaa ehtii tapahtua.
Ilmoita asiaton viesti
Tilanne, josta en tietenkään kerro kaikkea, mutta tapahtui eilen.
Poliisit tekivät työtään, etsiessään rikollista.
Useita vuosia asunnossaan asunut henkilö, joutui kesken etätyöpalaverinsa selittämään poliiseille, että asuu varmasti asunnossaan yksin koiransa kanssa.
Mikki oli auki asiakkaan yhteyshenkilöille, joiden kanssa työpalaveri oli meneillään.
Selvitysten jälkeen ilmeni, että aiempi asukas oli jättänyt ilmoittamatta muutostaan ja nyt poliisit olivat hänen kannoillaan.
Poliisit luottavat väestötietojärjestelmään ja sen mukaan toimivat.
Yksittäinen asukas joutuu vastaamaan poliisille kodistaan, tietämättään.
Ilmoita asiaton viesti
Erään maan kansalaiset ovat hyvin peryhtyneet varsinkin kaupungin vuokra-asuntojen kierrättämiseen. Ensin asunto vuokrataan omiin nimiin mutta esim. työpaikan muuttuessa muualle, asunto annetaankin vuokralle esim. tutulle vuokranantajan tietämättä. Noin asunto pysyy omissa nimissä ja mahdollistaa paluun myöhemmin takaisin vuokra-asuntoon.
Ilmoita asiaton viesti
Näin olen myös tullut tietoiseksi, että esim. Hekan (Helsingin kaupungin vuokra-asunnot) asuntoja vuokrataan tilapäisesti putkiremontin takia tarvitseville täyteen hintaan, vaikka itse asukas saa kaiken aikaa täyttä asumistukea. Varsinainen asukas voi viettää kuukausia Espanjassa tai missä tahansa muualla.
Ilmoita asiaton viesti
Aika hankala asunnossa on putkiremontin aikana asua. Mutta asumistuki kylläkin mahdollistaa vuokralaisen lomailla ulkomailla n. 6 kk ajan menettämättä sosiaaliturvaansa Suomessa.
Ilmoita asiaton viesti
Lähinnä tarkoitin asukasta, joka vuokraa kaupungin asuntonsa ulkopuoliselle henkilölle, joka on putkiremontin takia evakossa.
Ilmoita asiaton viesti
Asunto annetaan sinulle vuokralle. Entinen asuja/vuokralainen on joutunut luovuttamaan asuntonsa vuokranantajalle ennen kuin sinä olet voinut vuokrata sen. Näin ollen asunnon seuraava haltija on ollut vuokranantaja. Vaikkava vain muutaman minuutin, mutta kuitenkin. Miksi siis asunnon seuraava vuokraaja olisi vastuussa siitä, minne edellinen vuokralainen on muuttanut. Edellinen haltijahan on asunnon omistaja..Se, että onko hän asunut siinä fyysisesti tai pitänyt sitä tyhjänä, ei ole merkitystä. Hän on käynyt asunnossa (siivoustarkastus) tai vain hänellä
on ollut mahjdollista käydä siellä, joten asunto on ollut hänen. käytössään. Jos jatketaan sinun väittämilläsi, niin teoriassa asunnon 21. vuokraaja voi olla vastuussa kaikkien häntä edelltäneiden vuokralaisten muuttoilmoituksista. Näinkö? Vaikka oikeuslaitosemme painiikin kaikkien älyttömyyksien kanssa, niin tällaiseen en usko..
Ilmoita asiaton viesti
Markku, viestisi on sekava.
Laissa on tietyt ehdot ja käytännöt voivat poiketa toisistaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitit: Asunnossa onkin asunut vuosia ’haamuasukas’, jonka tietojen poistaminen asunnosta on jätetty uuden vuokralaisen tehtäväksi.
Kun vuokralainen jättää asunnon, niin asunto jää sen omistajalle vaikkakin vain viideksi minuutiksi. Tai viideksi kuukaudeksi. Omistaja on tämän ajan kuin uusi vuokralainen velvollisuuksineen. Kun sitten tulee uusi vuokralainen, niin velvoite tietojen poistamisesta siirtyykin vuokran antajalta uudelle vuokralaiselle ja ehkä taas uudelle vuokralaiselle, jos kukaan muu ei sitä tee.?? Ei mene läpi.
Ilmoita asiaton viesti