Päihdeperheet tarvitsevat kuntoutusta – Rahoitus on turvattava

Päihdeperhetyö on lapsen kengissä. Päihteitä käyttävien, raskaana olevien äitien ja vauvaperheiden kuntoutuksen on saatava valtion pysyvä rahoitus. Nyt päihdeperhetyön rahoituksesta on päätetty vuosi kerrallaan, vaikka pysyvän rajoituksen järjestäminen on ollut poliittisena tavoitteena vuosia. 

Odotus- ja vauva-aika on tärkeä vaihe, jolloin luodaan toimiva ja kehitystä tukeva vuorovaikutus vauvan ja äidin ja vauvan ja isän välille. Tuolloin rakentuva perusturvallisuus on perusta tulevalle tasapainoiselle kehitykselle.

Useissa tutkimuksissa on todettu, että hyvin- ja pahoinvointi on periytyvää. Onkin inhimillisesti ja taloudellisesti järkevää pitää huolta päihdeperheistä ja näin pyrkiä katkaisemaan pahoinvoinnin periytymiskierre.

Järjestöt tuottavat kaksikolmasosaa kaikista päihdeongelmaisille apua tarjoavista palveluista. Vapaaehtoisella hoidolla ja kuntoutuksella on saatu merkittäviä myönteisiä tuloksia niin vauvan kuin vanhempienkin kannalta. Rahoituksen epävarmuus ei voi jatkua, sillä se vaarantaa muun muassa Ensi- ja turvakotien liiton vaikuttavaksi todetun, ainutkertaisen Pidä kiinni -kuntoutusjärjestelmän.

Ensi- ja turvakotien liitto on erikoistunut päihteitä käyttävien äitien ja vauvaperheiden kuntoutukseen. Jäsenyhdistykset ylläpitävät kuutta päihde-ensikotia ja seitsemää avopalveluyksikköä ja niissä toteutettavalla Pidä kiinni – hoitojärjestelmällä autetaan vuosittain yli 200 perhettä uuteen alkuun.

Esimerkiksi Pidä kiinni -hoitojärjestelmän tavoitteena on taata fyysisesti ja psyykkisesti turvalliset olosuhteet vauvalle sekä tukea äitiä päihteettömyydessä ja vanhemmuuteen kasvamisessa. Ohjelmalla voidaan ehkäistä vauvojen vaurioitumista ja vahvistaa hyvää vanhemmuutta.

Ohjelman avulla voidaan varmistaa, että vanhemmat oppivat tunnistamaan vauvan tarpeet ja vastaamaan niihin kehitysvaiheen edellyttämällä tavalla. Ohjelmalla voidaan ehkäistä myös vauvojen kaltoin kohtelua ja huostaanottojen tarvetta.

Tutkimukset osoittavat, että Pidä kiinni – hoitojärjestelmässä olevista vanhemmista suurin osa kuntoutuu päihteistä niin hyvin, että he pystyivät toimimaan lastensa ensisijaisina huoltajina. Tulokset siis kertovat, että päihdeongelmaisia odottavia äitejä kannattaa hoitaa.

Varojen sijoittaminen erityishoidon turvaamiseen tuottaa näiden lasten hyvinvoinnin lisäksi myös julkisten menojen säästöjä. Jos ja kun perheet eivät saa apua riittävän ajoissa, ongelmat syvenevät ja tilanteen korjaaminen maksaa vaikeutuessaan enemmän.

Tarvitsemme lapsiasiainvaltuutetunkin peräänkuuluttaman investointiohjelman alle 5-vuotiaisiin lapsiin, etenkin päihdeperheet tarvitsevat kuntoutusta ja tukea.

Mirka Vainikka

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu