Onko koronatartunnan pelkokerroin lopulta päättymässä?

Maailman terveysjärjestö WHO julisti epidemian pandemiaksi 11. maaliskuuta 2020. Viruksen uskotaan leviävän suurimpaan osaan maailman väestöstä.
Virus: SARS-CoV-2
Tauti: COVID-19

On kulunut jo lähes puolitoista vuotta siitä, kun koronan leviäminen todettiin pandemiaksi.

Tänään, 6.9.2021 hallituksemme tiedotti, että kahden rokotuksen kattavuuden yllettyä yli 12 v. täyttäneiden keskuuteen, rajoitukset voidaan poistaa.

Tieto on lohdullinen ja vahvistaa turvallisuuskokemuksen kasvua, joka on ollut koetuksella.

Rajoitukset kahden metrin turvaväleistä loppuvat. Kenties myös maskien käyttöön saadaan pian selvyys.

Etätyösuositus pysynee syyskuun loppuun, mutta työnantajat ovat jo tehneet suunnitelmansa jatkosta, jolloin työntekijät voivat toimia 50/50, yrityksen toimialasta riippuen.

* * * *

Alkumetreillä, korona-uutisointia kuunneltiin Ylen erikoislähetyksistä, joissa kuultiin monia asiantuntijoita, jotka itsekään eivät olleet varmoja, missä mennään.

Eniten epävarmuutta aiheuttivat STM:n ja THL:n erilliset asiantuntijalausunnot, joista jäi se mielikuva, että taudin tartuttavuuden ja leviämisen ymmärrys eriävät.

70 -vuotta täyttäneet joutuivat miettimään, voivatko käydä enää kaupassa tai apteekissa.

STM:n vastaava toimihenkilö oli julistanut jo alkumetreillä, että ikäihmiset pysykööt kodeissaan.

Pelottelu lähti vähän lapasesta, kun ensimmäinen tieto oli, että on jäätävä neljän seinän sisälle ja pyydettävä jonkun tuomaan ruuat oven ulkopuolelle.

Onneksi, tilanne selkiytyi, mutta tietääkseni monet kokivat viestin järkyttyneinä.

Kaikilla ei ollut läheisiä, jotka olisivat voineet käydä puolestaan kaupassa tai apteekissa, saati, miten heille olisi voinut saada muutamat eläkeroposensa siirrettyä.

Samoin oli tilanne Huoltovarmuuskeskuksen varautumisen ymmärryksessä. Silloinen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen vakuutteli, miten Suomi on varautunut hyvin ja suojavälineitä riittää kaikille.

Nyt tiedämme, että toisin kävi. Suojavarustekupla puhkesi epämääräisten tilausten dilemmaan, josta käräjiä käydään vielä pitkään.

* * * *

Ihmishenkien menetyksiltä ei ole voitu välttyä.

Virus ehti tehdä tuhoa monissa ikäihmisten asuinyksiköissä. Myös monet nuoret ovat joutuneet kamppailemaan hengissä pysyäkseen. Onneksemme, meillä on ollut riittävä tehohoitoturva, vaikka kaikille sekään ei ole riittänyt.

Osanottoni kaikille, rakkaitaan menettäneille.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu