Onko määrä laatua työllistämisessä?

Helsingissä on pyritty kuuden kuukauden mittaisiin palkkatukijaksoihin. Jos ja ikävä kyllä usein, kun palkkatukijakso ei johda työllistymiseen, ihminen palaa työttömäksi ja jatkaa työttömänä. Näin ollen monet kulkevat työllistämistoimien kehässä. Pidemmillä kahden vuoden jaksoilla olisi mahdollista kouluttaa ammattilaisia aloille, joissa on tarvetta työntekijöille.

 

Olen seurannut tilanteita työssäni ja Helsingin työllistämistoimikunnan varapuheenjohtajana. Kysynkin, korvataanko tässä laatu määrällä, ja olisiko järkevämpää kohdentaa toimet pienempään määrään ihmisiä niin, että heille rakentuisi polku työelämään? Mikäli jaksot kestäisivät kaksi vuotta, työllistettyjen määrä vähenisi yhteen neljäsosaan ja poistaisi ihmisiä pysyvästä työllistymistoimien kehästä. Ehkä tämä olisi kestävämpi toimintatapa pitkällä aikavälillä.

 

Kun palkkatukijaksot pidennettäisiin kahden vuoden mittaisiksi ja yhdistettäisiin lisäksi oppisopimuskoulutukseen, ihmiset pääsisivät pois työllistämistoimien kehästä ja saattaisivat pitkällä aikavälillä löytää uuden statuksen yhteiskunnassa työttömän sijaan esimerkiksi lähihoitajana.

 

Helsingissä työttömyysluvut ovat kasvaneet. Työttömyyteen on etsittävä aktiivisesti ratkaisuja. Kokemukseni mukaan, monet työttömät haaveilevat työstä ammattialoilla, joissa on pula työntekijöistä. Samanaikaisesti he painivat jatkuvan stressin ja syyllisyyden kanssa, kun pääsy työelämään on vaikeaa. Helsingin kaupungin sisällä tulisi rakentaa työllistämispolkuja, joita pitkin pääsee oikeasti työelämään.

Mirka Vainikka
Helsingin työllistämistoimikunnan varapuheenjohtaja
Päivätoimintakeskus Symppisten johtava sosiaaliohjaaja
Helsingin kaupungin hallituksen jäsen
 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu