Miten isoilla lehtitaloilla menee?

Sanoma Oy:n kahden ison julkaisun, Helsingin Sanomien ja Aamulehden päätoimittajien irtisanoutumiset kielivät jostain, jota emme vielä tiedä.

Kaleva -mediat on irtisanomassa henkilökuntaansa ja luopuu sunnuntain printtilehdestä.

S-ryhmän asiakaslehteä Yhteishyvää ei jatkossa enää jaeta koteihin. Tosin, lehden printtipainosta ei ilmeisimmin kuitenkaan lopeteta.

On selvää, että reilu vuosi sitten alkaneen, Ukrainaa vastaan sotivan Venäjän aiheuttaman, monikerroksisen energia vajeen korjaussarjaa, on maksettu ylihinnoitetuilla bensalla, dieselillä ja sähköllä.

Niin kuljetuskustannukset, kuin kaikki muutkin toiminnot, on kuorrutettu lisämaksuilla.

Ruokakaupoissa kävelyä voi nyt harrastaa haaveilemalla ruuista, joita saattoi aiemmin nostella ostoskärryynsä ilman laskuria.

Paineet kohdentuvat yrityksille useimmiten viiveellä.

Niin nytkin näyttää käyneen.

Suurten mediatalojen päätoimittajien hermostuneisuus saattaa purkautua monin eri tavoin. Vastuu on suuri ja paineensietokykyä testataan.

Historiasta voimme muistaa, miten kansallinen ikonimme ’Uusi Suomi’ ajautui talousvaikeuksiin ja viimeinen US:n printtilehti ilmestyi 29.11.1991.

”Uusi Suomi oli suomalainen päivälehti, joka ilmestyi vuosina 1919–1991. Uuden Suomen etusivu 15. kesäkuuta 1940. Pääuutisena saksalaisten toteuttama Pariisin valtaus ja Neuvostoliiton välirauhan aikana alasampuma suomalainen matkustajalentokone Kaleva.”

Vuosi on sinänsä historiallinen, sillä noihin aikoihin Suomi vapautui YYA:n pakkopaidasta, Neuvostoliiton hajottua joulukuussa 1991.

Myös pankkimaailmassa tapahtuu.

Yhdysvalloissa pankkeja kaatuu valtion syliin. Tilanne saattaa levitä myös laajemmallekin.

Suurilla lehtiyhtymillä on kuitenkin takanaan yhteiskuntamme isot toimijat, jotka pitävät huolen jatkumisesta.

Vähitellen tilanne alkaa muistuttaa yhdeksänkymmentä -luvun katastrofista lamaa.

Vielä on tosin hetki aikaa, mutta mikäli pankkikriisi tapahtuisi, kuten yhdeksänkymmentä -luvulla, niin kaikilla velallisilla olisi hyvä hetki miettiä, miten niistä pääsisi eroon.

Otsikkoni, miten lehtitaloilla menee, on oireellinen viesti siitä, että jostain pelot alkavat purkautua.

* * * *

https://www.kainuunsanomat.fi/artikkeli/kaleva-irtisanoo-enintaan-49-ja-luopuu-sunnuntain-paperilehdesta-taustalla-rajusti-ko honneet-paino-ja-jakelukustannukset-283659225/

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000009279843.html

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu