Ekomaksu elämäämme?

Vuonna 2014 HSY päättää ekomaksun käyttöönotosta. Hallitus päätti tänään 15.11.2013, että vuonna 2014 asiaa selvitetään ja kevään aikana asiaa ryhdytään tarkastelemaan tarkemmin. Jätelaki antaa mahdollisuuden periä kuntalaisilta ekomaksua, jota toistaiseksi pääkaupunkiseudulla ei ole erillisesti peritty, vaan se on sisällytetty HSY:n jätemaksuihin.

 

Näen ekomaksun kaksipiippuisena asiana. Maksujen kohtuullisuuden arviointi vaikeutuu, kun niiden määrä lisääntyy. Luonnollisestikaan ihmiset eivät pidä uusista maksuista, mutta koska esim. sorttiasemien tulot alittavat niiden menot, on taloutta tarkasteltava vastuullisesti ja pohdittava laaja-alaisemmin kuin yksittäisten kulujen tai maksujen näkökulmasta. Voi olla,
että lasin ja metallin kierrätystä olisi syytä jopa laajentaa, kun uusi jätepolttolaitos valmistuu. Iso kuva on nähtävä selkeästi. Tämä vaatii lukemista, tilanteen jatkuvaa seurantaa, keskusteluja ja priorisointeja.

Jätelain mukaan kunnalla on oikeus periä järjestämästään jätehuollosta ja siihen liittyvistä tehtävistä koituvien kustannusten kattamiseksi jätemaksua, joka voi muodostua yhdestä tai useasta eri maksusta. Ekomaksu on jätelain 78 §:n mukainen jätehuollon perusmaksu, sen perusteena on jätelain 79 §:n mukainen kiinteistön käyttötarkoitus ja se määräytyy talouskohtaisesti. Näin ollen ekomaksu määräytyy vakituisesti asutulle ja vapaa-ajan asunnolle erikseen talouskohtaisesti. Ekomaksu on siis tasavero ja sosiaalisesti epäoikeudenmukainen.

Kuitenkin pohdin sitä, onko maksujen korotuspaineiden rinnalla mahdollisuus myös tehostaa
toimintaa ja jopa säästää joistain investoinneista. Näitä asioita HSY:n hallitus pohtii ensi keväänä, kun investointiohjelmaa käsitellään.

 

Tietoa liittyen HSY:n tämän päivän tiedotteeseen.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu