Malmin lentokenttä – Este Malmin kehitykselle

Helsingin kaupunginvaltuusto käsittelee 30.3.2016 kunnan asukkaan aloitetta Malmin lentoaseman säilyttämisestä ilmailukäytössä. Aloitteen perusteluissa todetaan, että Malmin lentokenttä on historiallisesti ja arkkitehtorisesti arvokas ja Helsingin identiteettiä ja kulttuurimatkailukohde. Ilmailun merkitustä korostetaa, mikä on myös huomion arvoinen seikka, mutta tässä tilanteessa Helsinki ja Malmi tarvitsee alueen vahvempaa kehittämistä.

Kaupungin hallitus esittää valtuustolle kannanottona aloitteeseen: "Malmin lentokenttä on palvellut aikansa lentotoimintaa ja joka tapauksessa siitä tulee jäämään jäljelle arvokas lentoasemarakennus ja muita muistumia. Kaiken kaikkiaan uudesta asuin-, työpaikka- ja virkistysalueesta on tarkoitus tehdä monipuolista ja viihtyisää hyvää kaupunkia, joka palvelee myös laajasti ympäröiviä alueita. Valtion ja kaupungin pitkäaikainen tavoite tämän keskellä kaupunkirakennetta sijaitsevan 130 hehtaarin suuruisen alueen saamiseksi uuteen käyttöön on siis toteutumassa. Prosessi on ollut pitkällinen ja vivahteikas. Viimeksi oikeuskansleri on syyskuussa 2015 todennut, ettei valtion vetäytymispäätöstä ole tehty puutteellisin tai virheellisin tiedoin. " Tämä on mielestäni erittäin perusteltua ja tiivistää faktat kaupunkisuunnittelullisesta näkökulmasta.

Malmin lentoasema on hidastanut vuosikausia Malmin aluekeskuksen kehittämistä. Malmi on liikenteellisesti erinomainen risteyskohta, joka voisi yhdistää Itä- ja Länsi-Helsingin toisiinsa toimivilla joukkoliikenneratkaisuilla. Tämä vaatii kuitenkin asiakas- ja asukaspohjan vahvistamista Malmilla.

Malmia ja sen palveluja ja asuntokantaa tulee kehittää voimakkaasti. Näin helpotettaisiin painetta ydinkeskustaan ja samalla torjuttaisiin haitallista yhdyskuntarakenteen hajoamista. Tämä työ olisi tärkeää myös eriarvoistumiskehityksen hillitsemisen näkökulmasta.

Julkisuudessa on korostettu, että Malmin lentotoiminnan jatkamisella ja kentän säilyttämisellä on lähialueen asukkaiden tuki. Toki tukea löytyy, mutta lähialueen asukkaiden ja kaupunginosayhdistysten näkemykset ovat jakautuneita. Erityisesti Tapanila-Seura ja Puistola-Seura ovat kannattaneet lentotoiminnan jatkamista. Sen sijaan Malmi-Seura on lausunnoissaan tukenut kentän muuttamista asuntokäyttöön ja korostanut Malmin aluekeskuksen yhdyskuntarakenteen kehittämistä.

Asutusta Malmilla, esimerkiksi kentän lähellä, on ollut kauan ennen lentokenttää. Lentotoiminnan meluhaitat kohdistuvat Malmin osa-alueisiin johtuen lentotoiminnan noususektoreiden suuntautumisesta ja vallitsevien tuulten suunnista. Käsitykseni mukaan Tapanilaan lentomelu ei ulotu lainkaan ja Puistolaankin harvemmin.

Kannatan Malmille rakennettavaa monipuolista asuntotuotantoa luonto-, virkistys- ja kulttuuriarvoja kunnioittaen. Asuntorakentaminen edistää Malmin kehittymistä. Luonnollisesti arvokkaat funkkisrakennukset lentokentällä on säilytettävä ja saatava malmilaisten käyttöön. Tärkeää olisi nyt antaa kaavaprosessien edetä ja siirtää keskustelun painopiste eipäs juupas –akselilta alueen luonto, liikunta ja virkistysalueiden turvaamiseen sekä Malmin aluekeskuksen kehittämiseen.

 

Helsingin kaupunginhallituksen esitys valtuustolle löytyy täältä. Ole hyvä.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu