Mitä rasismi on ja keitä se koskee?
Rasismi
Rasismi voi näyttäytyä esimerkiksi yksilöiden ja ryhmien välisenä tahallisena ja tietoisena tekona, tai tahattomana ennakkoluuloihin ja pelkoihin perustuvana rodullistavana käytöksenä. Rasismi voi näyttäytyä myös rakenteissa, kuten työelämässä, koulutuksessa ja palveluissa olevina syrjivinä toimintatapoina ja prosesseina, joissa organisaatiot, yritykset, laitokset ja virastot syrjivät joko välittömästi tai välillisesti tiettyjä ihmisryhmiä.
Rasismi on systeemi, jossa politiikka, institutionaaliset käytännöt, kulttuuri ja muut normit ylläpitävät rodullistettuja yhteiskunnallisia valta-asetelmia. Se on osa sosiaalisia, taloudellisia ja poliittisia järjestelmiä, joissa kaikki ovat osana.
Rasismin laajuuden ja vakavuuden hahmottavat parhaiten henkilöt, joihin rasismi kohdistuu. Rasismin yleisyydestä kertovat myös monet tutkimukset. Rasismi voi ilmetä vihapuheena, syrjintänä, väkivaltana tai näennäisen neutraaleina käytäntöinä, jotka tosiasiassa sulkevat ulos osan ihmisistä. Syrjintätapauksia ja viharikoksia ei tule nähdä pelkästään yksittäisinä tapauksina, vaan on tunnistettava niiden taustalla oleva rakenteellinen syrjintä ja rasismi.
* * *
Tuossa yksi kuvaus Yhdenvertaisuusvaltuutetulta, joka on itsenäinen ja riippumaton viranomainen, joka edistää yhdenvertaisuutta ja puuttuu syrjintään.
* * * *
Pääasiallisesti rasismi liitetään ulkomaalaistaustaisten kansalaisten kokemaan vihapuheeseen, syrjintään ja väkivaltaan, mutta rasistista syrjintää on myös samanmaalaisten keskuudessa.
Suomi on siitä erikoinen maa, että sen sisäpiirissä ei tunnistettu rasismia, ennen kuin v. 2015 maahamme saapui lähes 40.000 turvapaikanhakijaa.
Vastaanottokeskusten perustamisen jälkeen huomio kiinnittyi pelkästään siihen ihmisryhmään, jotka tulivat maahamme muukalaisina.
Sen sijaan, kotimaamme rasistiseksi luokiteltavaa syrjäyttämistä oli tapahtunut jo vuosikaudet.
* * * *
Aika, jota nyt elämme, on monella tavoin herättänyt ihmiset huomaamaan, keiden oikeudet menevät ohi, keiden pysyvät vakaina.
Puhutaan nyt vaikka yli viisikymppisten työllistymisestä tai vammaisten osallisuudesta yhteiskuntaan.
On vähintäänkin selvää, että kummankin ryhmän oikeudet ohitetaan siitä syystä, että lait ovat syrjäyttäjien puolella.
Työnantajat ovat olleet tietoisia, että yli viisikymppisistä pitää maksaaa korkeampaa eläkemaksua, kuin nuoremmista.
Tuokin epäkohta olisi pitänyt korjata jo vuosia sitten, kun meille, työsuojelusta vastaaville, esiteltiin kauhuskenaarioita ikääntyvistä, boomereista, joita edustin, tosin vuosia myöhemmin.
* * * *
Ikärasismi ei ole mihinkään kadonnut.
Työelämä on pullollaan työkykyisiä, jotka odottavat työhönkutsua.
Mitä tekee hallitus?
Keskittyy lähinnä ulkomaalaisiin kohdentuvaan rasismiin, mutta ei näe peilin toisella puolella kotimaista ikärasismia.
* * * *
Olen itse kaksoiskansalainen valkonaama, minua ei kohdella huonosti.
Olen taloni rakentanut ja työni tehnyt – nyt puhun heidän puolesta, jotka vielä tarvitsevat apua!
Otsikkoon lukematta kirjoitusta.
Niitä jotka kokevat asemansa olevan uhattuna.
Nyt meillä Suomessa Petteri Orpo tulee mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Ei Pm Orpon asema ole uhattuna, mutta kuka tietää, joskus näinkin voi käydä.
Ilmoita asiaton viesti
Ehkäpä hän haaveilee jostakin Eu virasta.
Rasistin leima otsassa se ei taida onnistua.
Koulutuksesta tulee mieleen keskustan Kulmuri.Maksoi koulutuksensa itse hälyn noustua.
Kuuluuko veronmaksajien maksaa orpopetterien koulutus?.
Ilmoita asiaton viesti
Vanha suomalainen sanonta kuuluu ”ei haukku haavaa tee”.. Mielestäni rasismi on sellaista millä heikennetään konkreettisesti jonkun henkilön asemaa värin, uskonnon tms. johdosta. Siis rasismia oli mm. julkisissa kulkuneuvoissa eri osastot hienommille ja alempiarvoisille. Ns. vihapuhe ei ole mielestäni rasismia. Jos siis sanon valkoihoiselle että olet tyhmä, se ei ole rasismia mutta jos sanon sen mustaihoiselle, sekö olisi rasismia.
Mielestäni rasismia, fasismia ja natsismia poliittinen vasemmisto ryhtyi käyttämään lyömäaseena hävittyään viime eduskuntavaalit. Ei kai kukaan voinut olla huomaamatta etenkin persuministereihin kohdistunutta lokakampanjaa. Mollaaminen meni niin pitkälle, että jopa sdp valisti EU-parlamentissa ulkomaisia ryhmätovereitaan siitä kuinka Suomessa on natsihallitus. Hävettävää ja sivistymätöntä käyttäytymistä heinäluomalaisilta.
Hallituksen kampanjalla rasismia vastaan yritetään lopettaa vähäisetkin rasismiin viittaavat teot yhteiskunnassa. Käsittämätön moka persuilta oli ilmoittaa etteivät lähde puolueena kampanjaan. Siis hallituksen persuministerit tukevat kampanjaa hallituksessa mutta samat henkilöt puolueen jäsenenä eivät. Tämä alittaa jo älyttömyydenkin alarajan. Purrako muka tyhmä??
Ilmoita asiaton viesti
Kyse on aina vallankäytöstä.
Ilmoita asiaton viesti
”Kyse on vallakäytöstä”!.
Elikkä pakottamalla ministerit koulutukseen joku taho on rasisti,nen.
Tulee mieleen Petteri Orpo,hän yksin oli julistuksessa paikalla.
Ilmoita asiaton viesti
On tärkeää ja välttämätöntä myös tunnustaa, että rasismi ei ole vain yhden tai monenkin kansakunnan toimintaa, sitä tapahtuu myös vastavuoroisesti maissa, joissa valkoihoiset ovat vähemmistöinä.
Ihminen, rodullisuudestaan tai väristään huolimatta, aiheuttaa aina vastapuolissa pelkoa.
Mietinkin sitä, miksi juuri meitä valkonaamoja leimataan rasisteiksi, vaikka olemme tehneet kaikkemme sen eteen, että yhteiselämä toimii.
* * * * *
Ohessa katkelma lastenkirjastani, joka on tuloillaan!
Eräänä aamuna porsas Kippurahäntä totesi, en jaksa enää, haluan kuolla. Voi ei, oletko jo päättänyt kuolla, totesi Aasi Harmaaparta. En halua kuolla, vastasi porsas Kippurahäntä, olen nyt vain hyvin, hyvin väsynyt. Jospa tulisit kanssani tuonne mäentöyräälle, josta näkee kauas, kauemmaksi, kuin karsinastasi, vastasi Aasi Harmaaparta. Mitä siellä minulle Kippurahännälle olisi lohtua? Olisi hyvinkin, totesi Aasi Harmaaparta, Katselisimme yhdessä upeaa maatamme, jossa voit juosta vapaana, etsiä maasta mullan alta tryffeleitä, joita rakastat. Minä kulkisin rinnallasi ja väliin kuiskaisin, miten onnekas olet.
Ilmoita asiaton viesti
Niinpä, kun aika menee surkutteluun ja valittamiseen, ei ehdi huomaamaan kuinka onnekas lopulta on.
Rakentava kritiikki ei ole surkuttelua eikä valittamista.
Ilmoita asiaton viesti
Jos jokaisesta vastoinkäymisestä omaa elämää peilataan toisiin, joilla näyttäisi menevän paremmin, mieli uppoa aina vain syvempään murheeseen.
On myös toisenlainen tapa muuttaa katsantoaan tyvestä latvaan.
Harvoin ihminen on nähnyt, miten upeita puiden latvat ovat.
Ilmoita asiaton viesti
Kai se on tuo kateus mikä säätelee niin kovin suomalaisten suhtautumista toisiinsa. Suomessa kuvitellaan että hyvinvointi on nollasummapeliä. ”Kateus vie kalatkin vedestä”.
Ilmoita asiaton viesti
”Suomessa kuvitellaan että hyvinvointi on nollasummapeliä. ”Kateus vie kalatkin vedestä”.”
Naulan kantaan. Toinen suomalainen ei saa olla oikeassa, vaikka olisikin oikeassa ja ajaisi yhteistä asiaa. Tartutaan johonkin älyttömään lillukan varteen ja annetaan ties minkä gangstereiden rellestää yhteisellä kukkarolla, ettei vaan leimauduttaisi ”rasisteiksi”…
🙄
Ilmoita asiaton viesti
Vanha Suomalainen sananlasku sanoo ”joka ei työtä tee sen ei syömänkään pidä”koskee myös leuka työläisiä.
Ilmoita asiaton viesti
Rasismi on vihervasemmiston leimakirves, jolla huidotaan aina maahanmuuton arvostelijoita.
Eivät ymmärrä edes sitä, että rasismi ja maahanmuuttokriittisyys eivät ole sama asia.
Ilmoita asiaton viesti
”Eivät ymmärrä edes sitä, että rasismi ja maahanmuuttokriittisyys eivät ole sama asia.”
Juuri noin!
Keskustelu on useimmiten painottunut rasistiseen ilmiasuun, vaikka todellisuudessa maahanmuuttokriittisyys on normaalia ja aiheellista, kun maahamme pyrkii massiivisia joukkoja, jotka eivät ole turvapaikan tarpeessa.
Ongelmana on myös, miten tähän saakka on sallittu aina vain uusien valitusten kierre. Näin ollen maassamme elää varjokansaa, joilla ei ole virallista lupaa asua ja saada palveluja.
Ilmeisimmin nykyhallituksen ohjelmassa on rajoittaa valituksia tiettyyn määrään.
Kalliiksi tulee valtiolle juristien ja kielenkääntäjien palkkiot – useimmat kielteisen päätöksen saaaneista kuitenkin joutuvat asumaan vastaanottokeskuksissa, joissa tarjotaan ruoka ja päivärahat.
Korjatkaa, jos olen väärässä.
Ilmoita asiaton viesti
Rasismitulkinnassa voi tosiaan painaa hallinto, ja hallitsijan turvallinen asema.
Jos hallinnon asemaa ei vaali, tilalle voi tulla se kuuluisa valtatyhjiö. Miten paljon tällainen painaa päättelyssä… ehkä jotenkin, tai merkittävästi.
Oleellista voi kuitenkin ymmärtää se, millä tavoin perusrakenteen säilymiseen liittyvät tekijät tulevat priorisoiduksi, esim rasismin kohdalla.
Tulenaran tapaisesti horjuttavat toimet ja ilmiöt, priorisoituu helposti, ja tapahtumat vetävyyden puolesta ovat sitä, mitä iltalehdistö mediaa seuraavalle.
Näissä hukkuu helposti oleellia. Ilmiö on tosi yleinen, mutta systeeminen. Mitä sovelluksia tällainen tieto voi antaa… varmasti paljon, vaikkei välttämättä heti tule mieleen.
Ilmoita asiaton viesti
Rasismia on kaikkialla ei siitä kukaan eroonpääse,on vaan tekopyhyyttä ja teeskentelyä,kristus kai koitti mutta tapettiin.
Ilmoita asiaton viesti
”Näyttää siltä, että Perussuomalaisten on vaikea tehdä selvää pesäeroa rasismiin.” (TS 30.8.2024)
Ilmoita asiaton viesti
Rasismi on rotuun tai etnisyyteen perustuvaa syrjintää. Ikärasismi on vastaavasti ikään perustuvaa syrjintää.
> Mitä tekee hallitus?
> Keskittyy lähinnä ulkomaalaisiin kohdentuvaan rasismiin, mutta ei näe peilin toisella puolella kotimaista ikärasismia.
Tuohan se painopiste tuntuu korostetusti olevan. Tuosta tulee mieleen, että myös valkoisiin miehiin kohdistuvat kampanjat voivat olla rasismia – tai valkoisia haittaava ”positiivinen syrjintä”. Kaikki valkoiset miehet eivät ole yhteiskunnan vahvimpia. Ei ole hyvä syrjiä noitakaan heikoimpia.
Ilmoita asiaton viesti