Onko Suomen kriisijohtaminen kriisissä?
”Professori Jari Stenvall valittiin torstaina vuoden professoriksi. Hänen mukaansa Suomen kriisinjohtomalleissa on kyllä varauduttu turvaamaan päätöksentekokyky. ”Mutta siihen ei ole varauduttu, että päätöksenteko on sekavaa eikä asioista oteta vastuuta.” Lähde: HS
Pandemia on nyt kurittanut maapallon väestöä jo pari vuotta. Alun epäuskoisuuden jälkeen Kiinan Wuhanista lähtenyt virus on onnistunut pitkittämään taisteluaan aina vain uusilla varianteilla, joiden tehoista ei aina ole ollut varmuutta.
Nyt liikkeellä oleva Omikron leviää vauhdilla. Tartuntaluvut ovat jo päätähuimaavia, mutta edelleen maamme johdossa on epävarmuutta siitä, millaisesta riskistä on kyse.
Tämän aamun (13.1.) THL:n ja STM:n tiedotustilaisuudessa kävi ilmi, että vaikka rokotteet läpäisevätkin viruksen, niin ne kuitenkin suojaavat vakavalta tautimuodolta, joka on merkittävin hyöty sairaalakapasiteetin ylikuormittumiselle.
Suomessa kahden rokotteen saaneita on yli 80 % ja kolmen rokotteen, yli 30 % väestöstä. Suomen väestö on n. 5,5 milj.
Kun ministeri Kiuru ilmoitti, että rokotteiden antamista pitää vauhdittaa pyytämällä apua mm. puolustusvoimilta, niin hänestä katsottiin tulleen koronapomo!
Ihmiset arvostavat vahvaa johtajuutta, joka vahvuus sittemmin on Kiurulta haluttu poistaa muiden ministeriöiden taholta.
THL on STM:n alainen asiantuntijaorganisaatio. Myös näiden toimijoiden kesken on ollut nähtävissä epäselvyyttä.
Kansa on epätietoinen, mihin uskoa. Erityisesti nyt koulut ovat varpaillaan, miten toimitaan.
Myös koululaisten kodeissa kummastellaan, miten koronan kotitestit tehdään, niin, että siitä tieto on ajantasainen.
Kuitenkin testejä tulisi tehdä kaksi kertaa viikossa. Se tarkoittaa valtavaa määrää testitikkuja jaettaviksi perheille.
Huoltovarmuuskeskus lienee nyt selvittämässä, mistä niitä testitikkuja hankitaan.
* * * * *
Tällä hetkellä Suomen hallituksen eri ministerit käyvät keskinäistä kissa-hiiri -leikkiä siitä, millaisia ohjeistuksia kansalle annetaan.
Jossain kohtaa lienee päätetty antaa koronan kriisijohtaminen ministeri Kiurulle sillä perusteella, että pääministeri Marinilla on liikaa johdettavia toimielimiä.
Itselleni jäi epäselväksi, milloin tuo johtajuus vaihtui. Nyt näyttää siltä, että hallituksen ministeri Saarikko penää kriisinjohtamisen palauttamista pääministerille.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000008538500.html
En ota, sanoo Marin!
Ulospäin näyttää siltä, että päätökset johtajuudesta ovat retuperällä.
Operatiivista johtoa, Koronanyrkkiä, koronapandemian alkumetreillä esitti myös presidentti Niinistö, mutta pääministeri Marin torjui hänen aikeensa.
Samaan aikaan, kun maassamme käydään aluehallintovaaleja ja maan johdon pitäisi keskittyä puolueidensa voitonmarssiin, niin toisaalla astinlaudat putoilevat jalkojen alta, kuin entisessä Linnanmäen Vekkulassa.
Jos kriisinjohtaminen on ajautunut kriisiin, niin miten hallituksemme toimet ovat enää uskottavia?
Kriisit paljastavat johtamisen heikkoudet ja vahvuudet!
Kovaan ääneen huutaminen ei yleensä auta, jos laivan pohja vuotaa. Silloin todelliset varautumiskeinot otetaan käyttöön.
Kriisejä ja johtamista ammatikseen tutkinut, vuoden professoriksi nimetty prof. Stenvall toteaa, että päätöksenteko on sekavaa, eikä asioista oteta vastuuta.
Vastuunottamisesta lienee nytkin kyse. On vaikea tunnustaa epäonnistuneensa, kun samaan aikaan on voitettava vaalit toisaalla.
Tärkein johtaja on pääministeri.
Hänet taisin nähdä Ylen vaalidebatissa toissailtana.
Demariministereiden keskinäiset arvovaltataistelut heijastuvat nyt ikävinä epävarmuuksina erityisesti koulujen ja päiväkotien toimintaan.
Ilmoita asiaton viesti
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000008538433.html
THL:n päivityksiä on tärkeää seurata!
Ilmoita asiaton viesti
Pelkkää vastuun ja työn pakoilua. Orpo ja Saarikko haluaisivat Marinin ottavan koronajohtajuuden haltuunsa, mutta Marin kieltäytyy ja sysää johtajuuden Kiurulle.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/9b228f44-9f8f-4611-ae30-672f617a4d6b
Kun saappaat ovat liian isot, niin hallituksen olisi syytä erota ja tarvitsisimme hätätilahallituksen johtamaan maa ulos koronakriisistä.
Syksyllä kun Omicron versio koronaviruksesta ei ollut vielä maassamme, olisi rajat pitänyt laittaa kiinni ja estää viruksen pääsy maahamme. Rokottamattomat eivät ole voineet Omicron versiota tuoda maahamme, koska rokottamattomat eivät ole päässeet matkustamaan. Joten rokottamattomien syyksi viruksen leviämistä ei voida laittaa. Virus leviää vain hallinnon epäpätevyyden takia, koska hallinto ei ole osannut tehdä oikeita toimia viruksen leviämisen estämiseksi.
YLE:n Areenalla on dokumentti Espanjan taudista ja siinä tulee erinomaisesti esille, että ne maat jotka sulkivat rajansa, pääsivät vähimmillä kuolemantapauksilla. Joten voisiko ohjelman näyttää vaikka koko eduskunnalle, jotta he osaisivat tehdä oikeat toimet viruksen leviämisen estämiseksi?
Ilmoita asiaton viesti
Nyt, kun koko koululaitoksemme on asetettu merkilliseen hälytystilaan, maskeineen ja testeineen, niin kuka nyt vastaa.
Ei Kukaan.
Kun eri puolueita edustavat ministerit ovat nyt kaikenlaisissa kissanristiäisissä puhumassa aluehyvinvointien mahdollisuuksista, niin nykytilanne näyttää hyvinkin absurdilta suhteessa toiveajatteluun.
Rajojen sulkemisen mahdottomuuteen voisi vastata maamme Finnair!
Lentoliikenteen taloudellisten tappioiden takia, emme voi sulkea kansainvälistä liikennettämme.
Ilmoita asiaton viesti
On se johtaminen kriisissä. Ei ole mitään järkeä tällaisessa asian paisuttelussa, johon media, poliitikot ja virkamiehet vajonneet.
Kaikkien pahiten hanskadta on hysteerinen tiedottaminen. Joka päivä on tantat rivissä selittämässä töllössä, juristit viisastelemassa oikeuksistamme ja monta ajankohtaisohjelmaa koronasta.
Totuus on kuitenkin hyvin selkeä ja yksinkertainen. Vain muutama kymmen ihmistä kuudesta miljoonasta on teholla, ihmisten elämä on pääosin ihan normaalia, turvatoimia täytyy jatkaa ihan maalaisjärkeä käyttämällä, virus leviää uusina versioina, rokotusten teho ja kesto on heikko, vakaviin viruksen sivuoireisiin ei ole mitään tehokkaita lääkkeitä kuten ei ole rokotusten vakaviin haittoihinkaan, laumasuoja saattaa sittenkin olla lopullinen optio, ihmiset pärjäävät mainiosti ilman festareita, juoputtelua kapakoissa tai matkailua monta kertaa vuodessa, Pikku Lilli selviää ilman balettia ja Jani-Petteri ilman harkkoja eikä kukaan ahdistu muuta kuin tästä hössötyksestä.
Elämä jatkuu, vaikka moni kuolee kuka mihinkin päivittäin kuten on aina tehnyt.
Ilmoita asiaton viesti
Keskustelin tyttäreni kanssa! Hänellä on kolme lasta, joista kaksi kouluikäisiä ja yksi päiväkotilainen.
Näyttäisi kaikki olevan hyvin. Kukaan ei panikoi. Asiat sujuvat omalla painollaan.
Tästä tuleekin mieleeni, että kuka/ketkä/mitkä ylläpitävät hysteriaa.
Sen sijaan, hallituksen johtaminen näyttäisi olevan kriisissä.
Seurataan tilannetta!
Ilmoita asiaton viesti