Onko euroon liittyminen syy Suomen kilpailukyvyn heikkouteen?

”Ei tämä ole nykyhallituksen ongelma, tämä on meidän pitkäaikainen ongelma. Mulle on tullut se kuva, että jokaisella puolueella on omat verot, joita he haluavat korottaa. Kaipolan sulkeminen herätti minut siinä, että kumulaatio veroissa ja maksuissa on vain kasvanut. Jos me emme nyt pääse siihen, että investointeja ei tule, se ei ole vain tämän hallituksen ongelma, vaan se on myös tulevien hallitusten ongelma.” (Lähde: US:n artikkeli)

Ylen ykkösaamussa esiintynyt vuorineuvos Jussi Pesonen yritti ’myllykirjeellään’ saada keskustelua aikaan!

Ja onhan sitä keskustelua käytykin. Mutta ymmärrys siitä, mikä merkitys on ollut Suomen euroon liittymisellä, on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Suomi on ollut eurossa nyt 20 -vuotta. Euron valuuttakurssien heilahtelut suhteessa muihin valuuttoihin, ovat olleet haitallista Suomelle.  Kilpailukykyä ei ole pystytty korjaamaan muutoin, kuin sisäisen devalvaation kautta.

Sisäinen devalvaatio on ollut kuitenkin tuhoisa ja vienyt maamme työntekijöitä ja työnantajia koskevissa työehtosopimusneuvotteluissa äärirajoille.

Sipilän hallituksen runnoma Kiky on ollut työyhteisöjä sekä repivä, että kiusallinen. Vuotuisten työtuntien lisääminen ja naisvaltaisilla aloilla lomarahojen menettäminen, ovat kasvattaneet railoa ymmärrykselle, miten Suomi kikyilemällä selviää.

* * *

Mitä jäljelle jää?

Kaipolan tehtaan lopettamispäätös lienee osa suurempaa.  Kyse ei ole vain tilauskirjojen tyhjenemisestä, vaan yleisesti ottaen maamme poukkoilevasta hallituspolitiikasta.

Pitkäjänteinen suunnittelu ja teollisten työpaikkojen varmistaminen, ei saisi jatkossa muuttua hallitusten ideologisten hallintatapojen myötä.

Tuon tulkitsin UPM:n Jussi Pesosen viestinnästä.

* * *

Onko kansamme, äänestäjänä,  siten ymmärtämätöntä tai välinpitämätöntä maamme kilpailukyvystä, suhteessa kilpailijamaihin?

Vastaan: kyllä ja ei!

Kansa on juuri niin viisas, kuin sen heikoin lenkki!

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu