Ranskan presidentinvaalit 24.4.2022
Ranskan presidentinvaalien toisella kierroksella molemmat ehdokkaat ovat laatineet teesinsä, joilla suostutellaan äänestäjiä turvaamaan tulevaisuutensa seuraaviksi viideksi vuodeksi.
Macron kertoo 10 syytä, miksi juuri hän on paras vaihtoehto.
5 ensimmäistä teesiä muodostuvat energian hinnan nousun kompensoinnista, sähköautojen vuokrauksen kohtuullisuudesta, köyhyyttä vastaan taistelusta sekä terveydenhuollosta ja maan turvallisuuden vahvistamisesta.
Loput 5 teesiä puhuvat koulutuksen merkityksestä lapsille, lasten suojelemisesta ’les appareils électroniques’, eli älylaitteiden ylivallasta.
Vähimmäiseläkkeen määrä 1100 euroa/kk yli 65 vuotiaille, lienee vahva viesti ikäihmisille.
Myös vahva Ranska eurooppalaisessa kontekstissa on tärkeä.
* * *
Marine Le Pen lähtee asetelmasta – Olen äiti, kuten te, Olen nainen, kuten te, Olen ranskalainen, kuten te!
Eli, ihmisläheisesti, kansaansa puhutellen. Mutta samaan aikaan vastapeluriaan Macronia arvostellen.
”Nous mettrons fin au quinquennat d’Emmanuel Macron, á se injustices sociales et son laxisme en matiére de sécurité et d’immigration.”
* * * *
Suomen kannalta nähtynä, on hyvä tunnistaa, millaisissa asetelmissa maamme on nyt Venäjään nähden.
Suomi on hakemassa mahdollisesti Naton jäsenyyttä, jolla voisi turvata Venäjän aggression.
Marine Le Pen on saanut Putinilta lainarahaa, jolla on voinut jatkaa vaalityötään.
Macron puolestaan on joutunut puolustamaan maataan mm. Keltaliiveiltä, joiden aggression viitekehys saattoi olla äärioikeistolainen kansanliike.
Itse luen historiaa niin, että Putin, jo edellisten Ranskan presidentinvaalien aikana, Le Penin kautta, yritti saada Eurooppaan hajaannusta, joka palvelisi hänen pyrkimyksiään Venäjän laajentumiseen.
Viimeistään Venäjän hyökkäys Ukrainaan todistaa, että Putinin suunnitelmallisuus on ollut kaiken aikaa tietoista eurooppalaisen yhtenäisyyden tuhoamista.
* * *
Suomen Natoon hyväksymiseen tarvitaan 30 Nato -maan hyväksyntä.
Jos Marine Le Pen voittaa vaalit, on kyseenalaistettava, äänestäisikö Ranska Suomea vastaan.
Toisaalta, tuskin silti jäisimme rannalle.
Äärioikeistolaisen Le Penin kannattajat ovat köyhtyneitä suurimpien kaupunkien ulkopuolisista väestöä ja vasemmistoa.
Macron on taas taustaltaan vasemmistosta ja Le Pen nationalistisesta äärioikeistosta.
Ruton ja koleran välitä valitsevat nämäkin, kuten Trump – Clinton asetelmassakin.
Ranskan julkinen velka on lisääntynyt aivan järkyttävällä tavalla viime vuodet ja uskottavuus alkaa olla Italiaakin surkeammalla tasolla. 2 biljoonaa euroa lisävelkaa, eikä asialle ja massiivisille alijäämille olla tekemässä edelleenkään yhtään mitään. Vain liikennepolttoaineiden verotusta on kiristetty, kuten Suomessakin.
Macron on osoittautunut samanlaiseksi pellehermanniksi lupauksineen, kuten monet aiemmat edeltäjänsäkin.
Ilmoita asiaton viesti
”Macron on osoittautunut samanlaiseksi pellehermanniksi lupauksineen, kuten monet aiemmat edeltäjänsäkin.”
Lauri K., kiitos palautteestasi!
Kansakuntien historiassa vallassa olleet, demokraattiset johtajat, enimmäkseen sitoutuvat kansansa hyvinvoinnin turvaamiseen.
Totalitaristisissa valtioissa, kansa kantaa rahaa eliitille ja samaan aikaan kärsii köyhyydestä.
Diktatuurissa ääni on vain yhdellä johtajalla, vaikka kansaa olisi 145 miljoonaa (Venäjä) tai 1,4 miljardia (Kiina)!
Lauri, mihin noista vallankäytön vaihtoehdoista haluaisit kuulua?
Ilmoita asiaton viesti
Kahdesta mokomasta on mahdoton valita. Ranskan sisäinen tilanne on mitä on mellakointeineen. PikkuNapoleon on unohtanut kokonaan oman tonttinsa ja oman kansansa ongelmat hosuessaan, ikään kuin koko Euroopan johtajana.
Ulkopoliittisesti täysin kyvytön mm. Yhdysvaltojen ja Britannian suuntiin vain ilkeillen.
PikkuNapoleonin hihat paloivat pahasti, kun USA, Britannia ja Australia jättivät tämän kokonaan huomiotta uudessa puolustusjärjestyksessä Tyynenmeren.
alueella.
Mutta jos näistä kahdesta sitten pakko valinta, niin itseriittoinen pyrkyri Macron sitten niukasti ennen Le Peniä. Molemmat täysmokomia sinänsä. Olisi kuitenkin ollut varmasti parempiakin vaihtoehtoja.
Ilmoita asiaton viesti
Macron on kasvanut johtajuuteensa viiden vuoden aikana.
Hän ei ole mikään pikku Napoleon, vaan aidosti demokratian edeskäypä neuvottelija.
Melanchon, joka on ollut nuorten toivo, on todennut, että missään tapauksessa ei kannata äänestää Le Peniä.
Macronin nimeä hän ei halua mainita, mutta sallinee äänestäjilleen oikeuden myös valita.
Ilmoita asiaton viesti
Kasvanut senttejä vai mitä… Ainakaan Ranskan ja Euroopan onneksi tämä kasvu ei ole todentunut. Macron hääräsi Merckelin jälkeen mukamiehenä EU: n johtajana, ja tässä on tulos ?
Merckelin aika loppui EU: n johtopallilla joulukuussa 2021 Mukamiesmacronin asettuen väkisin tähän aukkoon ilman sen kummemppa demokraattista päätäntää. Samaan aikaan Venäjä aloitti näkyvästi hyökkäysryhmittäytymisen Ukrainan monilla raja-alueilla hykkäten 24.02 2022.
Ilmoita asiaton viesti
Laurille lienee parempi, että kumpikaan ehdokas ei voita.
Ilmoita asiaton viesti
Pienempi paha kelpaa näistä kahdesta tänään.
Ilmoita asiaton viesti
Se on sitten Macron.
Ilmoita asiaton viesti
M.P:”Viimeistään Venäjän hyökkäys Ukrainaan todistaa, että Putinin suunnitelmallisuus on ollut kaiken aikaa tietoista eurooppalaisen yhtenäisyyden tuhoamista.”
Ja kun itse juuri lueskellut miten eurooppa ei ole koskaan ollut yhtenäisempi kuin nyt, kun Putin hyökännyt Ukrainaan ja juuri sen takia. Ehkä tuo suunnitelma ei ollutkaan hyvä?
Ilmoita asiaton viesti
Ukrainassa tapahtuva sodankäynti ei täytä sodankäynnin normeja.
Siviilien massamurhat ovat maailman historian pahimpia, joista puhumista ei pidä häivyttää vain sodassa tapahtuviin.
Tärkeintä nyt ei ole, miten maamme puolustautuu venäläisten uhalta, tärkeämpää on, miten ukrainalaisten pelastaminen kidutuskuolemilta saadaan loppumaan,
Ilmoita asiaton viesti
On todettava, että kumpikaan ehdokas ei ota uskonnollisia mielleyhtymiä kampanjaansa.
Ovat todennäköisesti liian vaarallisia nykytilanteessa
Ei ole syytä puhaltaa hiilloksen, jos tuli on lähes sammunut.
Ilmoita asiaton viesti
Kumma kyllä, Hesari ei tämänpäiväisessä artikkelissaan millään lailla elämöi sitä miten Le Pen on myynyt sielunsa Putinille. Elämöisi kyllä jos se olisi mitenkään perusteltavissa.
Eiköhän hiukan vähäisemmät oletukset riittäisi Venäjä-yhteyksien tiimoilta.
Le Pen estäisi Suomen liittymisen NATOon? Just joo, ei edes Hesari luule mitään niin pöljää,
Kyse on kahdesta ehdokkaasta. Mielestäni Le Pen olisi lupaavampi sen tähden että ei halua kehittää EUsta liittovaltiota. Se olisi oltava Suomenkin tavoite.
Epäilen että Macron lisäisi EU:n määräysvaltaa ja siinä periferiat häviävät ja keskusvallat voittavat.
Tuo äärioikeistolaisuus on niin hassu termi. Eliitin edustaja muka puolustaa köyhää kansaa ja Le Pen joka kerää kannattajansa syrjäytyneistä perusranskiksista, onkin vuorineuvosten asialla. Aika hullua ajattelua.
Ilmoita asiaton viesti
Se vasta hassua on että joku luulee Macronin olevan eliitin edustaja. Äärioikeistolainen Le Pen on vähintään yhtä elitistinen.
Syrjäytyneiden ehdokas putosi ensimmäisellä kierroksella, se vasemmistolainen idealisti.
Ilmoita asiaton viesti
Voihan sen noinkin nähdä. Useimmat eivät.
Ilmoita asiaton viesti
Useimmat ranskalaiset näkivät asian samoin kuin minä. Macronin vastaehdokas Marine Le Pen edustaa äärioikeistolaista Front national -puoluetta. Etenkin Suomen kannalta merkittävää on, että Le Pen on saanut aiemmin rahoitusta Venäjältä, ja hänet tunnetaan laajemminkin tiiviistä yhteyksistä Putinin hallintoon.
Kampanjoinnin aikana Le Pen pyrki häivyttämään aiemmin selkeästi ilmaisemaansa tukea Putinille. Yhteiskuvat Putinin kanssa eivät enää kelvanneet vaalimateriaaleihin, mutta pohjimmiltaan linja säilyi olennaisilta osin samana. Le Pen kampanjoi kritisoimalla EU:ta ja erityisesti Venäjään kohdistuvia pakotteita. Hän toisteli pitävänsä pakotteiden hintalappua liian kovana ranskalaisille.
Le Pen vaikutti unohtavan, että kaikista kovimman hinnan Venäjän raa’asta hyökkäyssodasta maksavat ne miljoonat ukrainalaiset, jotka ovat menettäneet kotinsa, läheisensä, perheensä tai henkensä sodan vuoksi. Siksi nyt on aika olla ukrainalaisten tukena. He taistelevat nyt paitsi isänmaansa myös koko Euroopan vapauden puolesta. Toivon, että eurooppalaisten sydämet säilyvät jatkossakin Ukrainan puolella <3
EU on yksi vahvimmista vastavoimista Venäjälle. On vaikea nähdä, miten heikompi EU voisi ikinä olla Euroopan tai varsinkaan Suomen etu. Suurin uhka meille on nimittäin Venäjä, ei ”Brysselin byrokraatit”. He ovat meidän puolellamme Venäjää vastaan.
Siksi on Suomen etu, että Ranskan presidentti on vahvan EU:n puolella ja Putinia vastaan – ei Putinin puolella EU:ta vastaan. Vive la France – vive la Liberté!
Ilmoita asiaton viesti
Ranskalaiset ovat tehneet valintansa.
Macronin voitto on tervetullut äärioikeistolaisen Le Penin sijaan.
Nykyisessä Euroopan tilanteessa kuohunnalta tuskin olisi voitu välttyä, jos Len Pen olisi onnistunut voittamaan.
LIBERTE ⊚ EGALITE ⊚ FRATERNITE – Vapaus, Tasa-arvo, Veljeys – ovat edelleen vahvoja teemoja, jotka kantavat vuosisatoja.
Ilmoita asiaton viesti
Presidentti Macron haluaa yhtenäistää kansaa ja pitää huolta kaikista. ”Kaveria ei jätetä” ajatuksella Macron toteaa, että ketään ei jätetä tienvarrelle.
Se ei liene kuitenkaan helppoa, kun 41,4 % äänestäneistä kannatti Marine Le Peniä. Tosin, lähes 30 % äänestysikäisistä jätti äänestämättä.
Kuohuntaa riittänee, se on varmaa. Varmaa on myös, että Macron pystyy rauhoittamaan ääriliikkeiden yritykset yhtenäisen EU:n hajottamisesta.
Venäjän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyksen hirmutekojen ja kauhujen torjuminen, on länsimaiden yhtenäisyyden kannalta merkittävin ponnistus demokratian säilymisen ja ihmisarvon kunnioituksen pysymisestä jokaisen elämässä.
Ilmoita asiaton viesti