Onko työterveyshuollon aika ohi?
Suuret yritykset ja yhteisöt ovat tehneet sopimuksia yksityisen terveydenhuollon palveluihin turvatakseen työntekijöidensä terveysongelmiin nopean avun saamisen.
Työterveyshuolto on toiminut julkisten palvelujen ohella myös avoterveydenhollon toimijana, joka palvelu jokaisen olisi haettava julkiselta puolelta.
Julkisia terveyspalveluja vaivaa lääkäripula.
Lääkärit ovat parempien tulojen takia siirtyneet yksityisille, vaikka koulutuksensa pääasiassa on maksanut valtio.
Suomessa toimii nyt kahden palvelutason markkinat.
Työssäolevien terveydenhuollosta vastaavat, isot markkinatoimijat, kuten Terveystalo, Pihlajalinna, Mehiläinen ym. tarjoavat lääkäri- ja terveyspalveluja nopealla aikataululla, kun julkisen puolen apua tarvitsevat, joutuvat pitkiin jonoihin.
Terveyspalvelujen suhteen kansalaisten yhdenvertaisuudesta tuskin enää voidaan puhua.
Omalla työnantajallani oli aiemmin peräti oma terveyskeskus, jossa oli muutama lääkäri, labra, röntgen etc. Tuohon aikaan ikäkausitarkastukset tehtiin 5v välein, ja silloin hypättiin anturit kropassa polkemaan kuntopyörää lääkärin piiskatessa lisää vauhtia.
Jo kauan sitten tuo lakkautettiin ja mentiin kaupallisen toimijan huomaan. Ajan oloon ikäkausitarkastukset typistyivät aaneloseen, jossa kysyttiin ”onks kaikki hyvin”.
Nykyään työterveyslääkärille pääsee kyllä nopeasti (sama/seuraava pv), mutta ’perusverenkuvan’ ylittäville labratesteille lääkärin läppäri hakkaa punaista, ja testit pitäisi käydä teettämässä julkisella puolella. Sama pätee kuvantamiseen, reseptien uusimiseen, vanhojen vaivojen seurantaan, etc. Myös: fysioterapia on rajattu ”ennaltaehkäisevään” – tyypillisesti kuitenkin vaivainen tarvitsee fyssaa jo olemassa olevaan vaivaan.
Eli -oman firmani tapauksessa- TTH kattaa oikeastaan ainoastaan nopean lääkärille pääsyn, ja that’s it. Melkein kaikki muu pitää teettää julkisella, mikä vaatii julkisen puolen lääkärillä käymisen.
Ilmoita asiaton viesti
Yrityksillä ja yhteisöillä on eritasoisia sopimuksia.
On selvää, että säästömielessä monia terveyspalveluosioita lopetetaan.
Näin ollen painopiste terveyspalveluista siirtyy julkiselle puolelle, joka on ylikuormittunut lääkäri- ja hoitajapulan takia.
Hyvinvointialueiden rahoitus tulee valtiolta, joka nyt kipuilee ylisuurten sosiaalikulujen takia.
Päättäjille koituvaa päänsärkyä tuskin lievittää hyvät ideat, konkretiaan ei uskalleta puuttua.
Ilmoita asiaton viesti
Työterveys on Amerikan malli eli jos olet työssa saat lääkäripalvelut ellet ole et saa kuin rapautuvan julkisen.
No nyt rapautuu se työterveyspalvelukin sillä työnantaja säästää ja haluaa vain isompia voittoja ja valittaa työvoimapulasta jakaen heikommille työläisilleen potkuja.
Ilmoita asiaton viesti