Tositeevee tunnelmissa

Tosi-tv:n osuus ohjelmistoissa lisääntyy kovalla vauhdilla. Syy niiden suosioon löytynee siitä, että me ihmiset olemme sosiaalisia olentoja ja mielellämme seuraamme sitä, mitä muut ihmiset tekevät ja miten toimivat erilaisissa elämäntilanteissa. Tositelevisio voikin näyttää parhaimmillaan aitoja ihmisiä, tilanteita ja tunteita.

 

Perheeni osallistui jokin aika sitten Starat lastenvahtina tosi-tv-ohjelmaan. Asian takana oli Australiassa asuva ystäväni, joka yllytti minua ilmoittamaan lapseni ohjelmaan. Pohdin asiaa hieman ristiriitaisin tuntein ja mietin, olisiko oikein laittaa lapset ohjelmaan, joita jotkut pitävät tirkistelynä ja sosiaalipornona. Mitä siitä voisi seurata heille ja perheelle. Totesin, ettei ilmoittautuminen maksa mitään, ja jos meidät valitaan, se voi tarjota ikimuistoisen elämyksen arkeemme.
 
Ajatus ohjelmasta olikin juttu, jota fiilistelimme yhdessä. Kaikkia jännitti, ja vähän arvelutti, mutta samalla uusi elämys kiehtoi. Vielä koekuvauspäivänä pohdin koko homman peruuttamista, kun lapseni kertoivat avoimesti perhe-elämämme haasteista ja vaikeuksista. Totesimme kuitenkin, että elämässämme ei ole mitään niin erikoista, ettei sitä voisi julkaista.
 
Päätin luottaa perheeseeni ja itseeni. Myös omat pelot ja arkuus on joskus voitettava. Joudun olemaan aika ajoin itsekin esillä poliittisen toimintani vuoksi, joten itsensä voittamista on harjoiteltava. Sitä paitsi politiikka ja siinä toimiminen muistuttaa välillä erehdyttävästi tosi-tvtä; draamaa ilman käsikirjoitusta enemmän tai vähemmän tavallisten ihmisten esittämänä.
 

Lapseni saivat kokea jotain erityistä. Koulussa kaverit jännittivät tv-ohjelmaa yhdessä lasteni kanssa, ja tv-julkisuudesta keskusteltiin kavereiden kanssa. Joku tytöistä oli tunnustanut lovettavansa poikaani. Vastarakkautta ei ollut luvassa, vain toteamus, ”miten joku voi lovettaa vaan sen takia, että olen ollut telkkarissa”. Lapsenvahdeista poikien mielipide oli selvä: ihmiset ovat erilaisia. Jotkut nipottavat ja jotkut ovat rennompia.
 

Tositeevee hetket toivat arkeemme yhden upean yhteisen elämyksen, johon palaamme varmasti usein.  Olen positiivisesti yllättynyt kokemuksesta. Saattaa olla, että tositv-formaattien tekeminen vaatii manipuloimaan ja ohjailemaan tilanteita, mutta oman havaintoni mukaan lapseni olivat juuri sellaisia kuin ovat, aitoja. He eivät päästäneet lastenvahteja helpolla. Itse olen kiitollinen ja iloinen, että uskaltauduimme mukaan.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu