Huumeiden käyttö arkipäiväistyy

Eilen uutisoitu Jari Sillanpään huumekäry nostaa esiin asennemuutoksen koskien huumeiden ja lääkkeiden itsenäistä käyttöä. Huumeiden käyttö on arkipäiväistymässä. Käytön arkipäiväistymiseen törmää jatkuvasti sekä työssä että vapaa-ajalla. Jaria kohtaan itselläni herää myötätunto. Hänen tulee kantaa vastuunsa, mutta hän tarvitsee tukea. Tutkimusta työssäkäyvien ns. yhteiskuntakelpoista elämää elävien ihmisten huumeidenkäyttöilmiöstä ei juuri ole. Asiantuntijoiden keskuudessa työssäkäyvien huumeidenkäytön on todettu lisääntyneen.

 

Julkkisten huumekäryt tuovat ilmiötä esiin laajemmin. Asenteet ovat muuttuneet. Työssäkäyvien huumeiden käyttö liittyy usein työssä jaksamiseen ja rentoutumiseen. Piristeitä ja lääkkeitä saatetaan käyttää harkitusti pitkistä työputkista selviämiseen ja yksittäisten työtehtävien suorittamiseen tai vapaa-aikana arjesta irtautumiseen esimerkiksi viikonloppuna juhliessa. Omaa toimintaa ei yleensä mielletä huumeiden käyttönä ja sen vaikutusta toimintakykyyn ei ajatella. Huumeiden käyttö koskettaa meitä kaikkia. Erityisesti huolta herättää huumeiden vaikutuksen alaisena autolla ajamisen yleisyys. Ilmeisesti monikaan ei ymmärrä, että huumeiden vaikutuksen alaisena olo voi olla selkeä ja skarppi, mutta auton ajaminen ei ole sallittua. Tunne ei myöskään aina ole todellisen tilanteen mukainen.

 

Uutisen jälkeen keskusteluissa nousevat esiin aiheen ääripäät. Lailla päähän lyönti, syyttäminen ja syyllistäminen tai huumeiden laillistaminen ja käytön salliminen. Itse näen, että tässä asiassa on syytä keskustella rakentavasti ja harkita tarkoin erilaisia huumepoliittisia vaihtoehtoja. Helppoja ratkaisuja ei ole. Yhteinen tavoite on kuitenkin se, että huumeriippuvaisten ja heidän läheistensä hyvinvointia tulee edistää, rikollisuutta ja huumausaineiden käytön riskejä on syytä vähentää.

 

Riippuvuutta aiheuttavien lääkkeiden tai aineiden itsenäinen käyttö on riski riippuvuuden syntymiselle. Lääkärien asemaa riippuvuutta aiheuttavien lääkkeiden määräämiseen ei pidä sivuttaa. Mikäli työssäjaksaminen tai vapaa-aikana työstä irtautuminen ei onnistu, kannattaa hakeutua lääkärin puheille. Myös riippuvuutta voidaan hoitaa. Riippuvuus syntyy salakavalasti. Riippuvuuden syntyminen tai tuomiot eivät ole ainoa riski. Jatkuva pyrkimys huippusuorituksiin ei tee hyvää aivoille eikä kropalle. Käytön lopettaminen ei yleensä myöskään tapahdu helposti. Aina kun on kyse riippuvuutta aiheuttavista aineista, käyttö vaatii harkintaa. Meillä on huumeongelma.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu