Onnea 95 -vuotias YLE!

”Yleisradio Oy (ruots. Rundradion Ab, lyhyesti Yle) on Suomen valtion omistama valtakunnallinen mediayhtiö, joka harjoittaa yleisradiotoimintaa. 99,98 prosenttia Yleisradiosta on valtion omistuksessa, muita osakkeenomistajia ovat muun muassa eräät media-alan yritykset. Yleisradion rahoitus muodostuu vuodesta 2013 alkaen yleisradioveron tuotoista.” Lähde: Wikipedia

Suomen valtion pääasiallinen kanava, on Yle, jonka toimintaedellytykset itsenäisen maamme tiedonjakajana, on välttämätön turva.

Ennen televisiolähetysten alkamista, kansamme kuunteli korva tarkkana radiota, josta merkittävimpinä olivat uutiset.

Uutisten merkitys kasvoi erityisesti sota-aikana (1939-44), jolloin rintamatapahtumia seurattiin, kuin jännityskuunnelmaa, jossa jokainen muutos otettiin, joko pelolla tai riemulla vastaan.

Lapsuuskodissani, radion paikka oli seinähyllyllä, jonne lapset eivät yltäneet.

Uskonnolliset vanhempani ja isovanhempani, kuuntelivat radiosta ainoastaan aamu- ja iltahartaudet sekä uutiset.

Meille, kasvaville, houkutus oli kuunnella myös musiikkia, joka ei ollut sallittua.

Iskelmiä, eli ’renkkulauluja’ ehdimme kuitenkin sen verran salaa kuunnella, että edelleen muistan monet tuon ajan laulut sanatarkasti.

Lasten kuunnelmia sentään onnistuimme kuuntelemaan. Ne olivatkin kiehtovia, mielikuvitusta rikastavia ja vauhdittivat omaa kirjoittamistani.

Televisiota meille ei koskaan hankittu, mutta kas kummaa, tilanteen tullen, onnistuimme rantautumaan naapureiden koteihin, joihin televisio oli jo hankittu. Pienessä kyläyhteisössä, vain suurtalolliset olivat ensimmäisinä television ostaneet.

Joskus, naapurin olohuoneesta muodostui kotikatsomo, jonne saapuivat kaikki kylän lapset, joilla ei vielä ollut televisiota. Monilla syistä, että varaa ei ollut, toisilla, kuten itselläni, uskonnollisista syistä.

Onneksi naapurit olivat hyvin avarakatseisia ja sallivat lasten tulla koteihinsa.

* * * *

Yleisradio on merkittävä tiedon- ja viihteentuoja.

Kansallisten ongelmiemme viestittäjänä, Ylen on pysyttävä puolueettomana.

Tarvitsemme jatkossakin puolueetonta mediakanavaa, jonka pääomistus on valtiollamme.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu