Koti on jokaisen ihmisoikeus

Eräs asiakkaani kuvasi, ettei voinut edes haaveilla kodista. Ongelmia oli niin paljon. Asunnon saannin esti pakottava tarve saada huumeita sekä keskittyminen seuraavan väliaikaisen yöpaikan varmistamiseen. Mikäli yöpaikka oli löytynyt pariksi yöksi, sai muutaman päivän ottaa rennommin. Asiakkaallani on nyt ollut koti noin kymmenen vuotta ja hän on raitistunut ja toipunut. Edelleen hän kuvaa arvostavansa kotia eri tavalla kuin ilman viiden vuoden asunnottomuuskokemusta. Koti on ihmisen perusoikeus, joka on turvattava jokaiselle. Kylmät ja koleat syksyn ja talven yöt ovat erityisen pitkiä ilman omaa asuntoa.

 

Kannatan lämpimästi Asunto ensin -mallia. Kommentit ensin huumekuntoutuksesta ja vasta sitten asunnon tarjoamisesta ovat mielestäni omituisia. Kuntoutusprosessi kun etenee jokaisella omalla tavoin. Jotkut hakeutuvat kuntoutukseen asunnottomana, jotkut muuttavat elämän tyyliään saadessaan asunnon ja jotkut käyttävät huumeita läpi lopun elämänsä. Asunto ensin -mallissa on kyse asunnottomuustyön toimintamallista, jossa ajatellaan, että oma koti tarjoaa parhaan lähtökohdan elämän kuntoon saamiselle. Myös vaikeista päihde- tai mielenterveysongelmista kärsivä voi pärjätä tavallisessa vuokra-asunnossa, jos hän saa asumiseensa riittävää ja oikeanlaista tukea. Näin on monien kohdalla. Eräs asiakkaani kuvasi asunnon saannin vapauttaneen ajattelutilaa muihin asioihin. Asunnottomana hänen ajatuksensa olivat olleet huumeissa ja lämpimässä yöpaikassa. Asunnon saannin jälkeen oli mahdollista ajatella muutakin kuin seuraavaa yötä.

 

Irti Huumeista ry:n asiakkaat tuovat esiin huolensa huumeriippuvaisten asunnontarpeesta. Moni painii asunnottomuuden sekä arjen epävarmuuden kanssa. Monet läheiset järkyttyvät kylmän aiheuttamista paleltumista ja asunnottoman huumeriippuvaisen läheisen arjesta. On haastavaa, kun asunnon hankkimista hankaloittavat mahdolliset aikaisemmat ongelmat, kuten häädöt, vuokravelat, tuomiot sekä muut fyysiset ja psyykkiset ongelmat. Asunnon saanti tuntuu epätodennäköiseltä. Asunnottomien yötä vietetään YK:n köyhyyden ja syrjäytymisen vastaisena päivänä 17.10.2017. Irti Huumeista ry haluaa vaalia Asunto ensin -mallia ja turvata asunnon jokaiselle suomalaiselle. Asunto on ihmisoikeus.

MirkaVainikka
Sosialidemokraatit Helsinki

Olen myönteisen asenteen ja vahvat yhteiskuntasuhteet omaava, haasteista pitävä, oppimis- ja yhteistyökykyinen Irti Huumeista ry:n toiminnanjohtaja. Koulutukselta olen sosionomi (ylempi amk), lähihoitaja ja ylioppilas.

Rakastan läheisteni lisäksi liikuntaa ja etenkin jalkapalloa. Pidän haasteista ja viihdyn ihmisten seurassa. Arvoissani ihminen tulee aina ensin. <3

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu