Mitä tänään syötäisiin?
MTV:n ohjelmistossa pyörii viikoittain ohjelma aterioista, joita ehdotetaan päivän ruuaksi.
Kuten tiedämme, ruoka on sekä välttämätöntä että kasvatuksellista. Myös haitallista.
Välttämätöntä elintemme ja mielemme sopusointuun.
Haitallista, vääränlaisten elintarvikkeiden kurkkuumme kumoamiseen.
Myös opitusta pois pääsemiseen.
Niinpä, iloisten kokkien ohjelmaformaatti varmistaa, että jokainen suomalainen syö terveellisesti ja nauttii kohtuullisesti alkoholia.
Paitsi, nykybuumi onkin jo alkoholittomat juomat.
Ohjelmassa suositellut ateriat näyttävät herkullisilta ja lähes helpoilta toteutettaviksi.
Samaan tapaan, kuin tunnettu brittikokki Jamie Oliver näyttää, miten helposti ja nopeasti ruoka valmistuu. Ja se maku, se se vasta on kielen vievä. Vaikka itse sanookin.
Palataan todellisuuteen.
Arkiruokaruletin pyörittäminen vaikkapa 5 -hengen perheessä näyttää kärjistettynä vaikkapa tältä:
Vanhin huutaa, mulla on nälkä! Täällä ei taaskaan ole mitään syötävää.
Toiseksi vanhin raahautuu koulusta, heittää repun eteiseen ja toteaa, toi on syönyt kaikki paahtikset. Kiva hei, nyt pitäis vielä jaksaa läksyt.
Kolmas on juuri päässyt kotiin päiväkodista. Kiukku purkautuu, kengät saavat kyytiä.
Isä riisuu päällysvaatteensa, laskee kauppakassit lattialle ja nostelee tavarat jääkaappiin.
Mitä tänään syötäisiin?
Ei ainakaan sitä, mitä eilen. Se oli ihan skeidaa.
Mä haluun maksalaatikkoo.
No, niin!
Istutaanpa nyt hetkeksi pöydän äärelle. Iskä valmistaa teille ruuan, jota ette ole koskaan ennen syöneet.
Sori, siis mitä! Vanhin huutaa.
Mä en ainakaan syö mitään terveellistä, toinen toteaa.
Pienin paukuttaa lusikalla pöytää.
Valmistin teille aterian, joka on tyhjä lautanen.
Aloitetaan siitä.
Kun ohjelmaformaatteja tuotetaan, niin todellisuus elämän arjesta unohtuu.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, elämä on oikeasti aika kovaa, mutta sinitaivaan alla!
Ilmoita asiaton viesti
Elämä on parhaimmillaan sen arvoista, mitä elämältään odottaa.
Odotukset ovat kuitenkin useimmiten mainostajien arvoja seuraaville pettymyksiä.
Todellisuudessa, keski-ja pienituloiset eivät pysty tuloillaan hankkimaan kaikkia ’Mitä tänään syötäisiin’ -ruokatarvikkeita, joita ehdotettuihin ruokiin pitäisi hankkia.
Toisaalta, perheiden pitäisi hankkia tarvittavat ruoka-ainekset hyvissä ajoin, ennen ruuan valmistusta.
Arki ei ole vain ruoan valmistusta, arki on myös läsnäoloa.
Ilmoita asiaton viesti
No juu, tarkoitin hiukan erilaisia asioita, mutta oikein kiva kun voidaan puhua tällaisia kaikille yhteisiä kiistattomia, ja iloa tuovia arkijuttuja.
Ilmoita asiaton viesti
Nakki-makarooni-mössöä oli tänään.
Tämänkertainen resepti:
Ruskistetaan nakinpalat ja sipuli. Laitetaan vesi kiehumaan kattilaan, johon kasvisliemikuutio, paloiteltua paprikaa, pippuria ja makaroonit. Annetaan kiehua kunnes makaroonit ovat turvonneet jonkin verran. Kaadetaan sekaan pannulta nakit ja sipuli ja lisätään valkosipulia sekä tomaattimurska ja juustojämät. Annetaan porista vähän aikaa ykkösellä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos reseptistä!
Makaronit ovat valitettavasti korvanneet perunat.
Perunat eivät kuitenkaan vaadi makaroneja pidempiä kypsennysaikoja.
Suomalaiset perunat ovat huippuruokaa.
Ilmoita asiaton viesti
Makarooni nyt vain on mössöjen perusraaka-aine, minkä ympärille rakennetaan variaatioita. Perunapohjaisiakin reseptejä löytyy ja aamulla toinkin pussillisen kaupasta, vaan en avannut… tekisikö jätkänjuustoa vaikka seuraavaksi, niin menisi perunoitakin 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Mikäs on jätkän juusto?
Ilmoita asiaton viesti
Olen havainnut ip -lehtien makaronisuosituksia! Nopea makaronilaatikko vie kielen, jne.
Houkuttelevan näköinen, juustokuorrutettu makaronilaatikko, on lasten ja nuorten mieleen.
Kannattaisin kuitenkin suomalaisen perunan esiin nostamista.
Ilmoita asiaton viesti
Ja tämän kanssa kepputtia! 🙂
Ilmoita asiaton viesti
Tykkääkkös riisipuurosta Masa?
Ilmoita asiaton viesti
Jätkänjuusto on se, kun pilkotaan perunat, ruskistetaan jauhelihat ja laitetaan vuokaan ja kypsytetään uunissa. Lisukkeena voi käyttää juureksia, parsakaalia, paprikaa, tietenkin sipulia ja pekonia. Vettä kannattaa laittaa liemeksi tai voi jopa tehdä suurustuksen pannulla ja kaataa päälle. Sieniäkin voi varioida sekaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minä en suomalaisista ruokaohjelmista ole innostunut. Ovat mun mielestä tekemällä tehtyjä. Brittikokki Jamie Oliveriin olen kyl muutaman kerran pysähtynyt. Osaava tyyppi. Osaa ruoanlaiton, mutta myös katsojan viihdyttämisen.
Ilmoita asiaton viesti
Jamie on oman alansa guru, nopea toimissaan ja puheissaan.
Hänen valmistusmateriaalinsa ovat omaa luokkaansa. Kaikkea löytyy hengästyttäväksi asti.
Suomalaisten kotien jääkaappivarannot eivät kuitenkaan ole kovinkaan moni-ilmeisiä.
Todettakoon, että jokainen yrittää parhaansa, mutta väsynyt mieli ei jaksa lähteä päivittäiseen hurmahenkiseen ruokaohjelmaan.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta ruuanlaitto on pääosin mukavaa. Haasteellisinta on keksiä vaihtelevaa ruokaa joka päivälle. Huomenna teen italialaisia lihapullia tämän päivän IS (soppa365) ohjeen mukaan. Usein katson kaupassa puhelimesta reseptejä.
Ilmoita asiaton viesti
Ranskalainen keittiö tuli minulle tutuksi 1972-1991 vuosina, jolloin perheeni kanssa vierailimme sikäläisissä kodeissa. Ruuan haaliminen toreilta ja kaupoista, oli heille lähes elämää suurempi tehtävä. Pääsin nauttimaan huippumenyistä, vaikka keittiö, jossa ne toteutettiin, oli pieni, johon juuri ja juuri mahtui ruokapöytä.
Ilmoita asiaton viesti
Tuli tilattua Gordon Ramsayn Youtube-kanava pari viikkoa sitten. Tilaajia sillä on 16,9 milj. ja suosituimmalla videolla 51 milj. katselukertaa. Joka viikko luvataan uusi ja vanhimmat on 11 vuotta vanhoja. Melkoinen valikoima.
https://www.youtube.com/user/gordonramsay/featured
Muutaman olen katsonut, mutta ei ole ollut inspiraatiota kokkaamisen suuntaan, joten tarkempi tutkiminen jää tulevaisuuteen.
Tietysti Jamie Oliverillakin on oma kanava, yli 1 500 videota, https://www.youtube.com/user/JamieOliver
Ainakin Ramsayn uudemmissa videoissa on kuvauksessa linkki reseptiin hänen sivustolleen https://www.gordonramsay.com/
Lisäksi muistui mieleen, että Ramsayn online-kursseja on Masterclassissa. Maksavat tosin 16,67 €/kk. https://www.masterclass.com/categories/culinary-arts
Ilmoita asiaton viesti
Ruuanlaittoon on todella monia kanavia ja niitä on mukava seurata. Lopulta kuitenkin tyydytään siihen yksinkertaiseen. Ja hyvä niin!
Ilmoita asiaton viesti
Hyvin kirjoitettu, mts:n vaatii erillisen kauppakäynnin.
sunnuntaina tyttäreni lähetti kuvan valmistamistaan ruuista tulevalle viikolle. Jänispata, korvasienikeitto, silakkalaatikko ja punajuurisoijarouhelaatikko. Tytär perusteli viikon ruokien valmistusta mm. sillä, että keittiö tarvitsee siivota vain kerran. Näin monipuolisen menun valmistukseen hän saa lihat meiltä, poimii itse sienet ja silakat ostaa rannasta. Hän on kolmen lapsen yksinhuoltaja. Oli ihan pakko ihailla häntä, sillä tämä ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kerta, kun hän tekee näin viikon ruoat. Ensimmäinen kommenttini tänne! Mirjamin kirjoituksia seuraan aina, monesta syystä.
Ilmoita asiaton viesti
Kiitos palautteestasi, Helga!
Ruuanlaitto on päivittäinen mietintä, erityisesti, kun perheessä on useita lapsia. On onni, jos lapsilla ei ole mitään erityisruokavaliota.
Lapsuudestani muistan, miten päivittäin äitini valmisti kaksi kunnon ateriaa. Hyvänä apuna toimi iso uuni, jossa valmistui monia laatikoita ja ruisleipää paistui pari kertaa viikossa.
Voin jopa sanoa, että minut on rukiilla ja perunoilla kasvatettu.
Meitä oli 12 -henkinen perhe, joten työtä riitti.
Ilmoita asiaton viesti