Helsingin Nuoret Kotkat 50 -vuotta, – puheenvuoroni yhdistyksen puheenjohtajana

Ihmisellä on tarve kuulua porukkaan. Me Helsingin Nuoret Kotkat tiedämme sen. Osa helsinkiläisitä nuorista voi pahoin. Heidän sisällään on paljon tuskaa ja kipua. Mikael Gabrielin Kipua kappaleen sanoin: ” Mä oon seilannu merten toisel puolel, mitä tulee vihaan. Nähnyt, miten toinen kuolee. Nähny syövän, elämää syövän Nähny väkivaltaa ja miehen naista lyövän. Mä oon istunu vieres ja tuntenu sen paskan. ” Voin kertoa, että mekin olemme. Me kohtaamme jatkuvasti lasten ja nuorten pahaa oloa. Me tarjoamme vastavoimaksi osallisuutta ja yhteisöllisyyttä.

 

Me Helsingin Nuorissa Kotkissa olemme huomanneet, kuinka osallisuudesta on tullut päivän sana. Meille Helsingin Nuorten Kotkien toimijoille osallisuus on ollut sisään rakennettua. Me tiedämme, että yhteenkuuluvuus on vastavoima pahoinvoinnille ja syrjäytymiselle. Me olemme kaikki osallisia Helsingin, Suomen ja kansainvälisen verkostomme toiminnassa. Toiminnassamme sosialidemokrattiaa ei kuuluteta, mutta se näkyy kaikkialla arvopohjanamme.

 

Vapaaehtoistyö on tärkeässä osassa Helsingin Nuorissa Kotkissa. Toiminnassamme on kaikenikäisiä vapaaehtoisia. Tämä rakentaa siltoja ikäpolvien välille. Monet vapaaehtoiset nuoremme ovat hakeutuneet työelämään lasten tai nuorison pariin. Tuemme heitä mieluusti, koulutuksillamme, toiminnassamme ja tarjoten työssäoppimispaikkoja.

 

Osallisuuden edistäminen on osa Suomen hallituksen ja Euroopan unionin tavoitteita. Osallisuus on nostettu yhdeksi keskeiseksi keinoksi köyhyyden torjumiseksi ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi. Osallisuuden voimaan vannotaan niin strategiaohjelmissa kuin virastojenkin toiminnassa. Me emme vain puhu. Me toimimme.

 

Meidän sosiaalidemokraattisessa ideologiassamme osallisuus on sisäänrakennettua. Meistä jokainen on löytänyt oman paikkansa Helsingin kotka perheessä. Tämä perhe, on Helsingin sosialidemokratian tulevaisuudessa yksi merkittävä voima. Voima, jossa ei syrjitä nuorta eikä vanhaa. Voima, joka toimii tasa-arvoisesti, oikeudenmukaisesti ja erilaisuutta kunnioittaen. Kiinnittävä voima, jossa meillä jokaisella on paikka ja kohtaamme toinen toisemme arvostaen.

 

Me Helsingin Nuoret Kotkat olemme kehittyneet vuosina. Toimintamme on muuttunut jäsenille suunnatusta toiminnasta avoimeksi, kaikille Helsingin lapsille ja nuorille. Kerhotoiminta on edelleen oleellinen osa toimintaamme, vaikka piirin rooli onkin kasvanut, yhdistyksissä toimitaan. Leiritoimintaa olemme lisänneet ja tulemme lisäämään. Meidän välillämme on vahva side, jonka osallisuus Kotka toiminnassa ja yhteisöllinen arki esimerkiksi Benkussa, Urjalassa tai muualla toiminnassamme on synnyttänyt.

 

Me olemme kokeneet erilaisia vaiheita. Alkuun 50 –vuotta sitten perustettu piirimme itsenäistyi Uudenmaanpiiristä, 80 –luvulla päätimme ottaa roolin leirien tuottajana ja 2002 toimintamme uutena ulottuvuutena oli nuorisotalotoiminta. Tänä vuonna päättyy yksi aikakausi, kun nuorisotalotoimintamme päättyy Herttoniemen rannassa. Nyt meillä on aika ottaa uusi yhteisöllinen askel, 50-vuotiaan tyyliin sopivalla tavalla.

 

Leiri-, kerho ja nuorisotalotyö ovat muuttaneet toimintaamme ammattimaisemmaksi. Haluamme säilyttää tämän ammattiosaamisemme. Osaamisemme ansiosta toimintamahdollisuutemme ovat myös laajentuneet. Me Helsingin Nuoret Kotkat saamme ylpeänä isännöidä kansainvälistä Kotkien juhlaleiriä Hangossa Benkun leirisaarella.

 

Jokaisella on oma roolinsa toiminnassamme. Me haluamme nähdä ihmisten arjen haasteita ja vaikuttaa niihin. On tärkeää, että kohtaamme erilaisia lapsia ja nuoria sekä heidän perheitään. Me haluamme ymmärtää erilaisuutta ja kehittää toimintaamme sekä yhteiskuntaamme.

 

Me Helsingin kotkapiirissä liityimme tänä vuonna Kesäkoti Kallioniemeen yhdistykseen. Kesäkodin perustivat aikanaan sosialidemokraattiset naiset, mahdollistaen naisille lomaa kaupungin arjesta. Yksi haavemme on sosialidemokraattinen, yhteisöllinen saari lähellä Helsinkiä.

 

Paikka, jossa voisi rauhoittua. Paikka, jossa sukupolvet voisivat kohdata. Paikka, jossa sosialidemokraattinen tasa-arvo, oikeudenmukaisuus ja vapaus olla omaitsensä olisi arkea. Paikka, jossa lapset saisivat olla lapsia ja aikuiset olisivat heille turvallisia. Paikka kohtaamisille niin lasten, nuorten kuin ikäihmisten kanssa. Saari, josta sen perustaneet sosialidemokraattiset naiset voisivat olla ylpeitä ja joka vastaisi tämän ajan ihmisten arjesta irrottautumishaasteeseen.

 

Ystävät,

Huomenna juhlimme lastenoikeuksien päivää ja tänään 50 -vuotiasta lastenoikeuksien puolustajaa, Helsingin Nuoria Kotkia. Nostakaamme malja osallisuudelle. 50 –vuotiaalle, vireälle, sosialidemokraattiselle, lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin edistäjälle.

 

Näillä sanoin, nostetaan malja meille. Tervetuloa. 

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu