Kun läheinen käyttää huumeita, perhe kärsii

Huumeidenkäyttäjien läheisten on tärkeää olla armollisia itselleen.

 

KUN läheinen käyttää huumeita, hänen ympärillään olevat ihmiset joutuvat kohtaamaan huumeiden­käytöstä johtuvia haittoja. Huumeriippuvainen elää usein huumemaailmassa ja on sisäistänyt sen elämäntyylin sekä sen so­siaaliset ja epäterveelliset elämäntavat. Usein läheiset eivät pysty ymmärtämään, miksi näin on käynyt. Miten huumeriippuvaiseen ja hänen elämäntapaansa tulee suhtautua?

HUUMEPERHEEN dynamiikka muuttuu. Puhuminen ja huumeriippuvuuteen liittyvien ­asioiden yhteinen jakaminen perheen sisällä on usein vai­keaa. Sekä tilanteeseen että käyttäjään liittyy käsittelemättömiä tunteita ja ajatuksia. Tunne­kokemukset ovat voimakkaita ja keskenään ristiriitaisia.

Moni syyttää itseään, perheen muita jäseniä tai jotain muuta tekijää. Tunteet vaihtelevat toivosta epätoivoon, ilosta suruun.

JOS kyseessä on huumeriippuvaisen puoliso, ratkaisuehdotukset ovat usein helpon kuuloisia. Ota ero. Todellisuudessa tiedämme, miten vaikeaa on erota ja jättää sairas läheinen. Parisuhteessa puolisot tukevat toisiaan, ja lähteminen on harvoin ensimmäinen vaihtoehto.

Tästä esimerkkejä on perheväkivaltatilanteissa, joissa puolisoa pahoinpidellään henki­sesti ja fyysisesti, mutta silti eroa ei haeta. Huumeperheissä voi olla sekä fyysistä että henkistä väkivaltaa, tai sitten ei. Perheet ovat erilaisia.

Huumeriippuvaisen lapsen vanhemmat syyttävät usein itseään epäonnistumisesta kasvattajina. Voin lohduttaa, että parhaatkin kasvattajat mokailevat, ja silti lapsien tulevaisuus voi olla monenlainen. Toiset kasvavat vaikeissa oloissa ja selviytyvät elämässään keskivertoa paremmin. Toiset taas saavat hyvät lähtökohdat elämäänsä, mutta silti maailma kuljettaa heidät syrjäytymisen polulle.

Yhteistä läheisten kokemuksille on yleensä häpeä, syyllisyys, toivo, epätoivo ja epä­todellinen ilo silloin, kun huumeriippuvainen raitistuu.

ISO haaste huumeriippuvaisen läheisellä liittyy etäisyyden säätelyyn, ymmärrykseen riippuvuuden luonteesta ja kykyyn suojata itseä. Lentokoneessakin happinaamari täytyy ensin laittaa omille kasvoille, ja vasta sitten voi auttaa muita. Läheisen tehtävänä on huolehtia itsestään ja asettaa rajoja. Omaa elämää on tärkeä elää, vaikka ­läheinen onkin rakas. Ainoita oikeita ratkaisuja ei ole.

HUUMERIIPPUVAISEN ihmisen läheisenä tärkeää on etsiä kulloisessakin tilanteessa paras mahdollinen ratkaisu ja olla itselleen ­armollinen. Jälkikäteen jokin valinta voi tuntua huonolta. Tällöin on syytä lohduttautua sillä, että ratkaisu oli paras mahdollinen siinä tilanteessa.

Jos lähipiirissä on huumeriippuvainen, on tärkeää uskaltaa puhua, tulla kuulluksi ja saada tietoa riippuvuussairaudesta. Tukea on tarjolla.
 

Kirjoitus julkaistu Helsingin Sanomissa 21.2.2017

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu