Neuvolat lähipalveluiden kivijalka

A-studiossa puhuttiin tiistaina 16.12. lapsiperheiden tilanteesta ja neuvoloiden alati laajentuvista tehtävistä ja resurssien niukkuudesta. Myös lisääntyneet huostaanotot keskusteluttivat.

Erittäin osuvasti lisääntyneiden huostaanottojen syytä valotti psykologi, lastenlääkäri Hannele Törrönen. Hän näkee, että eriarvoisuus on kasvanut ja että kun 90-luvun palveluiden leikkaukset kohdistuivat samoihin perheisiin niin, ongelmat ovat kasautuneet. Tämä näkyy myös minun työssäni syrjäytymiskierteen periytymisenä.

Neuvoloihin kohdistuvat odotukset ovat suuret, niiden tehtäviä on lisätty lähes epärealistisiksi, mutta resurssit ovat vähäiset, alimitoitetut. Tästä kertovat karua todellisuutta myös henkilöstön keskuudessa tehdyt selvitykset. Neuvolapalvelut ovat kuitenkin aivan keskeisiä syrjäytymiskehityksen estämisessä.

Kuten asiantuntijat ko. ohjelmassa totesivat, neuvoloiden henkilöstö löytää ja tunnistaa kyllä ohjauksen ja tuen tarpeen, mutta jatkotoimiin ei löydy väyliä. Ammattitaitoinen henkilökunta tekee hyvää ennaltaehkäisevää työtä, mutta rakennelma ennaltaehkäisevässä työssä pettää. Tehtäviä on paljon ja henkilöstöä riittämättömästi.

Mitä varhaisemmin lapsiperheet saavat tukea, sen kannattavampaa se on. Osaltaan sosiaalihuoltolaki hyvin toteutuessaan voi tuoda helpotusta konkreettisine kotipalveluvelvoitteineen, omahoitajineen ja alkukartoituksineen.

Jään kuitenkin miettimään sitä, miten muun muassa tämän aivan keskeisen lähipalvelun käy uudessa sotemallissa.  Löytyykö tarpeellista kriisiapua, ja pystyvätkö kunnat järjestämään vaikkapa Törrösekin hyvänä pitämää ” hätäkahvit ideaa” ja avunsaantimahdollisuuksia tai Raision kaltaisia ”pyydä apua, me vastaamme viimeistään seuraavana päivänä” – matalankynnyksen palveluita. Miten vastataan vanhempien toiveisiin kunnille ja eduskunnalle saada lapsiperheille monenlaista tukea ja palveluita ja tehdä rohkeita päätöksiä.

Arvostamani asiantuntijat, ammattilaiset ja äidit ohjelmassa tiesivät mistä puhuivat. Neuvolassa käynti on lapsen oikeus ja tähän pitäisi perheitä tukea vahvemmin. Neuvolat ovat tärkeä osa lähipalveluita.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu