Voiko ihminen hallita luontoa?
https://www.hs.fi/tiede/art-2000010614198.html
Ilmastonmuutoksen vääjäämätön kehitys huolestuttaa.
Kuumuutta pakoon ei helposti pääse, helpommin kenties vainon uhkaa!
Olemme tulleet siihen pisteeseen, jossa maapallomme tilankäyttöä joudutaan uusarvioimaan.
Sodilla on aina pyritty saamaan uusia alueita, jotka tuottavat emämaalle rikkautta.
Sen sijaan, harvoin on valloituksia pohdittu ilmastonmuutosten suhteen.
Yksisilmäinen ajattelumalli, jota mm. Putin nyt käyttää, tarkoittaa, että Ukrainan valloitus pitkällä aikavälillä on ennemminkin haitta, kuin etuus.
Yhden ihmisen elinkaari on liian lyhyt, suhteutettuna luonnon muutosprosesseihin.
Se, mitä näemme tänään, on sadan vuoden kuluttua jo radikaalisti muuttunut.
* * * *
Ihminen aiheuttaa luonnolle häiriötilan, luonto elää silti itseään kunnioittaen.
Kuumuus helpottaa talvella.
Onko ilmastonmuutos ihmisen aiheuttama, siinäpä hyvä kysymys. Jos ilmasto olisi aivan pienestä keikahtava, voisi näin ollakin. Ilmasto kuitenkin jäähtyy toiselta laidalta aina kun toista puolta lämmitetään. Meret tasaavat keikahduksia isolla kädellä. Merissä on paljon vettä ja se pitäisi ensin lämmittää ennen kuin ilmasto keikahtaisi.
Itse olisi sitä mieltä että olisi hyvä keskittyä asiallisiin asioihin ja jättää ilmastoahdistus vaikka hevosille joilla on isompi pää.
Ilmoita asiaton viesti
Grönlannin sulaminen liittyy aika heikosti hiilidioksidiin. Hiilidioksidilla on hiukan huono lämmittää jäätikköjä. Jos ne sulaa, veikkaisin aivan erilaisia mekanismeja sen sulattamiseen.kuin hiilidioksidin.
Jos Grönlannin jäätikkö on kolme kilometriä paksu, on siellä laella aika viileää kesälläkin. Ilman lämpö tuskin jäätä sulattaa. sade tai auringon säteily paremminkin. Ja onhan siinä aika paljon sulatettavaa. Se mikä kesällä sulaa, tahtoo tulla takaisin talvella. Näyttäminen sulavaa Grönlantia on yksipuolista tiedonvälitystä, pitäisi näyttää maisemaa myös napayössä kun on 40 astetta pakkasta.
Ilmoita asiaton viesti
Ihminen ei voi hallita luontoa.
Ihminen on osa luontoa eikä osa voi hallita kokonaisuutta.
Ilmoita asiaton viesti
Mammutin hävittäminen oli paska juttu. Samoin villihärän.
Käytännössä… myös biisoni on vaikutuksensa puolesta menetetty.
Gnut vielä taitavat vielä laukata, ja villihanhet lennellä. Sopuleista en tiedä.
On suurmenetyksiä, jotka voivat elämänorgaanisesti olla muuta kuin taantumaa.
Itse ajattelen elämää yhtenä nippuna, tosin tarkastelukulmia voi ottaa vapaasti, tai tilanteenmukaisesti, kuten fiksaatioitakin.
Jos olisi jokin politiikka, jota noudatettaisiin tarkastelussa… olisi paljon helpompaa, ei ainakaan hajoittavaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Voiko ihminen hallita luontoa?”
Ei voi koskaan.
Maapallon muinaisessa historiassa kymmenien tuhansien vuosiena aikana on ollut lukuisia kylmenemis- ja kuumenemiskausia.
Samalla on tapahtunut lukematon määrä sukupuuttoja, ja uusia lajeja on kehittynyt.
Ihminenkin maapallolla on vain käymässä.
Viimeistään noin 4,5 miljardin vuoden päästä Aurinko polttaa massansa loppuun. Ensin se laajenee yli aurinkokunnan ja polttaa kaikki, lopuksi se romahtaa ja kaikkialle tulee noin -200 asteen pakkanen, ja mitään elollista ei jää mihinkään.
Ilmoita asiaton viesti
Luonto hoitaa ihmisen tekemät hullun tömäykset.
Ilmoita asiaton viesti
Ihan vaan blogin herättämänä oheisajatuksena tuli mieleen: Pitäisikö laskeskella miten paljon Ukrainan (ja Gazan) sodan käyminen on saastuttanut luontoa. Tankit ja kuljetusautot eivät taida vielä kulkea sähköllä? Bensalla vai dieselilläkö käyvät? Ukrainassa on räjäytetty patoja, aikaan saatu tulvia, tuhottu luontoa, kasvillisuutta. Ydinvoimala on pientä vaille poksahtamista.
Kun on arvosteltu esim. Kiinan teollisuuden saastuttamista kontra Suomen päästöt, silmät kannattaisi katse kääntää yleensäkin Aasiaan – ei vain teollisuuteen vaan vaikkapa Mekong joelle, missä tuhannet ja taas tuhannet paatit puksuttavat mustaa savua taivaalle joka ikinen päivä. Ja näitä ”mekongeja” on muitakin maailmalla. Liikenne!? Roskat kipataan luontoon, jokien vedetkin on tuhottu saasteilla. Metsiä ”kasketaan edelleen”. Maaseuduilla ruokaa valmistetaan nuotiolla ja puuhelloilla. Kaakkois-Aasian savusumun on sanottu olevan ikuisuusongelma.
Sodille ja esim. Aasian saastuttavalle teollisuudelle ja elintavoille emme mahda mitään (emmehän?) – mutta yritämmehän me tehdä parhaamme.
Ilmoita asiaton viesti