Mistä ei voi puhua, siitä pitää kirjoittaa!

”Mistä ei voi kirjoittaa, siitä täytyy vaieta” – Tämän vuoksi sata vuotta sitten tehty filosofian perusteos on niin tärkeä, vaikka sitä on lähes mahdoton ymmärtää

Yksi länsimaisen filosofian tärkeimmistä teoksista, Ludwig Wittgensteinin Tractatus Logico-Philosophicus ilmestyi sata vuotta sitten.”

Itse lähden ajatuksesta, että mistä ei voi puhua, siitä täytyy kirjoittaa.!

Suomessa puhumattomuus on tuottanut paljon hätää ja kärsimystä. Paljon itsemurhia ja tappoja.

Toisaalta, puhumattomuus ei ole vain suomalaiskansallinen piirre. Samanlaista puhumattomuutta löytyy useista kansallisuuksista.

Vaikenemista on pidetty kunniallisena, suojelevana ja häpeää estävänä. Siitä huolimatta, ihminen on ollut aina samanlainen tunnepaketti, joka  jossain ikänsä vaiheessa alkaa ihmetellä sukunsa vaiettuja asioita.

Tuonpa tähän omasta perheestäni anekdootin. Äitini isän isää pidettiin tuntemattomana, sillä uskottiin, että salaisuus säilyy äitini mummon hautaan viemänä.

Niin kauan, kuin tuohon perheessämme uskottiin, en lähtenyt sitä kyseenalaistamaan.

Mielessäni eli kuitenkin epäily ja lähdin selvittämään asiaa Suomen Kansallisarkistosta. Mikrofilmeille koottuja tiedostoja alkoi löytyä. Löysin äitini isän kastetodistuksen ja kummit. Löytyi myös hänen isänsä, jonka äitini isän äiti oletti olleen salaisuus.

Palataan tähän päivään.

Avio- ja avoliittoja hajoaa. Monet siksi, että ei kyetty puhumaan mieltä kaihertavista asioista. On lähdetty etsimään uusia suhteita, joilla on yritetty paikata omaa tunneahdistusta.

Uudet suhteet harvoin ratkaisevat ongelman, vaan tuovat entistä enemmän pahoinvointia.

Kun lopulta erotaan, on kokonainen yhteiselämä kuviteltu jätetyksi.

Valitettavasti kukaan ei pääse karkuun tunteita, jotka jäivät vastauksetta.

Lopulta, itsekin puhumattomuuden kehään joutuneena, olen kirjoittanut.

Kirjoittamalla on mahdollista prosessoida aikaa, toiveita, pettymyksiä, menetyksiä, syyllisyyttä, kaipuuta ja lopulta tunnistaa, miten matkasta on selvitty ja selvitään.

Mistä ei voi puhua, siitä pitää kirjoittaa!

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu