Miksi juuri nyt on puhuttava jodista ja käteisrahasta?

STM on päivittänyt lääkejodin käytön uudet ohjeistukset pidemmän ajan kuluessa tapahtuneen pohdinnan jälkeen.

https://www.mtv.fi/sarja/mtv-uutiset-live-33001002003/stm-suosittelee-hankkimaan-laakejodia-kotiin-tassa-on-syy-1671402

Uudet ohjeet on tarkoitettu mahdollisen ydinlaskeuman varalta, jolloin jodin käytön tarve on tärkeintä 3 -40 -vuotiaille, joiden elimistö on vielä kehitysvaiheessa.

Sitä vanhempien ei enää tarvitse suojata itseään.

Tosin ohjeistuksissa on poikkeuksia, joista on mahdollista lukea STM:n sivuilta.

MTV;n haastattelussa 11.1o. esiintynyt Suomen Pankin käteisrahaosastosta vastaava suositti, että suomalaiset varaisivat käteistä sen verran, että selviytyvät, jos tapahtuisi maksuliikenteen vakava häiriö, joka voisi kestää jopa viikkoja.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/suomen-pankki-kehottaa-varautumaan-kateisella-joku-saattaa-haluta-hairita-maksujarjestelmia-ongelmat-voisivat-kestaa-jopa-viikkoja/8534012

”Vara on viisautta”, sanotaan suomalaisessa kansanviisaudessa.

On kuitenkin hyvä tunnistaa, että harkitsemattomasti mediaan lähtenyt jodipillereiden hankinnan tarpeellisuus pelästytti suuret kansanjoukot ja ennen pitkää, niin verkko- kuin kivijalka-apteekit joutuivat myymään ’ei oota’!

Rauhoittelun jälkeen, tiedotettiin, että lääkejodia on varastoissa riittävästi ja jokainen tarvitseva saa omansa.

Sen sijaan, käteisen rahan varastoinnin onnistuminen saattaa olla monelle pieni- ja keskituloisellekin ylivoimaista.

Keskituloiset ovat useimmiten velkavetoisessa toimeentuloloukussa, jossa asunto- ja autovelat on ensisijaisesti maksettava. Käteistä ei juurikaan jää, vaikka kuinka tiliään tuijottelisi.

Oletetaan, että pankkiliikenne keskeytyisi kuukauden viimeisenä päivänä, jolloin monen pienituloisen työntekijän tai eläkkeensaajan tili on nollilla.

Oletetaan, että seuraavat viikot ovat mahdollisia, kybertuvallisuuden häiriötekijöiden seurauksina, rahan liikkuvuuden estäjiä, niin ’hupsista’!

Tuleekin mieleeni, että, onko yhteiskuntamme varautunut maksuliikennehäiriöihin muutoin, kuin suosittelemalla käteisen rahan ylläpidolla suojautumiseen.

Kun sähköiset järjestelmät sammuvat, raha ei liiku!

 

 

 

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu