Tämä ei ole Wappupuhe!
https://www.hs.fi/talous/art-2000009545317.h
Ovatko Suomen energiaoligarkit hyötyneet Suomen valtioyhtiöiden rahastuksesta?
Peruskansa on harvoin tietoinen, miten valtion pärssiyhtiöt pelaavat johtajiensa ja osakkeenomistajiensa hyödyksi.
Väliin kummastellaan, miten on mahdollista, että jotkut valtion yhtiöitä johtaneet saavat bonuksia enemmän, kuin 1000 pienituloista kansalaista ansaitsisi 10:ssä vuodessa.
On suorastaan pelottavaa, miten valtion omistajaohjausministerit eivät ole kyenneet pitämään valtiomme puolia, vaan lepsuilleet joka suuntaan.
Erityisesti, viimeiset 4-vuotta omistajahjausministerinä toiminut Tytti Tuppurainen (SDP) on siirtänyt vastuun valtion pörssiyhtiö Fortumin toimista pois itseltään, vaikka hänelle olisi kuulunut lyödä nyrkkiä pöytään vaiheissa, kun yhtiön johto puolsi lähes miljonan euron bonusta johtaja Rauramolle.
Muistamme myös Uniperin ongelmat. Tuppurainen toisti toistamistaan, että yhtiön johto päättää, ei valtio.
Eli, valtiomme rooli enemmistöosakkaana, oli vähäpätöinen.
Tuleekin mieleen, ovatko hallitustemme omistajaohjausministerit olleet lojaaleja vähemmistöomistajille ja suostuneet heidän toiveidensa mukaiseen palkitsemisjärjestelyyn.
Suomi on rankattu maailman vähiten korruptoituneeksi maaksi.
Todellisuus saattaa olla toinen.
On täysin mahdollista, että joitakin päättäjiä ostetaan rahalla hiljaisiksi.
Muista: ” Suomessa ei ole korruptiota…! ”
Ilmoita asiaton viesti
Käänteinen korruptio lienee huonosti tunnettu! Kyse on huomion siirrosta pois itse tapahtumasta, rahan vastaanottamisesta, joka näyttäisi lailliselta palvelulta.
Demokratian heikkous on hyväuskoisuus!
Hyväveli- ja -sisarjärjestöt ovat pitkälle soluttautuneet yhteiskuntamme päätösjärjestelmiin.
Myös media joutuu lobbaajien kohteeksi.
Autoritaarisissa yhteiskunnissa vallankäyttö on suoraviivaista – toimi, kuin me, tai tulet eliminoiduksi.
Demokratiassa, kansan usko on luja luottamus äänestämiseen.
On kuitenkin hyvä tunnistaa, että demokratiassakin pelataan.
Itse kuulutan puhdistusta.
Demokraattisen vallankäytön ’pimeä peli’ on saatava päivänvaloon.
Ilmoita asiaton viesti
Rosvot on otettava kiinni sanoi jo Veikko aikanaan…😵💫
Ilmoita asiaton viesti
Valtion tulisi poistua kokonaan Fortumin ja Finnairin enemmistö omistuksista myymällä osakkeitaan. Sen verran vaikea on tuo varsinkin pörssiyhtiön omistajana oleminen.
Toinen vaihtoehto olisi tietysti ostaa pois kokonaan pörssistä 100% omistukseensa ko. yhtiöt mutta ei taida ainakaan nyt olla rahaa. Tietysti velkaa voisikin ottaa varsinkin Fortumissa mutta ei taida velan otto muutamalla miljardilla nyt onnistua poliittisesti 🙂 Finnairista nyt tulisi poistua kokonaan pois rahojaan tärväämästä.
Mutta jos valtio omistaa yhtiöstä 50% niin periaatteessa esim. johdon optioilla valtio tekee rahaa koska sillä on verotusoikeus ja optiotulot johdolle verotetaan kireällä palkkaverotuksella. Näin muistelisin.
Ilmoita asiaton viesti
Palaan näihin omistajaohjauskysymyksiin.
On kuitenkin selvää, että yksittäisille valtion johtajille on järjetöntä maksaa verovaroista tuottoja, vaikka he maksaisivatkin optioistaan veroja.
Valtio ei saa olla yhteiskunnan polarisoinnin ylläpitäjä.
Ilmoita asiaton viesti
KYSYMYS: Miksi Fortumin hallituksessa istunut virkamies ei puuttunut palkitsemiseen ja viestinyt asiasta omistajaohjaukselle? Miksi hän ei kommentoi hallituksen palkitsemiseen liittyviä keskusteluja tai päätöstä?
VASTAUS: Olisi sääntelyn ja hyvän hallintotavan vastaista, jos hallituksen rivijäsen kertoisi hallituksen luottamuksellisista keskusteluista. Hallitus toimii kollegiona, jolloin vain hallituksen puheenjohtaja kommentoi julkisesti yhtiön asioita. Lisäksi pörssiyhtiöillä on arvopaperimarkkinalain mukainen yhtäläinen tiedonantovelvollisuus kaikille omistajille, mikä rajaa hallituksen jäsenen mahdollisuutta välittää yhtiökohtaista tietoa ainoastaan yhdelle omistajalle. Hallituksen virkamiesjäsen voi tuoda yhtiön hallitukselle tiedoksi valtio-omistajan yleisiä linjauksia, mutta pörssiyhtiöissä hän ei voi toiseen suuntaan viestiä hallituksen keskusteluista kenellekään, ei edes omistajaohjausosastolle.
Ilmoita asiaton viesti
Olikohan valtion määräämä tuo 0,91 osinko? Saivat sitten vielä vähän rahaa tuhlata turhuuksiin. Yhtiön talous ei ainakaan sitä puolla, Saksaan hukatut rapiat 5 mrd ja Venäjälle toiset saman verran.
Ilmoita asiaton viesti
Olet Mirjami ymmärtänyt väärin ministerin tehtävät.
Ensisijainen tehtävä on olla tekemättä mitään, niin silloin vältyy tekemästä virhettä.
Tehtyään virheen ministeri on vaarassa joutua vastuuseen.
Ilmoita asiaton viesti
Olenpa todellakin väärin ymmärtänyt, mutta aina on aika herätä ruusuisesta unestaan!
Ministerivala kun ei velvoita mihinkään, kunhan näyttelee osaavansa ja hallitsevansa.
Vastuu on vaarallista, joten sen pakenemiseen tarvitaan koulutusta ja etikettisääntöjen hallintaa.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa Ministerin virassa valta on se, joka houkuttelee. Ei niinkään vastuu asioiden hoitamisesta.
Olen joskus kuullut, että ministeri on säästynyt tuomiolta, kun oikeus on jättänyt ministerin tuomitsematta koska ministeri on tehnyt tekonsa:”Tietämättömyydessään ja taitamattomuudessaan ja on siten syytön.
Ilmoita asiaton viesti
Toivoisin kokoomuksen kannattajalta neljän vuoden kuluttua kommenttia tähän. Halusi syyllistää muita on kuin persujen oppikirjasta.
V…. mitä paskaa.aikuinen mies päästää suustaan………
Olen kuvitellut kokoomuslaisen puolustavan edes maataan.
Ilmoita asiaton viesti
Mirjami, kerro mitä Tuppurainen olisi sillä saanut aikaan muuta kuin kipeän käden, jos olisi lyönyt nyrkkiä pöytään. Omistajaohjausministeri joutuu myös noudattamaan osakeyhtiölakia.
Ilmoita asiaton viesti
Tuppuraisen ei olisi tarvinnut lyödä yhtään mitään mihinkään. Pelkkä EI ääni yhtiökokouksessa olisi riittänyt estämään bonuksen maksamisen.
Ks. osakeyhtiölain 6 § mukainen enemmistöperiaate. Suomen valtio omistaa Fortumin osakkeista yli 50% eli edustaa tällöin enemmistöä.
On hieman sellainen fiilis, että tuleva hallitus survoo Fortumin päätösvallan pois valtiolta ahneiston pohjattomaan nieluun.
Ilmoita asiaton viesti
”On hieman sellainen fiilis, että tuleva hallitus survoo Fortumin päätösvallan pois valtiolta ahneiston pohjattomaan nieluun.”
Toivottavasti ei!
Ja, tuskin sillä on siihen varaa!
Ilmoita asiaton viesti
https://www.hs.fi/talous/art-2000009554879.html
Joko alkaa Fortumin johto muuttaa toimintatapojaan?
Valtion omistajaohjausminisreriöllä on oltava päätäntävalta, jota muiden on kuunnelltava.
Yksittäisen ministerin haahuilujen on jäätävä historiaan.
Ilmoita asiaton viesti