Asukastalot ovat tärkeä arjen palvelu

Olen ilahtunut, että asukastaloasiassa Helsingin sosialidemokraattien kanta on selvä. Kaupunginhallitus käsittelee maanantaina kaupunginjohtaja Jussi Pajusen (kok) esitystä, jonka mukaan kaupungin omat asukastalot siirrettäisiin yhdistysten vastuulle. Asiasta on luvassa poliittinen vääntö, sillä sosialidemokraatit eivät hyväksy Pajusen esitystä. SDP:n ryhmä on valmistellut esityksen, jossa asia palautetaan ja valmistellaan uudelleen. Itselleni asukastalot ovat tuttuja työni sekä oman toimintani kautta asukkaana.

 

Helsingin Sosialidemokraattien puheenjohtaja ja kaupunginhallitusryhmän vetäjä Pilvi Torsti kirjoittaa blogissaan: "Moni meistä päättäjistä näkee asukastalot juuri sellaisena kaupunkilaisten arjen toimintana, jonka arvo ja merkitys pitäisi olla itsestäänselvä myös kaupunginjohdossa. Soten alaisuudessa toimivat asukastalot ovat jatkuvaa ja pitkäjänteistä toimintaa, jota ei ole perusteltua vyöryttää järjestöjen harteille. Asukastalotyöhön liittyy paljon ammattiosamista ja yhteyksiä muuhun kaupungin palveluverkostoon. Asukastaloissa tehdään minimaalisilla kustannuksilla yhteisön voimaan rakentuvaa työtä, juuri sellaista matalan kynnyksen ennaltaehkäisevää sosiaalityötä, jota usein toivotaan lisää."

 

"Lisäksi asukastalot työllistävät ryhmiä, joiden pääsy työmarkkinoille tai ensimmäiseen työpaikkaan on kiven alla. Ainakin Maunulassa mukana on maahanmuuttajataustaisia ja asukastalot toimivat näin myös kaupungin kotoutumistyön välineenä." Oma kokemukseni on, että etenkin vaikeina aikoina asukastalotoimintaa tarvitaan. Se on yksi väline, jonka avulla voimme pitää ihmisiä osallisina yhteiskunnassa silloinkin, kun elämä yllättää ja ei pääse työelämään.

 

Pitää muistaa, että asukastaloilla voi olla entistäkin tärkeämpi tavoite yhdistetyssä Helsingin sosiaali- ja terveysvirastossa palveluna, jossa moniammatillista osaamista voidaan hydyntää ihmistyössä. Asukastalot tukevat arjen toiminnan rinnalla valtakunnallisia mielenterveys- ja päihdesuunnitelman tavoitteita. Asukastalot ovat ihmisille tärkeä arjen palvelu. Niiden työn arvo on ymmärrettävä.

 

Lisää asukastaloista:

Stadin demarien linjaus: http://www.stadindemarit.fi/ajankohtaista/9161-sdp-puolustaa-asukastalojen-toimintaa

Pilvi Torstin blogikirjoitus: http://www.pilvitorsti.fi/pelastusohjelma/2015/01/17/hs-oikeassa-asukastalojen-puolesta-taistellaan/

 

Ville Jalovaaran blogikirjoitus: http://www.villejalovaara.net/blogi/2015/01/02/237

 

Lisää Helsingin kaupunginhallituksen jäsen Mirka Vainikan ajatuksia

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu