Tampereella tarvitaan huumeiden käyttäjien läheisille toimintaa

”Meillä on huumeongelma”. Väittämä tuntui todelta Tampereella läheisseminaarissamme viime viikonloppuna. Tampereen apulaispormestari Johanna Loukaskorpi pahoitteli, ettei Tampereen kaupungin palvelutarjonta ulotu vielä läheisille. Läheisen huumeriippuvuus järkyttää aina etenkin huumeita käyttävän perhettä. Laki velvoittaa järjestämään palveluita tarpeen mukaan.  Irti Huumeista ry järjestää Tampereella ja lähialueilla läheisten vertaistukitoimintaa. Viime viikonlopun seminaarin viesti oli selvä. Läheistyöhön ei ole asianmukaisia resursseja.

 

Tampereen kaupungin tuki Irti Huumeista ry:n läheistyöhön on melko vähäistä. Perustuslain (73/1999) 19 §:n mukainen oikeus sosiaaliturvaan määrittää seuraavasti: Jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon. Perustuslain henkeä tiukentaa päihdehuoltolaki. Selvää on, että huumeiden käyttö vaikuttaa aina huumeriippuvaisen lähipiiriin. Läheisillä on oikeus saada tarvitsemiaan palveluita. Kun perheessä on huumeriippuvainen, perhe kärsii. Läheiset tarvitsevat tukea ja turvaa huumemaailman henkiseltä ja fyysiseltä väkivallalta. Tukea ymmärtää rajallisuutensa, ymmärrystä läheisen oikeuksista sekä keinoja huolehtia itsestään. On tärkeää saada elää ihmisarvoista elämää, vaikka läheinen on sairastunut huumeriippuvuuteen.

 

Usein läheisen omat tarpeet jäävät jalkoihin. Monikaan ei hae apua, vaikka sitä tarvitsisi. Läheinen ei ole vastuussa aikuisen huumeriippuvaisen elämästä tai tekemisistä, vaikka hän niin usein kokee. Usein oikeudesta tukeen ja apuun ei muisteta kertoa. Myöskään avuntarvetta eivät aina ymmärrä edes sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Huumeidenkäytön esiin tuleminen järkyttää aina huumeiden käyttäjän perheenjäseniä. Huumeiden käyttäjien läheisillä on tarve ja oikeus saada apua ja tukea. Tärkeää on pysähtyä kuulemaan läheistä ja kysyä hänen hyvinvoinnistaan. Haastan jokaisen toimimaan, jotta huumeiden käyttäjien läheisten oikeus tukeen toteutuu tulevaisuuden Suomessa. Riippuvuus ei lopeta rakkautta.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu