Alkoholipolitiikka ja päihdetyö

Suomen hallituksella on menossa alkoholipoliittinen kokonaisuudistus. Ministeri Huovinen sanoo, Olen seurannut huvittuneena alkoholipoliittiseen kokonaisuudistukseen liittyvää väittelyä keskioluen laimentamisesta ynnä muusta. Mielestäni kokonaisuuden kannalta oleellista ei ole se, joutuuko alkoholiannoksen hakemaan Virosta, Alkosta vai ruokakaupasta.

 

Ongelma Suomen alkoholipolitiikassa on usko alkoholihaittojen määrän suoraan riippuvuuteen kokonaiskulutuksesta. Siksi hallitusten keskeisenä ja ainoana tavoitteena on alkoholin kokonaiskulutuksen alentaminen. Tällä lähtökohdalla on kaksi ongelmaa, ensiksi makrotasoon tuijottaessa unohdetaan korjaavan päihdetyön kehittäminen ja toiseksi se, että valtiolla ei enää EU-Suomessa edes ole välineitä kulutuksen suoraan kontrollointiin.

 

Suomessa pitäisi keskittyä pohtimaan enemmän päihdehuollon toimintojen kehittämistä ja resurssien riittävyyttä kuin alkoholin saatavuutta. Pitäisi käydä laaja-alaista keskustelua päihdeongelmista, päihteiden merkityksestä yhteiskunnallisena, kulttuurisena ja yksilöllisenä ilmiönä sekä turvata riittävät resurssit päihdetyöhön ja -valistukseen. Erityisesti huomio tulisi kiinnittää päihdetyön ja ennaltaehkäiseväntyön kehittämiseen sekä sen tuloksellisuuden tutkimiseen, jotta voimme hyödyntää parhaimpia tuloksia tuottavia toimintamalleja.

 

Työelämän joustavuudesta ja joustoista puhutaan paljon. Toivoisin, että tulevaisuudessa päihdeongelmien hoito nähtäisiin myös työvoimapoliittisena kysymyksenä. Työelämän suhtautuminen päihdesairauksiin ei ole ongelma, jos siitä ei tehdä sellaista. Asennetasolla päihderiippuvaisiin suhtautumisessa on parantamisen varaa. Kun ihmisiin suhtaudutaan osatyökykyisinä, eikä vajaatyökykyisinä, kaikki voittavat. Työssä käydessä Ihminen kokee arvostusta ja saa arkeensa mielekästä tekemistä. Suomi hyötyy, kun jokaisen työpanos saadaan käyttöön. Lähdetään liikkeelle ihmistä arvostavasta ajattelusta.

 

Toivonkin, että alkoholipoliittista kokonaisuudistusta ja päihdelainsäädäntöä hiottaessa asiantuntemus haettaisiin lähempää ihmisiä sekä turvattaisiin päihdetyöhön tarvittavat resurssit. Uskon, että tämä olisi sekä ihmiselle että Helsingille kokonaistaloudellisesti edullista.

 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu